Beteende: Skärmar, spel och sociala medier

Skärmar, spel och sociala medier är idag en naturlig del av livet för de allra flesta. Ett sammanhang där man umgås, lär sig nya saker och ofta har sina vänner, eller hittar nya. Den digitala tidsåldern är full av möjligheter, men också en orsak till en rad problem och utmaningar för dig som förälder. För dig och din tonåring handlar baksidorna ofta om tid, social och existentiell stress eller brist på insyn och kontroll.

 
Spel och ”scrollande” kan lätt pågå i timmar, vilket kan stjäla tid från andra betydelsefulla aktiviteter och även störa den viktiga sömnen. Sociala medier kan också bli stressande utifrån ett grupperspektiv och en strävan efter att vara populär. De tenderar att ge en välputsad, och inte helt sann, bild av hur andra har det – vilket kan skapa negativa känslor hos din tonåring. Känslor som du som förälder också kan känna igen. Som förälder är det svårt att ha insyn och ge den typ av vägledning som man kan göra i det verkliga livet. Din tonåring kan också känna oro för, eller drabbas av, att andra sprider rykten eller kommer med påhopp.

Försök att sätta dig in i din tonårings digitala liv och visa intresse –  ställ frågor om de specifika spelen, sidorna eller tjänsterna som besöks och används. Försök att hänga med i de nya fenomenen som dyker upp. Berätta om varför det finns åldersgränser på vissa spel, hur man ska agera om något obehagligt händer eller om någon främmande söker kontakt. Prata om det och försök förstå hur din tonåring tycker och tänker kring detta.

Som för nästan alla ungdomar idag är sociala medier en naturlig del i vår dotters liv. Tyvärr är det en arena som vi föräldrar inte har stenkoll på. När det blev dags för henne att få en egen mobil var överenskommelsen att vi skulle få gå in och kolla i mobilen när vi ville - och ha tillgång till alla hennes appar. Vi ser också till att försöka hålla oss uppdaterade om nya appar och forum som dyker upp. Det är inte helt lätt, utvecklingen går så himla fort. Men vi försöker,

Åsa, förälder till en 13-åring. 


En vanlig källa till funderingar och konflikter är gränssättning för hur mycket tid ditt barn ska få spendera framför skärmar, och här behöver ni försöka hitta en lösning tillsammans. Enligt en Sifo-undersökning, framtagen på uppdrag av Apotek Hjärtat, svarar fyra av tio (41 procent) av Sveriges tonårsföräldrar att de upplever att deras tonåring spenderar alltför mycket tid framför skärmen, en aktivitet som ibland kan upplevas som att det tar uppmärksamhet från mer betydelsefulla saker.

Minds tre grundläggande råd om skärmtid

• Agera på överdrivet användande. Om du märker att de digitala aktiviteterna börjar gå ut över andra viktiga behov, ta upp det. Vad tänker din tonåring kring sitt användande? Finns det något runt omkring som påverkar, att exempelvis läxorna känns för svåra att ta itu med eller att det är ett sätt att fly undan jobbiga känslor? Försök hitta ett sätt att problemlösa tillsammans.

• Var en förebild. Se över ditt eget användande av digitala medier. Fundera över vilka vanor och beteenden du visar. Tänk även igenom vilka bilder och annan information om din tonåring som du delar i sociala medier; utifrån tonåringens perspektiv kan bilden/informationen te sig på ett helt annat sätt än utifrån ditt, så fråga först.

• Ha en öppen attityd och var tacksam för den information som din tonåring ger dig kring sina aktiviteter på nätet.

 

Känner du oro för en situation eller inte vet hur du ska agera? Ring Minds experter på Föräldralinjen för stöd och vägledning. Volontärerna som svarar har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och föräldrar och har utbildning som psykolog, socionom eller psykoterapeut. 


Du når Föräldralinjen på telefon 020-85 20 00, vardagar 10-15 samt torsdagskvällar 19-21. Du är anonym och Mind står för samtalskostnaderna.


Taggar: beteenden under tonårstiden

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.