Getingstick

Getingar har en viktig del i ekosystemet i rollen som både rovdjur och pollinatör. Trots det tycker många att de är en skrämmande och irriterande insekt – vilket inte är konstigt med tanke på det obehag de kan orsaka med sin gadd. För de flesta människor är det inte farligt att få ett getingstick, däremot kan det göra rejält ont. Här går vi igenom symtom på getingstick, hur man bäst behandlar ett stick och hur man kan undvika att bli stucken av en geting.

 

Getingstick eller bistick?

Under sommarmånaderna är det lätt hänt att bli stucken av en gul-svart-randig, surrande insekt. Här går vi igenom skillnaderna på geting, bi, humla och bålgeting – även om symtomen och behandlingen av sticket är ungefär densamma.

Getingstick

En geting har en blank, pälsfri kropp i gula och svarta färger. Getingen kan lätt bli aggressiv och sticker när den känner sig hotad, exempelvis om den är på väg att bli ihjältrampad eller om någon kommer för nära boet.

Bistick

Ett bi liknar en geting på många sätt men kan särskiljas genom att de ofta är håriga (ej att förväxla med humlor) och har ögonen på sidan av huvudet. Till skillnad mot getingar dör bin när de har stuckit med sin gadd, vilket gör att de helst undviker att sticka. Endast när biet verkligen känner sig hotat sticks det.

Humlestick

Humlan har en rund kropp täckt av päls. En vanlig myt säger att humlor bränns när de känner sig hotade, men det stämmer inte. Precis som getingar och bin kan humlor stickas. Däremot är humlorna inte särskilt aggressiva av naturen utan sticker endast när de känner att de verkligen behöver gå till försvar.

Bålgetingstick

En bålgeting är en typ av geting som känns igenom genom att den är mycket större än en vanlig geting – vanligtvis är den cirka två till tre centimeter lång. Däremot är den inte mer farlig utan är tvärtom ganska lugn och harmlös, likt humlan. Ett stick från en bålgeting är inte farligare än ett vanligt getingstick.

 

När är getingar aktiva?

Getingar är aktiva under hela sommaren, men särskilt under sensommaren (augusti-september). De första getingarna vaknar vanligtvis till någon gång under maj, för att sedan öka i antal i takt med att vädret blir varmare. Under hösten försvinner de flesta getingar till sina övervintringsplatser, men kan synas ända fram till november på vissa ställen.

 

Varför sticker getingar?

En geting sticker aldrig oprovocerat, men ibland kan det vara svårt att förstå vad man gjort för att irritera getingen. Det handlar i princip alltid om att getingen upplever att du hotar dess liv eller bo. Orsaker till ett getingstick kan vara att du trampar på en geting, att getingen håller på att bli klämd eller att du befinner dig för nära getingboet. Om du ser en geting och börjar vifta med armarna för att skydda dig från stick får det oftast motsatt effekt – getingen upplever dina snabba rörelser som ett hot. Håll dig istället lugn och låt getingen få ha sitt utrymme.

 

Symtom efter getingstick

När man blir stucken av en geting märker man det oftast vid sticktillfället, eftersom det direkt ger en stark och pulserande smärta. Därefter kan några andra vanliga symtom uppstå kring sticket, såsom:

  • Svullnad
  • Smärta som strålar ut
  • Rodnad
  • Sveda
  • Klåda

 

Vad händer i kroppen vid getingstick?

När man blir stucken av en geting, eller en annan insekt, införs en liten mängd gift i kroppen. Giftet innehåller histamin och andra ämnen, vilket är det som orsakar svullnaden och smärtan. I de flesta fall innebär ett getingstick ingen hälsofara, bortsett från vid allergi, men om du får ett väldigt stort antal stick samtidigt är det bra att kontakta sjukvården.

 

Hur många stick är farligt?

Giftinformationscentralen rekommenderar att man kontaktar vården om man fått fler än 50 stick som vuxen, eller om ett barn fått fler än 15 stick.

 

Getingstick i munnen eller halsen

Eftersom ett getingstick orsakar svullnad är det bra att i största möjliga mån undvika att bli stucken i halsen och i munnen. Om du blivit det, kontakta sjukvården så fort som möjligt.

 

Getingstick på barn och bebis

Ett stick av en geting, eller en humla eller ett bi, är inte farligare för ett barn än det är för en vuxen, men även barn kan förstås vara allergiska. Kontakta sjukvården om du upplever att ditt barn visar symtom på allergi, om barnet blivit stucket i munnen/halsen eller om barnet fått fler än 15 stick vid samma tillfälle.

 

Allergi mot getingstick

För de allra flesta är ett getingstick inget farligt, men det finns personer som har insektsallergi. Det innebär att man är överkänslig mot det gift som getingens eller biets gadd sprutar in i huden när den sticker. Om du misstänker att du är allergisk ska du söka dig till sjukvården. Några vanliga symtom vid allergi mot getingstick är:

  • Kraftig rodnad och svullnad runt sticket.
  • Nässelutslag på andra ställen på kroppen.
  • Svullnad i läpparna och runt ögonen.

 

Lindring av getingstick

Efter att du blivit stucken av en geting finns det några saker du kan testa för att lindra smärtan och svullnaden:

  1. Ta bort gadden för att minska mängden gift som kommer in i sticket. Det kan man vanligtvis göra genom att bara skrapa bort den med en nagel eller kniv. Använd annars en pincett.
  2. Ta en allergitablett. Eftersom getingens gift innehåller histamin kan antihistamintabletter lindra klådan.
  3. Smörj sticket med en salva som passar ändamålet. I vårt sortiment hittar du olika salvor, som receptfria bedövningssalvor och hydrokortisonsalva, som kan lindra symtomen efter ett stick. Hos oss hittar du även After Bite, som lindrar klåda och sveda efter ett stick.
  4. Kyl ned sticket med kallt vatten eller några isbitar inlindade i en handduk.

 

Undvika getingstick

För att undvika att bli stucken av en geting finns det några saker att tänka på:

  • Håll dig lugn om du ser en geting. Att vifta och försöka slå ihjäl getingen gör den troligtvis upprörd och stickbenägen. Döda getingar lockar dessutom till sig fler insekter.
  • Getingar lockas av dofter från kött och socker. Undvik därför att äta den typen av mat utomhus.
  • Ett vanligt tillfälle för getingstick är när man går barfota i gräs och inte ser att foten närmar sig en geting. Använd skor så undviker du den risken.

 

När ska jag söka vård?

Allra oftast behöver man inte söka vård efter ett getingstick, men det finns undantag. Om du upplever att ditt ansikte svullnar upp, om du får nässelutslag i samband med sticket eller om du mår illa och känner dig yr ska du kontakta vården. Om du får svårt att andas ska du alltid ringa 112.


Taggar: getingstick , insektsbett

Rekommenderade artiklar

Sår, bett och stick
Bromsbett
Sår, bett och stick
Myggbett
Taggar: myggbett , insektsbett
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.