Pollen eller förkylning? Så märker du skillnaden – och lindrar symtomen

Pollenallergi kan lätt förväxlas med förkylning då många av symtomen är lika. Du behandlar dock allergi och förkylning på helt olika sätt. Därför är det viktigt att försöka ta reda på vad du har drabbats av. Vi hjälper dig!

 

När våren är på intågande jublar de flesta – förutom de som lider av pollenallergi. Men många kan ibland missta pollenallergi för en förkylning, och det är inte särskilt konstigt. Kroppens immunförsvar förväxlar pollenkornen med virus och kroppen svarar med en inflammation som gör att näsan rinner och ögonen kliar.

– Man har ofta liknande symtom med täppt och rinnande näsa, nysningar och ibland hosta, säger Annika Svedberg, Chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

  

Pollenallergi är väldigt vanligt och många får besvär när små pollenkorn fastnar i näsans och ögonens slemhinnor. Hur pass dåligt du mår beror på hur pass känslig du är och hur mycket pollenkorn som finns i luften just då. Symtomen kan därför variera kraftigt från vecka till vecka och till och med från dag till dag. Pollensäsongen pågår från tidig vår till sen höst och varierar beroende på var i landet du bor.

Symtomen och besvären vid pollenallergi varierar från person till person. Medan några kommer undan med lättare snuva kan andra knappt vistas ute. En viktig detalj är att inte börja behandla för sent. Annika konstaterar att även om det blir något dyrare att påbörja medicineringen innan man börjar känna symtomen blir det oftast inte aktuellt med några stora summor då de flesta antihistaminer enligt Annika är ganska billiga.

 

Förkylning är istället en infektion i näsan, halsen eller svalget som i stort sett alltid orsakas av ett virus som tagit sig in i kroppen. Kroppen reagerar då på samma sätt som vid pollenallergi, med en inflammation som orsakar samma sorts symtom. Du börjar ofta känna av förkylningssymtomen snabbt efter att du blivit smittad. Annika Svedberg berättar vidare om skillnaderna mellan åkommorna:

– En förkylning går vanligtvis över på en vecka, medan pollenallergi kan pågå flera veckor eller månader. En annan skillnad är att snuvan vid pollenallergi oftast är rinnig, medan den vid förkylning brukar bli tjockare efter några dagar. Vid förkylning kan man ibland ha feber, men det har man inte vid pollenallergi. Nysningarna vid pollenallergi kommer ofta flera efter varandra, medan det är vanligare med enstaka nysningar vid förkylning. Ofta har man även klåda i näsa och ögon vid pollenallergi.

 

 

- Anledningen till att man rekommenderar att du vid pollenallergi börjar behandla tidigt är att om du väntar för länge så har histaminer och andra ämnen som frisätts vid en allergisk reaktion hunnit sätta igång den inflammatoriska processen ordentligt. Då är det helt enkelt svårare att få hejd på symtomen.

 

Tydliga tecken på att du har pollenallergi:

  • Du har utdragna besvär, kanske under flera veckors tid, men besvären varierar från dag till dag.
  • Du nyser mycket och har klåda i näsan.
  • Du får röda kliande ögon.
  • Du känner dig trött och hängig.
  • Du har både rinnande snuva och nästäppa.
  • Du kan även få andnöd om allergin påverkar dina luftrör.

Så lindrar du pollenallergi

- Bästa sättet att behandla pollenallergi är förutom att undvika pollen så mycket som möjligt, att börja medicinera i tid. Man kan välja mellan tabletter, ögondroppar eller nässpray och inte sällan behöver man kombinera flera sorter, säger Annika Svedberg.

 

Träffa läkare online

Om du misstänker pollenallergi och samtidigt har problem med andningen eller hosta, eller vill förnya ett recept går det bra att kontakta vår partner Min doktor. Läs mer om receptförnyelse här.

Hjälp vid allergiska besvär

 

Tydliga tecken på att du är förkyld:

  • Dina besvär går över efter cirka en vecka.
  • Du har feber. 
  • Du har ont i halsen. 
  • Du har tjock gul snuva. 
  • Du har ont i huvudet.

Så lindrar du en förkylning

– Bästa sättet att behandla förkylning är att ta det lugnt och vila så att kroppen själv får ta hand om förkylningsviruset. För att må lite bättre under tiden kan man lindra besvären med avsvällande nässpray, lenande halstabletter eller halsspray och kanske någon febernedsättande tablett.

Att dricka mycket vätska är bra både om man har feber, och för att det gör slem och snor mindre segt. Och man kan även komplettera med en slemlösande hostmedicin om man behöver det.

 

Just när halsen kliar som mest och snuvan täpper till näsan är det ändå få saker som tröstar mer än soffläge framför en riktigt bra film med ditt favoritsnacks – oavsett om det är pollenallergi eller förkylning vi talar om.


Taggar: allergi , pollenallergi , förkylning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.