Fortsätt till huvudinnehållet
ReceptLogga in

Navigera bland produkter, erbjudanden och annan information

Meny

Recept

Sortiment

  • Allergi

                                            Erbjudanden

                                            • Alltid på Hjärtat
                                            • Outlet
                                            • Gå till alla erbjudanden här
                                            Vi ser en familj som bakar lussekatter i ett julpyntat kök.

                                            Hjärtats godaste lussekatter

                                            Publicerad: 2025-02-28 08:59

                                            Senast uppdaterad: 2025-04-10 15:26

                                            Inget höjer julstämningen som riktigt goda lussekatter!

                                            Ingredienser

                                            ca 30 st lussekatter

                                            50 g färsk jäst

                                            175 g smör eller margarin

                                            2 påsar Hjärtats saffran, 1 g

                                            2 dl socker

                                            5 dl mjölk

                                            ½ tsk salt

                                            ca 1 ½ liter vetemjöl, 900 g

                                            Till garnering: 1 ägg, russin

                                            Så här gör du:

                                            Smula ner jästen i en degbunke.

                                            Smält matfettet.

                                            Stöt saffranet med lite av sockret i en mortel. Rör ner saffranet i det smälta matfettet. Tillsätt mjölken och ljumma degspadet till ca 37°C.

                                            Rör ut jästen i lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, socker och salt. Arbeta i nästan allt vetemjöl och arbeta degen ca 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Strö lite mjöl över degen. Låt den jäsa under bakduk 30-45 minuter.

                                            Ta upp degen på mjölad arbetsbänk. Knåda ev. i resten av mjölet.

                                            Baka ut lussekatter/julkusar, flätor eller längder. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.

                                            Låt jäsa under bakduk 30-45 minuter.

                                            Sätt ugnen på 200°C.

                                            Pensling och garnering: Pensla med uppvispat ägg och tryck i russin.

                                            Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter och längder och flätor i nedre delen av ugnen 15-20 minuter.

                                            Låt bullarna svalna på galler under bakduk.

                                            Fler goda recept hittar du på ica.se.

                                             

                                            Saffran av högsta kvalitet

                                            Läs vidare

                                            Läs mer inom Jul på Hjärtat

                                            Trygga & säkra betalningar

                                            • Klarna
                                            • Swish

                                            Följ oss!

                                            • Facebook
                                            • Instagram
                                            • Youtube
                                            • LinkedIn
                                            © 2025 Apotek Hjärtat AB