Nicorette

Det är svårt att sluta röka, men med rätt hjälpmedel kan avvänjningen bli lättare. Nicorette har ett gediget sortiment av produkter som bidrar till att lindra röksuget, höja motivationen och lindra abstinensbesvären. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du både sugtabletter, tuggummin, inhalatorer, munhålespray och nikotinplåster från Nicorette – så att du kan hitta det som fungerar bäst för dig och din situation när du vill sluta röka.

 

Sluta röka med Nicorette

Att sluta röka är något av det bästa man kan göra för sin egen hälsa. Vinsterna märks direkt – efter bara två dygn har smak- och luktsinnet förbättrats, efter tre dygn blir det lättare att andas och inom några månader börjar flimmerhåren nybildas i lungorna. Många upplever också att de sover bättre när de har slutat röka och att de har mer energi i vardagen. Med hjälpmedel från Nicorette blir det för många lättare att sluta röka. 

 

Medicinskt tuggummi från Nicorette

I Nicorettes sortiment hittar du bland annat ett medicinskt tuggummi som innehåller nikotin. Det hjälper till att lindra röksuget, eftersom behovet av nikotin tillfredsställs utan att kroppen får i sig någon tobak. Tuggummit kommer i flera olika goda smaker och med två olika styrkor som passar olika bra beroende på hur stora mängder du är van vid att röka.

 

Munhålespray från Nicorette

Nicorettes munhålespray lindrar nikotinbegär och abstinensbesvär genom att en liten mängd nikotin tillförs via en sprayning i munnen. Sprayen kommer i både en fräsch smak av pepparmint och i en sötare smak av fruktmint. Den kommer också i två olika styrkor – vilken som passar bäst beror på hur mycket du är van vid att röka. Ta sprayen vid de tillfällen då du vanligtvis skulle röka, eller då röksuget uppstår. Ta aldrig mer än 2 sprayningar vid varje tillfälle eller 4 sprayningar per timme under 16 timmar. Maximal dos är 64 sprayningar under 16 timmar per dygn.

 

Sugtablett från Nicorette

Ett annat sätt att minska nikotinbegär och abstinensbesvär är med Nicorettes sugtabletter. Dessa kan användas både om du slutat röka tvärt och om du trappar ned på rökningen. Vid tvärt rökstopp kan alla cigaretter ersättas med 8-12 sugtabletter om dagen, för att sedan gradvis minska antalet innan du kan sluta ta dem helt. Vid nedtrappning kan du börja med att gradvis ersätta några av cigaretterna med en tablett, för att så småningom ersätta alla cigaretter med tabletter och slutligen trappa ned på även tabletterna. Ta inte fler än 15 sugtabletter om dagen.

 

Inhalator från Nicorette

För den som kämpar med att sluta röka och förutom nikotinbegäret även saknar plocket med cigaretter kan en inhalator från Nicorette vara behjälplig. Inhalatorn låter dig andas in ånga som innehåller nikotin och som smaksatts med mentol. Till skillnad mot cigaretter innehåller inte inhalatorn någon skadlig tjära eller kolmonoxid som tas upp av lungorna. Mängden nikotin från en puff av inhalatorn är också mycket mindre än en puff av en cigarett. Därför bör man använda inhalatorn mer intensivt än cigaretter till en början, för att sedan trappa ner successivt.

 

Microtab Resoritablett från Nicorette

För den som söker ett diskret hjälpmedel är Nicorettes Resoritablett ett bra alternativ. Det är en tablett som läggs under tungan för att smälta. Tabletten innehåller nikotin, vilket lindrar röksuget och abstinensbesvären. 

 

Så använder du resoritablett från Nicorette

 • En tablett tas varannan timme. I de flesta fall är 8-12 resoribletter per dag tillräckligt. Om du rökt mer än 20 cigaretter per dag kan du börja med två tabletter varje till varannan timme. Maxdosen bör inte överskrida 30 tabletter per dag.
 • Placera tabletten under tungan och låt den långsamt smälta i cirka en halvtimme. 
 • Efter ungefär tre månader kan många minska dosen successivt, men detta är individuellt. När dosen har minskats till 1-2 resorittabletter per dag bör behandlingen avslutas.
 • Regelbunden användning i mer än sex månader rekommenderas inte, men vid extra starkt röksug kan en tablett tas för att lindra.
 • Behandlingen är avsedd för rökare över 18 år.
 • Rådgör alltid med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på hur du ska använda produkten. 

 

Depotplåster från Nicorette

När du använder Nicorettes depotplåster frisätts nikotin långsamt och tas upp genom huden för att sedan transporteras vidare i blodet. Det gör att känslan av röksug, nikotinbegär och abstinensbesvär kan lindras. För den som är motiverad att sluta röka kan det motverka återfall. Plåstret kommer med tre olika styrkor av nikotin, vilket som passar dig beror på hur mycket du är van vid att röka. Därför är det viktigt att följa anvisningar i bipacksedel.

 

Så använder du depotplåster från Nicorette

 • Depotplåster kan användas ensamt eller i kombination med antingen Nicorette 2 mg tuggummi/sugtablett/resoriblett eller Nicorette Inhalator 10 mg eller Nicorette munhålespray 1 mg/spray.
 • Sätt på plåstret när du vaknar på morgonen och ta av det innan du går och lägger dig på kvällen.
 • Du kan duscha och bada som vanligt med plåstret på. 
 • Sätt plåstret på en oskadad, ren och torr hud utan hår – till exempel på överkroppen, höften eller överarmen. Sätt inte plåstret på samma ställe varje dag utan växla mellan exempelvis höger och vänster arm. 
 • Tvätta händerna efter att du satt på plåstret, så att inte nikotinet förs vidare till känsliga områden såsom ögonen.
 • Längre behandlingstid än 6 månader rekommenderas inte. 
 • Behandlingen är avsedd för rökare över 18 år.
 • Rådgör alltid med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på hur du ska använda produkten. 

 

Kan man använda Nicorette när man är gravid?

Eftersom fostret kan påverkas negativt av rökning är det alltid viktigt att sluta röka när man är gravid. Försök att sluta röka utan att använda hjälpmedel som innehåller nikotin först. Om du inte klarar det kan du rådge med en läkare eller barnmorska för att höra om Nicorette är ett bra alternativ för just dig och din situation. 

 

Kan man använda Nicorette när man ammar? 

Eftersom Nicorettes produkter innehåller nikotin som går över i bröstmjölken och kan påverka barnet är det bra att försöka undvika att använda dem i största möjliga mån. Om din läkare ändå har rekommenderat dig att använda Nicorette under tiden som du ammar, ta hjälpmedlet då exakt efter de angivna instruktionerna.

Läs mer
{{filter.Title}}
(Visar {{ctrl.loadedItems}} av {{ctrl.totalItems}})
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.