Nasoferm

En vanlig förkylning kan ibland utvecklas till en mer allvarlig komplikation – bihåleinflammation. Bihåleinflammation inträffar när en förkylning, ofta orsakad av ett virus, sprider sig till bihålorna och resulterar i en inflammation i slemhinnorna. Denna inflammation leder till svullnad och överproduktion av slem, vilket i sin tur kan göra det svårare för vätska att rinna ut. Svullnaden i slemhinnorna kan orsaka värk, tryck över kinderna och pannan samt en dunkande huvudvärk, särskilt vid framåtböjning. På Apotek Hjärtat kan du köpa produkter från Nasoferm, som är olika sorters nässpray som används som korttidsbehandling av nästäppa och akut bihåleinflammation.

Akut och kronisk bihåleinflammation

Både akut och kronisk inflammation i bihålorna kan behandlas med medicin och andra lättnadsåtgärder. Vid akut bihåleinflammation är det vanligt att besvären försvinner av sig själva, men om problemet återkommer regelbundet kan det utvecklas till kronisk inflammation som varar i månader och återkommer periodvis.

För att lindra besvär från en bihåleinflammation finns det flera egenvårdsåtgärder. Att sova med huvudet högt, dricka mycket vätska och vara aktiv genom att röra på sig kan bidra till att minska svullnaden i näsa och bihålor. Vid behov kan olika receptfria preparat användas, exempelvis Nasoferm Nässpray.

Symtom och behandling med Nasoferm

Symtomen på bihåleinflammation kan inkludera, förutom svullnad och huvudvärk, även snuva, smärtsamt tryck över tänderna och minskat luktsinne. För att lindra dessa symtom kan man prova att spola näsan med koksaltlösning eller använda Nasoferm som avsvällande nässpray. Nasoferm är ett receptfritt alternativ, tillgängligt för att minska besvären vid bihåleinflammation. Nasoferm erbjuder olika varianter av nässpray, beroende på ålder och preferens.

Nasoferm Nässpray 0,5 mg/10 ml

Nasoferm Nässpray 0,5 mg/10 ml är framtaget för att vara speciellt anpassad för barn över 1 år, och verkar som en avsvällande nässpray vid korttidsbehandling av nästäppa eller akut bihåleinflammation. Du ser en märkbar effekt efter några minuter som kan vara upp till 10 timmar. Denna nässpray ska inte användas mer än 10 dagar i följd. För dosering rekommenderas ett spray i vardera näsborre 2-3 gånger per dag, vid behov.

Nasoferm Nässpray 1 mg/10 ml

Denna nässpray är anpassad för vuxna och barn över 10 år, och används som korttidsbehandling av nästäppa eller akut bihåleinflammation. Nässprayen har en avsvällande effekt som märks inom några minuter och kan vara upp till 10 timmar. Dosera en spraydusch i vardera näsborre max 2-3 gånger dagligen, och endast vid behov. Nasoferm Nässpray 1 mg/10 ml ska inte användas mer än 10 dagar i rad.

Nasoferm Mentol Nässpray 10 ml

För vuxna och barn över 12 år passar det att använda Nasoferm Mentol Nässpray 10 ml som korttidsbehandling av nästäppa eller akut bihåleinflammation. Denna har en doft av mentol för den som har det som preferens. Även denna produkt från Nasoferm har en avsvällande effekt som märks inom några minuter och kan vara upp till 10 timmar, och ska inte användas i mer än 10 dagar i rad. Doseringsmängden ska inte överstiga mer än en spraydusch i vardera näsborre, 2-3 gånger per dag.

Nasoferm används endast vid behov och rekommenderas som en försiktighetsåtgärd inte att brukas av gravida eller ammande.

Så använder du Nasoferm nässpray

Börja med att snyta ur näsan och ta av korken från nässprayen. Använder du nässprayen första gången bör du förbereda pumpen genom att hålla flaskan upprätt och spraya den i luften ett par gånger. Detsamma gäller om du inte använt nässprayen på över 7 dagar, då räcker 1 spray. Var försiktig så att du inte träffar ögon eller mun. Vinkla den sedan något snett och för in den i ena näsborren. Tryck bestämt en gång på pumpen samtidigt som du andas in genom näsan. Upprepa samma procedur i andra näsborren. Upprepa vid behov, 2-3 gånger dagligen. Rengör till sist spetsen på flaskan och sätt tillbaka skyddshatten. Nässprayen ska inte användas av mer än en person för att undvika spridning av förkylning och andra virussjukdomar.

Läs mer
{{filter.Title}}
(Visar {{ctrl.loadedItems}} av {{ctrl.totalItems}})
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.