blutsaft

Blutsaft

Blutsaft är ett receptfritt kosttillskott som används vid ett extra behov av järn. Lösningen är skonsam för magen och finns i olika förpackningsstorlekar, för barn och dig som äter vegansk kost.

Vad är Blutsaft?

Blutsaft är Sveriges mest sålda järntillskott och har funnits på marknaden i över 6o år. Det är ett vegetabiliskt kosttillskott som också innehåller vitaminer och extrakt från örter och frukter. Blutsaft innehåller närmare bestämt järn från järnglukonat och är berikat med vitaminerna B1, B2, B6, B12 och C. Kosttillskottet kan därför bidra till normal bildning av röda blodkroppar, minskad trötthet och utmattning. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du Blutsaft i flytande form.

Varför använda Blutsaft?

Blutsaft är ett kosttillskott som passar för dig i behov av extra järn. Behovet kan uppstå om du ammar, är gravid eller är kvinna med riklig menstruation. Äldre personer och de som äter vegetarisk eller vegansk kost kan också behöva tillskott av järn. Om du äter en ensidig kost utan livsmedel rika på järn kan Blutsaft även vara ett lämpligt kosttillskott för dig. En fördel med Blutsaft är att produkten innehåller en lättabsorberad form av järn som är skonsam för magen.

Olika typer av Blutsaft

Det finns Blutsaft, Blutsaft Vegan och Blutsaft Kids i vårt sortiment. Varken den veganska eller barnanpassade produkten innehåller några konserveringsmedel, färgämnen eller jäst. Blutsaft Kids innehåller heller ingen laktos och har en smak av hallon.

Ska man ge järntillskott till barn?

När det kommer till järntillskott för barn kan det vara aktuellt om det finns ett ökat behov av järn i samband med deras tillväxtperioder. Förutom normal bildning av röda blodkroppar och minskad trötthet kan järntillskott bidra till normal kognitiv utveckling hos barn. Innan du ger järntillskott till barn ska du dock alltid rådgöra med läkare eller sjukvårdspersonal.

Så använder du Blutsaft

För vuxna och barn över 12 år rekommenderas du att ta Blutsaft 10 ml två gånger per dag. Du bör även använda produkten en halvtimme innan måltid. Om du är gravid eller ammar kan du, i samråd med din barnmorska eller läkare, höja den dagliga dosen till 40 ml. För att tillgodogöra dig maximalt av järnet bör du då ta 20 ml morgon och kväll.

Doseringen för barn beror på ålder och en flaska Blutsaft Kids räcker till omkring 12-25 doser. Här nedan går vi igenom dosering för barn i olika åldrar:

  • 4-6 år – 10 ml per dag

  • 7-9 år – 15 ml per dag

  • 10-12 år (pojkar) – 17,5 ml per dag

  • 10-12 år (flickor) – 20 ml per dag

Viktigt att veta vid användning av Blutsaft

Den rekommenderade dagsdosen av Blutsaft bör inte överskridas och produkten ska inte användas som ett alternativ till en balanserad kost och hälsosam livsstil. Innan du ger järntillskott till barn ska du dessutom alltid rådfråga läkare eller annan sjukvårdspersonal innan. Till sist är det viktigt att inte dricka Blutsaft direkt ur flaskan och en öppnad flaska ska alltid förbrukas inom 4 veckor.