INFLUENSAVACCINATION

På flera av våra apotek erbjduer vi influensa-vaccination. Vi samarbetar med två aktörer - Min Doktor och Vaccinova.

Vi erbjuder också subventionerade vaccinationer mot t ex influensa om du är över 65 år eller tillhör en riskgrupp. Våra vaccinatörer är godkända av landstinget.

Vi har drop-in, ingen tidsbokning behövs. Så du behöver alltså inte lägga tid på att besöka en vaccinationscentral utan kan enkelt vaccinera dig när du har vägarna förbi ett Apotek Hjärtat. - See more at: https://apotekhjartat.se/vara-tjanster/vaccinationer/#sthash.uZi15rGz.dpufFör att minska risken för en influensaepidemi är den viktigaste förebyggande åtgärden att vaccinera riskgrupperna. Eftersom influensaviruset utvecklas och ändrar form bör vaccinationen göras om varje år då vaccinet anpassas efter den gällande virusvarianten. Det tar upp till två veckor för immunförsvaret att bygga upp ett skydd mot influensan efter vaccineringen. Även om du vaccinerat dig mot influensa är det däremot fullt möjligt att du ändå drabbas.

 

Till Min Doktor

 

Till Vaccinova


Viktigt att vaccineras i tid

För att minska risken för en influensaepidemi är den viktigaste förebyggande åtgärden att vaccinera riskgrupperna. Eftersom influensaviruset utvecklas och ändrar form bör vaccinationen göras om varje år då vaccinet anpassas efter den gällande virusvarianten.

Det tar upp till två veckor för immunförsvaret att bygga upp ett skydd mot influensan efter vaccineringen. Även om du vaccinerat dig mot influensa är det däremot fullt möjligt att du ändå drabbas.

Tillhör du inte någon av riskgrupperna kan du ändå vaccinera dig om du vill undvika att drabbas av säsongsinfluensa. Vaccineringen bör, för att skyddet ska bli så effektivt som möjligt, göras innan influensaperioden börjar. Man brukar säga att influensaperioden börjar på riktigt i slutet av november vilket innebär att du bör vaccinera dig i oktober eller i början av november. Att vaccinera sig under en pågående influensaepidemi fungerar också, men då finns en risk att du smittas av influensan innan vaccinet har börjat verka.

 

Skydda riskgrupper

Sjukhuspersonal och personer som tillbringar mycket tid med människor som ingår i riskgrupperna brukar rekommenderas att vaccinera sig mot influensa. Detta för att skydda personer i dessa grupper som är extra känsliga för att drabbas av en influensa.

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.