Lunette

Lunette

Lunette erbjuder mensskydd i form av menskoppar i olika färger och storlekar.  Menskopp är ett miljövänligt alternativ till mensskydd istället för bindor eller tamponger. Lunette grundades i Finland av Heli Kurjanen som var trött på att använda tamponger och bindor och bestämde sig därför att köpa en menskopp på nätet - för att upptäcka att det inte heller fungerade optimalt för henne. Men friheten och flexibiliteten menskoppen gav henne fick henne att vilja designa en egen menskopp som kom att kallas Lunette. Lunette blev snabbt populärt i Finland vilket gjorde att de kunde gå vidare internationellt.

Ingen kvinna ska tvingas stoppa sitt dagliga liv bara för att de inte har tillgång till säkra och bekväma mensskydd. Lunettes design är grundad i säkerhet, lätthet och komfort för kvinnor i alla åldrar, former och storlekar. Lunettes menskopp är tillverkad i medicinskt silikon och kan användas flera gånger. Koppen töms 2-4 gånger per dag och går att rengöra med koppservetter eller Lunettes rengöringsmedel. Menskoppen är enkel att använda: du viker enkelt ihop menskoppen och för in den på samma sätt som en tampong. Det finns olika modeller som passar de flesta kvinnor, från de som blöder lite eller mycket och har fött barn.

Lunette samarbetar med flera olika organisationer då miljontals kvinnor världen över inte har tillgång till mensskydd eftersom de inte har råd med det eller skäms att prata om det. Bland annat var Lunette med 2015 och startade Kopprojektet i Kibera, en av de största slumområdena i Nairobi i Kenya som utbildar tjejer om menscykeln och dessutom förser dem med en menskopp. Bristen på hygienskydd gör att de flesta tjejer missar skolan en vecka varje månad på grund av sin mens, tillsammans med The Cup Foundation vill Lunette ändra på detta. Projektet har visat stora framgångar då unga tjejer fått tillgång till tillförlitlig information om frågor som rör sexuell hälsa och menstruation. Lunette utvecklar alltså inte bara miljövänliga och säkra menskoppar, utan de stöttar även flera organisationer för att förse unga kvinnor med relevant information och menskoppar.

Köp din menskopp från Lunette online på Apotek Hjärtat.