Zonnic

När man bestämmer sig för att sluta röka är det två saker som måste övervinnas: det fysiska beroendet av nikotin och det psykiska beroendet – alltså vanan att till exempel ta en cigarett efter maten. Det absolut viktigaste för att lyckas är din egen vilja, men med produkter från Zonnic får du hjälp på traven mot att övervinna suget. Hos oss på Apotek Hjärtat hittar du munhålepulver och spray från Zonnic, så att du kan hitta det som fungerar bäst för dig när du vill sluta röka.

Sluta röka med Zonnic

Zonnic är ett svenskt varumärke som startades av Karl Olov Fagerström, forskare och expert inom att sluta röka. För dem har ambitionen hela tiden varit att erbjuda produkter som är enkla att använda, har god smak och omedelbar effekt till ett rimligt pris. Zonnic var först ut i världen med att lansera nikotinmedel i form av munspray och portionspåsar, alltid med en fräsch smak av mint. Här kan du läsa om hur de olika produkterna fungerar, hur de används och hur man ska göra om man är gravid eller ammar och vill sluta röka med Zonnic.

Zonnic munhålepulver

Zonnics munhålepulver kommer i form av små, diskreta portionspåsar som läggs under överläppen. De är tobaksfria och innehåller nikotin, för att lindra abstinensbesvär när man slutar röka. Portionspåsarna finns med antingen 2 mg nikotin per påse eller 4 mg nikotin per påse. Välj den högre nikotinhalten om du är van vid att röka stora mängder. Munhålepulvret kommer i flera goda och fräscha smaker. 

Så fungerar Zonnics munhålepulver 

När man slutar använda tobak drabbas kroppen ofta av olika former av abstinensbesvär. Med Zonnics munhålepulver kan dessa besvär lindras eller förhindras eftersom man fortsätter att tillföra kroppen en liten mängd nikotin under en period. För många motverkar det återfall. 

Hur du använder Zonnic munhålepulver:

 • Lägg in en portionspåse under överläppen och låt den ligga i ungefär en halvtimme. 

 • I början av behandlingen kan du ta en ny portionspåse varje alternativt varannan timme. I de flesta fall är 8–12 portionspåsar per dag tillräckligt  – använd högst 24 påsar per dag. 

 • Behandlingstiden pågår vanligtvis i minst 3 månader men den är individuell. Därefter minskas antalet portionspåsar per dag gradvis. Behandlingen bör avslutas när dosen har minskats till 1-2 portionspåsar per dag.

 • Efter avslutad behandling kan du ta en portionspåse vid de tillfällen du är extra sugen på att röka. 

 • Personer under 18 år ska endast använda Zonnic portionspåsar efter läkares ordination.

 • Rådgör alltid med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på hur du ska använda produkten.

Zonnic munhålespray

Zonnics munhålespray har ett smidigt munstycke och sprayas direkt på kindens insida när de mest akuta abstinensbesvären uppstår. Eftersom produkten snabbt kan verka i munnen upplever många att röksuget lindras effektivt inom bara någon minut. Munhålepsrayen har en fräsch smak av mint och finns i flera olika förpackningsstorlekar. Mängden nikotin är alltid 1 mg per sprayning och för den som är van vid högre mängder nikotin kan två sprayningar tas per tillfälle.

Så fungerar Zonnics munhålespray

När man slutat röka har kroppen ofta ett stort nikotinbegär. Eftersom Zonnics munhålespray innehåller nikotin lindras detta begär och abstinensbesvären kan avta. En munhålespray är ofta mer diskret och enklare att använda på de flesta platser jämfört med att röka en cigarett, vilket också gör det till ett bra substitut när du vill trappa ner eller inte har möjlighet att röka. 

Så använder du Zonnic munhålespray:

 • Använd munhålesprayen vid de tillfällen du vanligtvis skulle röka.

 • Vrid spraypipen till sidan, rikta den mellan kinden och tänderna och spraya en gång. Skifta mellan vänster och höger kind.

 • Spraya först en gång på insidan av kinden och låt verka i några minuter. Om rökbegäret inte upphör, spraya ytterligare en gång. Om två sprayningar behövs, fortsätt ta två sprayningar vid varje tillfälle.

 • Spraya aldrig mer än två gånger per tillfälle eller mer än fyra gånger per timme under 16 timmar. Maximal dos är 64 sprayningar under 16 timmar per dygn.

 • Efter cirka tre månader brukar dosen gradvis kunna minskas för att slutligen avslutas, men det är självklart individuellt hur lång tid det tar.

 • Efter avslutad behandling kan du ta en spray när du är extra frestad att röka.

 • Rådgör alltid med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker på hur du ska använda produkten.

Kan man använda Zonnic när man är gravid?

Vid graviditet är det alltid viktigt att sluta röka eftersom fostret kan påverkas negativt av rökningen. Om du inte klarar att sluta röka utan hjälpmedel som innehåller nikotin kan du rådge med en läkare eller barnmorska för att höra om Zonnic är ett bra alternativ för just dig och din situation. 

Kan man använda Zonnic när man ammar? 

Under amning ska Zonnic undvikas, eftersom produkterna innehåller nikotin som går över i bröstmjölken och kan påverka barnet. Om din läkare ändå har rekommenderat dig att använda Zonnic ska munhålesprayen eller munhålepulvret tas direkt efter amningen – undvik att ta Zonnic två timmar innan du ammar.