Taggar: solkräm , hudvård , solskydd

Solkrämsguide: Vilken solskyddsfaktor ska jag använda när och varför?

Äntligen sommar och sol! Då är det extra viktigt att skydda huden mot skadliga UV-strålar. Här får du hjälp med att välja den solskyddsfaktor (SPF) som passar dig och råd för hur du använder den.


Vad finns det för olika typer av filter i solkrämer?

Godkända solkrämer ska innehålla filter som skyddar mot UVA- och UVB-strålning. Solen avger även ultravioletta strålar med beteckningen C, men de strålarna når inte jordens yta och är ingenting vi behöver tänka på ur säkerhetssynpunkt.

Filtren är antingen fysikaliska eller kemiska och en blandning av dessa förekommer ofta eftersom de skyddar olika bra mot UVA- respektive UVB-strålning. Om en produkt har ett tillräckligt UVA-skydd ska den märkas med en symbol där det står UVA i en cirkel.

Vilken styrka ska jag använda?

Solskyddsfaktorn (SPF) anger hur länge du kan vara i solen utan att bränna dig jämfört med om du inte hade haft något skydd alls. Om du blir röd och öm i huden efter en kvart i solen multiplicerar du tiden med SPF-siffran. Här nedan kan du se hur de olika skydden graderas enligt Läkemedelsverket.

  • Lågt skydd: SPF mellan 6-10
  • Medelhögt skydd: SPF 15-25
  • Högt skydd: SPF 30-50
  • Mycket högt skydd: SPF 50+

Siffran på din solkräm är inte det enda du ska ha som riktmärke för att räkna ut hur länge du kan vara i solen. Solens strålning styrs av UV-index som varierar med en rad olika faktorer – årstid, plats, ozonskiktet med mera vilket påverkar risken för solskador.

 För att få hjälp med att beräkna hur länge just du kan vara i solen en specifik dag kan du ladda ner Strålsäkerhetsmyndighetens app ”Min soltid”.

Ska jag ha en annan solkräm om jag åker utomlands?

I länder där solen är mycket stark bör du ha ett solskyddsmedel med SPF 50. För att ta reda på hur skadlig solens strålning är anges UV-index. Sommartid har Sverige ett UV-index mellan 4-7, jämfört med länder nära ekvatorn där index ligger över 10 året runt. Det innebär att det är extra viktigt att ha mycket hög solskyddsfaktor när du är på resa i dessa områden. Och det rekommenderas även när det är molnigt.

Runt medelhavet ligger UV-index mellan 7 och 10 på sommaren och kräver också extra försiktig. En tumregel är att helt undvika solen mitt på dagen, mellan 11 och 15, både i Sverige och utomlands.


Hur mycket solkräm ska man använda?

För att solskyddsfaktorn ska ge det skydd som avses krävs att lagret du applicerar på huden inte är för tunt. Till hela kroppen behövs ungefär en full hand för en vuxen. Du behöver också fylla på skyddet vartefter genom att smörja igen. Det är särskilt viktigt efter bad även om solkrämen är vattenfast. Du bör smörja dig varannan till var tredje timme för att få ett tillräckligt skydd.

Spelar hudtyp någon roll för om jag ska använda solkräm?

Till viss del, men mindre än vad många tror. Både blek hud och mer pigmenterad hy behöver solskyddsfaktor och begränsad tid i solen. En ljus och känslig hud som snabbt blir bränd har större risk att drabbas av pigmentfläckar och malignt melanom, men det finns hudcancerformer som inte beror på hur mycket du har bränt dig eller inte. Istället spelar mängden sol över lång tid roll för till exempel skivepitelcancer.

Måste jag smörja in mig när jag ska bada?

Ja. Vatten reflekterar solljuset och UV-strålningen når dessutom en bra bit under vattenytan.  Applicera solskyddsmedlet minst tjugo minuter innan så den hinner gå in i huden innan du kastar dig i vattnet.

Ska jag välja mousse, spray eller kräm?

Det är en smaksak. Vissa tycker att kräm är lättare att applicera medan andra föredrar spray. Barn kan tycka det är roligt med gräddliknande skum och då kan mousse underlätta användningen av solskyddsfaktor. En del produkter för barn är dessutom lätt färgade vid applicering så du minskar risken att missa områden. Skyddet mot solen är detsamma oavsett vilken konsistens du väljer.

 


Taggar: solkräm , hudvård , solskydd

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.