Så hjälper du ditt barn till god tandhälsa

Att borsta regelbundet och noga är viktigt, men det är minst lika viktigt att välja rätt produkter. På Hjärtat har vi ett brett sortiment av tandvårdsprodukter för alla åldrar.

   

Riskorn och mjölkisar

Små barn, små munnar. Använd den minsta tandborsten du kan hitta, men på de riktigt små barnen kan även de minsta tandborstarna vara lite kluriga att komma åt med. Om du lyfter mjukt på barnets läppar och kinder så går det lättare. Kom nära, det ger trygghet för barnet, och stabilitet för dig som borstar. Eftersom små barn rör sig mycket är det bäst att låta barnet ligga ner. Det kan kännas märkligt att det är så viktigt att börja borsta redan när den första tanden ser dagens ljus, men underskatta inte värdet av att skapa en god vana.


Växande tänder – växande vilja

I takt med att kroppen växer, så växer också viljan, och tandborstningen blir för många en kamp. Då gäller det att vara tålmodig och påhittig. Kanske fungerar det att sjunga en påhittad tandborstsång, eller att leka att ni jagar tandtroll. En riktigt snygg tandborste eller en god tandkräm brukar också kunna göra borstningen mer intressant. Dessutom är det många barn som tycker om tydliga rutiner, försök borsta tändernas ytor i ungefär samma ordning varje gång så kommer ni ihåg alla vinklar och vrår.

Missa inte tandköttet. Bäst är om du vinklar tandborsten 45° och borstar där tand och tandkött möts. Ju färre vilda rörelser, desto mindre risk för olyckor, så se till att stödja barnets huvud. Fortfarande är det mjuka strån på tandborsten som gäller.


Gluggar, gaddar och självständiga barn

Stora barn vill gärna klara sig själva, men det är viktigt att hålla uppsikt och hjälpa till med tandborstningen ända tills ditt barn är i tioårsåldern. Om ditt barn har blivit för stort för sånger och lekar kan det kanske funka att tilltala barnets tävlingsinstinkt med ett timglas eller tidtagarur ställt på två minuter. Eller en eltandborste med timer som säger till när det är klart.

En tydlig rutin är fortfarande ett bra sätt att komma ihåg att borsta överallt. Glöm inte att barnet fortfarande får nya tänder. Tänderna längst bak kan vara lite svårt att nå, då kan det hjälpa med en specialborste för trånga utrymmen. Från sex års ålder kan ni även komplettera med munskölj för ännu bättre skydd mot karies. Men vänta med tandtråd tills barnet fyllt 13 år.


Välkommen in och be om fler råd på ett av våra apotek, så bjuder vi och TePe på en barntandborste*.

*Gäller så långt lagret räcker.

 


Taggar: tandvård , tandborstning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.