Taggar: fotvård , svamp

Bli av med fotsvampen

Snart går vi in i säsongen för öppna skor. Härligt för de allra flesta, men kanske inte för den med fotsvamp. Ofta blir det bättre efter behandling med receptfritt läkemedel. Vi hjälper dig göra fötterna redo för en riktig barfotasommar.


Varmt och fuktigt – då trivs fotsvampen som bäst. Framförallt är det vuxna som drabbas och svampen dyker gärna upp när man gått i varma och täta skor. Därför är besvären vanligare under vintern. Du kan också bli smittad av svamp om du till exempel går barfota i badhus eller omklädningsrum. Typiska symtom är att huden flagar och fjällar, att det kliar och svider och att huden spricker. Det är vanligast att få fotsvamp mellan tårna, och oftast uppkommer den mellan lilltån och tån bredvid först.

Så här behandlar du fotsvamp

Om fotsvampen endast sitter mellan tårna går det oftast bra att behandla själv med receptfria läkemedel. Vissa svampmedel fungerar som en engångsdos medan andra ska användas under några veckor. Läkemedlen finns bland annat som kräm (Pevaryl*, Cortimyk)*, gel (Lamisil)*, och puder (Pevaryl)*. Beroende på besvär kan en viss sort passa dig bättre än andra. Ett svampmedel i form av kräm passar till exempel för torrare hud medan gel passar om huden är fuktig.

Oavsett vilket svampmedel du väljer är det viktigt att påbörja behandlingen så snart som möjligt, och noggrant följa anvisningarna på förpackningen. Behandla cirka tre centimeter runt omkring det drabbade området, eftersom svamp kan finnas där utan att synas. Är även naglarna drabbade finns det läkemedel som fungerar som ett nagellack, där läkemedlet stryks på nageln. 

En annan typ av produkt är Curafoot, ett medicinskt fotbad som används vid fotsvamp och/eller nagelsvamp. Fotsaltet vårdar hela foten, både huden och naglarna och verkar även förebyggande. Saltet doseras med en skopa i fotbadet.


*Läkemedel. Läs alltid bipacksedeln innan användning. 

Så här förebygger du fotsvamp

Eftersom svamp trivs där det är fuktigt och varmt finns det några saker du kan tänka på för att motverka fotsvamp.

  • Tvätta gärna fötterna varje dag och torka dem noga efteråt, även mellan tårna.
  • Använd strumpor i material som andas och byt varje dag.
  • Svampen dör i högre tvättemperaturer, så tvätta strumpor i 60 grader.
  • Undvik täta skor och gummistövlar, speciellt när det är varmt ute.
  • Använd badtofflor i simhallar och omklädningsrum för att skydda både dina egna och andras fötter.

 

När ska du ta kontakt med sjukvården?

Om du fortfarande har besvär efter behandling med receptfritt läkemedel är det bra att söka vård, eftersom det i så fall kan vara något annat än svamp. Har du svamp på fotsulan, ytlig torrhet och fjäll eller svamp på tånaglarna behöver du få en diagnos av läkare och bli rekommenderad behandling med receptfritt- eller receptbelagt läkemedel. Är du gravid eller ammar och behöver behandling är det också bra att rådgöra med läkare innan. Det är också ovanligt med fotsvamp under tio års ålder, så om ditt barn får symtom är det bättre att gå till läkaren, eftersom det troligtvis inte handlar om svamp. 

 

Visste du att

Fotsvamp orsakas av att svampsporer tränger in i hudens översta lager. Då reagerar huden med att producera fler celler än normalt och huden blir tjock, kliande och fjällande.


Taggar: fotvård , svamp

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.