Taggar: ögon

Så behandlar du torra ögon

Att sitta klistrad framför skärmen flera timmar om dagen kan leda till irritation i ögonen. Torra ögon kan även bero på naturligt åldrande. Men med hjälp av nya rutiner och rätt behandling går det ofta ganska enkelt att råda bot på.

Har du hört talas om tårfilmen? Nej, det är inte en romantisk rulle som får vem som helst att gråta, utan hinnan som smörjer dina ögon. Tårfilmen täcker ögonytan och består bland annat av det vi kallar tårvätska. Det är när tårfilmen är ur balans som du får torra, grusiga ögon som svider och blir röda. Andra vanliga symtom är ljuskänslighet, rinnande ögon och oskarp syn.

Det som oftast får tårfilmen i obalans är antingen minskad tårproduktion eller att tårvätskan avdunstar mer än normalt. I många fall är det avdunstning som är problemet och orsakerna är flera: skärmtid, torr luft, höga temperaturer, läkemedel och sjukdomar. Minskad tårproduktion däremot beror på det naturliga åldrandet.  

Vad kan man göra för att bli av med besvären?

Det finns många olika preparat som fungerar som tårsubstitut och återfuktar ögonen. Vilket du ska välja beror på om det är avdunstning eller försämrad tårproduktion som ligger bakom besvären. Och hur ska du veta det? Fundera över i vilka situationer symtomen dyker upp och i vilken miljö du brukar vistas. Hur svåra besvären är och hur långvarig effekt du vill uppnå med behandlingen spelar också roll för vilken produkt du ska välja. Fråga gärna oss på Apotek Hjärtat om råd.

Ögondroppar tas vid behov och kan användas flera gånger dagligen, vissa sorter kan även användas i samband med kontaktlinser. Det är viktigt att de är fria från konserveringsmedel, eftersom konserveringsmedel i sig torkar ut ögonen och kan skada tårfilmen. Det finns även salva eller gel mot torra ögon. Dessa har längre verkningstid än droppar och fungerar bra att använda nattetid. Använder du gel eller salva på dagen finns det viss risk för dimsyn.

 

Vad kan man göra för att inte drabbas igen?

  • Försök att ta vilopauser från arbete vid skärm och kom ihåg att blinka med jämna mellanrum.
  • När du är utomhus kan det vara bra att använda solglasögon för att motverka att tårvätskan avdunstar på grund av sol och vind.
  • Undvik att vara i drag och i miljöer med rök och andra luftföroreningar.
  • Du som har minskad tårproduktion kan prova att massera ögonlockskanterna med lätta rörelser. Förutom att det är behagligt och rogivande förbättrar det funktionen hos körtlarna där tårar bildas.

Taggar: ögon

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.