Så kommer du ur nedstämdhet eller oro

Stress, kris eller uppbrott. Att lida av nedstämdhet eller oro är en naturlig reaktion på tillfälliga övergångsfaser eller händelser i livet. Vi reder ut begreppen, orsaker bakom och vad du kan göra för att må bättre igen – exempelvis genom att testa växtbaserade läkemedel.

"

– Nedstämdhet är när du känner dig nere eller ledsen. Tecken på oro är snarare stress, nervositet eller rädsla. I vissa fall vet man inte varför man upplever dessa känslor, men oftast är det livet som händer

Catharina Claesson, farmacichef, Apotek Hjärtat

 

Har du svårt att sova, känner dig stressad eller allmänt nere? Det är naturligt att känna viss nedstämdhet eller oro beroende på vad som händer i din omgivning eller i livet. Kanske går du igenom en separation eller sörjer en anhörig som har gått bort. Eller så står du inför en viktig uppgift eller känner att du har misslyckats med en prestation.

 

Nedstämdhet eller oro

Det är fullt normalt att känna sig nedstämd och orolig, det är kroppens sätt att skydda sig mot fara, det går vanligtvis över av sig själv. Ibland kan du behöva hjälp med att lindra symtomen och vid lättare besvär kan du exempelvis använda receptfria växtbaserade läkemedel. Symtom på nedstämdhet eller oro kan vara att du blir spänd och får ont i kroppen, får sömnrubbningar eller mag- och tarmbesvär.

– Nedstämdhet är när du känner dig nere eller ledsen. Tecken på oro är snarare stress, nervositet eller rädsla. I vissa fall vet man inte varför man upplever dessa känslor, men oftast är det livet som händer, säger Catharina Claesson, farmacichef på Apotek Hjärtat.

 

Detta kan hjälpa vid nedstämdhet eller oro

Avsätt tid för att komma över dina problem. Prata med dina vänner eller familj, umgås med andra och försök vara fysiskt aktiv. Se över dina kostvanor, ät näringsrikt och regelbundet. Tillåt dig att varva ner och var noga med att få tillräckligt med sömn. Om inget av detta hjälper dig kan du testa receptfria växtbaserade läkemedel.

– Några vanligt förekommande ingredienser i receptfria och växtbaserade läkemedel är valeriana, eller vänderot som det heter på svenska, och johannesört. Valeriana används vid lindrig oro eller sömnrubbningar. Du hittar det i exempelvis Lunixen, Valerina Forte och Neurol. Johannesört används ofta vid lätt nedstämdhet och lindrig oro, det finns bland annat i Hypermin.

Catharina nämner även att det är viktigt att söka vård ifall preparaten inte hjälper inom cirka två veckor, eller annat tidsspann som anges på bipacksedeln.

– Om du äter andra läkemedel eller preparat bör du först höra med personal på apoteket eller din läkare så att de går att kombinera med de växtbaserade läkemedlen. Ibland kan vissa läkemedel krocka med varandra och göra att man inte får förväntad effekt.


Taggar: oro , nedstämdhet , växtbaserade läkemedel
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.