Mjäll eller torr hårbotten? Det här kan du göra

En hårbotten som flagnar och kliar är allt annat än roligt, men det går att lösa. Vi reder ut skillnaden mellan problemen – och vad du kan göra åt dem.

 

Hur uppstår mjäll?

Precis som att resten av vår hud förnyas genom att de yttersta hudcellerna lossnar så händer samma sak i hårbotten. Oftast är det som små, i princip osynliga, torra vita fjäll. Hos en del är däremot hudflagorna fler och större, vilket då är det som vi kallar för mjäll.

 

Vad är det för skillnad på mjäll och torr hårbotten?

Mjäll och en torr och känslig hårbotten är inte riktigt samma sak (även om många tror att de har mjäll då en torr hårbotten ofta flagnar precis som mjäll och visar sig på kläderna). Däremot kan de som har mjäll även uppleva att hårbotten är torr. Vad som egentligen orsaker mjäll är oklart, men man tror att den orsakas av en jästsvamp som finns överallt på huden hos vuxna. Oftast visar sig mjäll som större hudflagor som lossnar från hårbotten. Antingen fastnar de där, eller faller ner på axlarna, vilket kan upplevas som jobbigt för många.

En torr hårbotten kan vara en konsekvens av att man använt för många uttorkande hårprodukter som är för starka för din hårbotten. Du har helt enkelt brist på fukt vilket gör att din hårbotten börjar klia och lämna ifrån sig små flagor.

 

Hur kan mjäll och torr hårbotten behandlas?

Det finns flera olika och milda produkter som du kan använda för att motverka problemen. Om du har en torr hårbotten är det viktigt att använda schampo och balsam som inte torkar ut hudens naturliga fettproduktion. Välj alltid produkter anpassade efter just ditt hår och hårbotten. Försök också att inte tvätta håret varje dag och gör det gärna på kvällen så hårbotten hinner återställa sig några timmar innan du går utanför dörren och utsätter den för ytterligare påfrestningar. Kvarstår problemen så finns det effektiva och återfuktande produkter i form av geléer, serum och oljor som hjälper till att återställa hårbottens naturliga mjukhet.

Om det är mjäll du vill råda bot på är det istället ett mjällschampo, och balsam, du ska satsa på. På Apotek Hjärtat har vi flera olika varianter, både för torr hårbotten och mjäll. Där hittar du bland annat ACO Special Care-serien och Daxxin som har hårvårdsprodukter för både mjäll och torr hårbotten.

Har du svåra besvär med mjäll, och även beläggningar på hårbotten, kan lösningen vara ett schampo som innehåller det verksamma ämnet ketokonazol som är effektivt mot just jästsvamp, till exempel Fungoral mjällschampo.

 


Taggar: hårvård , mjäll , torr hårbotten

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.