Taggar: förkylning , gravid , allergi

När näsan bara rinner och rinner

En täppt näsa och snor som rinner brukar vara del av en förkylning. Först är snuvan vattentunn men kan efter några dagar bli tjock och gul. Med mjuka näsdukar och en bra nässpray kommer du långt. Här följer beskrivning av olika sorters nästäppa och råd om vad du kan göra för att bli av med den.

 
Var uppmärksam på att snuva är ett av symtomen för covid-19. Var noga med handhygienen och stanna hemma om du känner dig sjuk. Läs mer om symtomen för covid-19 på 1177.se

 

Olika sorters nästäppa

Förkylningssnuva

Vid en vanlig förkylning blir du täppt i näsan och får en tunn och vattnig snuva. Det beror på inflammation i näsans slemhinna.

Allergisk snuva

Om du är allergisk mot pollen kan du få nästäppa, snuva och klåda i näsa och ögon. Har du besvär året runt så kan det vara symtom på allergi mot t ex pälsdjur, kvalster eller damm.

Gravid och täppt i näsan

Många gravida blir täppta i näsan. Det beror på hormonförändringar i kroppen som ökar blodfyllnaden i näsans blodkärl.

Täppt av andra orsaker

Om du har extra känsliga slemhinnor kan du få rinnsnuva eller nästäppa av t ex damm, parfym eller rök. Det kallas för vasomotorisk snuva.

 

Råd vid snuva och nästäppa

  • Sov med huvudet högt så minskar svullnaden i slemhinnorna och det blir lättare att andas.
  • Vid tjock snuva kan du prova att skölja ur näsan med koksaltlösning innan du lägger dig.
  • En nässug kan göra det lättare att få bort snoret på små barn som inte kan snyta sig.

 

Vad hjälper mot snuva och nästäppa?

Koksaltlösning, t ex Renässans, Otri-Care och Physiomer, kan lösa upp segt slem och intorkat snor och återfukta torra slemhinnor. På Apotek Hjärtat finns både nässpray och näsdroppar med koksaltlösning.

Avsvällande näsdroppar eller nässpray hjälper dig att bli av med nästäppan. Det finns många olika sorters nässpray, t ex Nasoferm, Nezeril, Otrivin och Zymelin. Nezeril finns även som endospipetter. Nezeril och Otrivin till barn samt Zymelin innehåller inte konserveringsmedel. Otrivin Comp har både en avsvällande effekt och minskar rinnsnuva, och kan användas från 18 år.

Näsdroppar och nässpray finns i olika styrkor för att passa vuxna och barn. Däremot ska du inte använda avsvällande produkter om du är gravid eller allergisk. Tänk på att inte använda dessa läkemedel mer än 7–10 dagar i sträck. Då finns det risk för att medicinen ger motsatt effekt – du får nästäppa som sedan är svår att bli av med.

Sinupret Forte är ett växtbaserat läkemedel som kan lindra symtom i näsan och bihålorna vid förkylning. Kan användas från 12 år.

 

När ska du söka sjukvård?

  • Om du har snuva och feber eller besvärlig värk över kinder och panna.
  • Om du haft snuva i mer än 2-3 veckor och dina besvär inte beror på pollenallergi.

Vill du veta mer?

Fråga gärna oss om snuva och nästäppa och hur det kan behandlas. Du kan också ringa vår kundkontakt på 0771-405 405. Detaljerad information om läkemedel hittar du alltid i bipacksedeln eller på fass.se

Träffa läkare online

Om du har problem med en långdragen förkylning är du välkommen att höra av dig till vår partner Min Doktor.


Taggar: förkylning , gravid , allergi

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.