Taggar: löss

Huvudlöss? Symptom på att du har fått oönskat besök

Misstänker du att du eller ditt barn har drabbats av huvudlöss? Ett vanligt symptom är att det kliar ovanligt mycket i hårbotten och bakom öronen, men det finns fler varningstecken.

Värt att veta

Eftersom löss har börjat utveckla resistens, det vill säga blivit motståndskraftiga emot de läkemedel som tidigare använts, rekommenderas nu i första hand medicintekniska produkter med dimetikon som exempelvis Linicin lösning och Paranix. De kväver eller torkar ut lössen. Lössen kan inte utveckla resistens mot dessa medel.

Huvudlöss – symptom på att du har drabbats

  • Det vanligaste tecknet på att du har löss är att det kliar ihållande och irriterande.
  • Vad många inte känner till är att du kan ha huvudlöss även utan att det kliar! Klådan kommer först 4–6 veckor efter att du smittats och är en reaktion på lusens saliv. Om du blir smittad igen kommer dock klådan redan efter några dygn. 
  • Upptäcker du svart ”puder” på sängkudden eller på dina kläder kan det vara lusens avföring eller ömsade lusskinn som du hittat.
  • För att vara säker på att du eller ditt barn har huvudlöss måste du ha upptäckt löss i håret. De är en till tre millimeter långa och genomskinliga. Färgen varierar från grå, brun, svart till röd beroende på när de har sugit blod. De unga lössen kan vara små och svåra att upptäcka.
  • Hittar du inga huvudlöss – håll utkik efter lusens ägg, så kallade gnetter. De är cirka en millimeter stora och är bruna eller gulvita i färgen. Formen liknar vattendroppar och de klibbar sig fast på hårstrån som är nära hårbotten.
  • Om ditt barn kliar sig mycket i hårbotten kan det vara bra att se efter om det finns lusägg i håret. Om man tittar noga kan man också se lusbett i hårbottnen.
  • Personen som fått löss kan också bete sig något oroligt eftersom betten irriterar och skapar rastlöshet.

 

För att bli fri från dina oinbjudna gäster kan du använda olika sortes produkter som tar kål på dem - exempelvis lusschampo, lusspray, luskam och lusmedel. Vill du inte ha tillbaka besök av de små kliande krypen? Testa att använda produkter som förhindrar lusangrepp

 

Om du vill veta mer om huvudlöss och symptom, kom gärna in på närmaste Apotek Hjärtat och prata med någon av våra farmaceuter.

Träffa läkare online

Om ditt barn har huvudlöss räcker det nästan alltid med att behandla med receptfria preparat. Om flera sådana olika behandlingar inte hjälper är du välkommen att kontakta vår partner Min Doktor.


Taggar: löss

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.