Metformin STADA Filmdragerad tablett 1000mg Blister, 60tabletter

Metformin STADA Filmdragerad tablett 1000mg Blister, 60tabletter

Metformin

Webbpris

70:80
Det här är ett receptbelagt läkemedel. Kan endast köpas om du har e-recept.

Fåtal i lager

  • Apotekets varuid

    21939
  • EAN

    7046260251076
  • Varunummer

    025107
  • Verksamt ämne

    Metformin
  • Kategori

  • Hudtyp

  • Varumärken

  • Källa: 

    FASS
  • Metformin STADA

    1000 mg Filmdragerade tabletter

    metforminhydroklorid

    Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

    • Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa den igen.

    • Om du har ytterligare frågor vänd dig till din läkare eller apotekspersonal.

    • Detta läkemedel har ordinerats enbart åt dig. Ge det inte till andra. Det kan skada dem, även om de uppvisar sjukdomstecken som liknar dina.

    • Om du får biverkningar, tala med läkare eller apotekspersonal. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Se avsnitt 4.

    I denna bipacksedel finner du information om:
    1. Vad Metformin STADA är och vad det används för
    2. Vad du behöver veta innan du använder Metformin STADA
    3. Hur du använder Metformin STADA
    4. Eventuella biverkningar
    5. Hur Metformin STADA ska förvaras
    6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

    1. Vad Metformin STADA är och vad det används för

    Metformin Stada innehåller metformin, ett läkemedel som används för behandling av diabetes. Det tillhör en grupp av läkemedel som kallas biguanider.


    Insulin är ett hormon som produceras i bukspottkörteln och som hjälper kroppen att ta upp glukos (socker) från blodet. Kroppen använder glukos för att producera energi eller lagrar det för framtida behov.


    Om du har diabetes, tillverkar bukspottkörteln inte tillräckligt med insulin eller också kan kroppen inte använda det insulin som produceras tillräckligt bra. Det leder till höga glukoshalter i blodet. Metformin Stada bidrar till att sänka blodglukoshalten till en nivå som ligger så nära den normala nivån som möjligt.


    Om du är vuxen och överviktig, kan intag av Metformin Stada under lång tid även bidra till att minska risken för komplikationer som är kopplade till diabetes. Metformin Stada kopplas samman med antingen en stabil kroppsvikt eller liten viktnedgång.


    Metformin Stada används för att behandla patienter med typ 2-diabetes (även kallad "icke-insulinberoende diabetes”) när enbart diet och motion inte räcker till för att kontrollera blodglukosnivåerna. Det används i synnerhet till överviktiga patienter.


    Vuxna kan ta Metformin Stada som enda behandling eller tillsammans med läkemedel för att behandla diabetes (läkemedel som tas via munnen eller insulin).


    Barn som är 10 år eller äldre och ungdomar kan ta Metformin Stada som enda behandling eller tillsammans med insulin.


    Metforminhydroklorid som finns i Metformin Stada kan också vara godkänd för att behandla andra sjukdomar som inte nämns i denna produktinformation. Fråga läkare, apoteks- eller annan hälso- och sjukvårdspersonal om du har ytterligare frågor och följ alltid deras instruktion.

    2. Vad du behöver veta innan du använder Metformin STADA

    Använd inte Metformin STADA

    • om du är allergisk mot metformin eller något annat innehållsämne i detta läkemedel (anges i avsnitt 6)

    • om du har kraftigt nedsatt njurfunktion

    • om du har leverbesvär

    • om du har okontrollerad diabetes med exempelvis svår hyperglykemi (högt blodsocker), illamående, kräkningar, diarré, snabb viktnedgång, laktatacidos (se "Risk för laktatacidos" nedan) eller ketoacidos. Ketoacidos är ett tillstånd där ämnen som kallas ketonkroppar ansamlas i blodet, vilket kan leda till diabetisk prekoma. Symtomen är bland annat magont, snabb och djup andning, sömnighet eller att din andedräkt får en annorlunda, fruktig lukt.

    • om kroppen har förlorat för mycket vatten (uttorkning), t.ex. på grund av långvarig eller kraftig diarré, eller om du har kräkts flera gånger i rad. Uttorkning kan leda till njurproblem vilket kan orsaka laktatacidos (Se ”Varningar och försiktighet”)

    • om du har en svår infektion, t.ex. en infektion som påverkar lungorna, luftrören eller njurarna. Svåra infektioner kan leda till njurproblem vilket kan orsaka laktatacidos (Se ”Varningar och försiktighet”)

    • om du behandlas för akut hjärtsvikt eller nyligen har haft en hjärtinfarkt, om du har allvarliga cirkulationsproblem (såsom chock) eller andningssvårigheter. Detta kan leda till syrebrist i vävnaden, vilket kan orsaka laktatacidos (se ”Varningar och försiktighet”)

    • om du dricker mycket alkohol.


    Om något av detta gäller dig, ska du inte ta detta läkemedel utan prata med en läkare.


    Du måste rådfråga läkare om

    • du behöver genomgå en undersökning, exempelvis en röntgenundersökning eller datortomografi, som innebär att du får kontrastmedel som innehåller jod injicerat i blodet

    • du ska genomgå en större operation.


    Du måste sluta att ta Metformin Stada under en viss tid före och efter undersökningen eller operationen. Läkaren kommer att avgöra om du behöver någon annan behandling under denna tid. Det är viktigt att du följer läkarens anvisningar noga.

    Varningar och försiktighet

    Tala med läkare eller apotekspersonal innan du tar Metformin Stada.


    Risk för laktatacidos

    Metformin Stada kan orsaka den mycket sällsynta, men mycket allvarliga, biverkningen laktatacidos, i synnerhet om dina njurar inte fungerar som de ska. Risken för att utveckla laktatacidos är också förhöjd vid okontrollerad diabetes, svåra infektioner, långvarig fasta eller alkoholintag, uttorkning (se mer information nedan), leverproblem och tillstånd där en del av kroppen har minskad syretillförsel (bland annat akut svår hjärtsjukdom).

    Om något av ovanstående gäller dig ska du tala med läkare för närmare anvisningar.


    Sluta ta Metformin Stada under en kortare tid om du har ett tillstånd som kan vara förknippat med uttorkning, så som kraftiga kräkningar, diarré, feber, exponering för värme eller om du dricker mindre vätska än normalt. Tala med läkare för närmare anvisningar.


    Sluta ta Metformin Stada och kontakta omedelbart läkare eller närmaste sjukhus om du får något av symtomen på laktatacidos eftersom tillståndet kan leda till koma.

    Symtomen på laktatacidos är bland annat:

    • kräkningar

    • buksmärta (magont)

    • muskelkramper

    • en allmän känsla av att inte må bra och uttalad trötthet

    • svårt att andas

    • sänkt kroppstemperatur och puls.


    Laktatacidos är ett akut medicinskt tillstånd som måste behandlas på sjukhus.


    Om du ska genomgå en större operation måste du sluta ta Metformin Stada under operationen och en viss tid efter den. Läkaren avgör när du måste sluta ta Metformin Stada och när du ska börja ta det igen.


    Metformin Stada i sig orsakar inte hypoglykemi (för låg blodsockerhalt) men om du tar Metformin Stada tillsammans med andra läkemedel mot diabetes som kan framkalla hypoglykemi (t.ex. sulfonylureider, insulin, meglitinider) finns det risk för hypoglykemi. Om du får symtom på hypoglykemi, som kraftlöshet, yrsel, ökad svettning, snabb puls, synrubbningar eller koncentrationssvårigheter, hjälper det vanligen att äta eller dricka något som innehåller socker.


    Under behandling med Metformin Stada kommer läkaren att kontrollera din njurfunktion minst en gång om året eller oftare om du är äldre och/eller om din njurfunktion försämras.

    Andra läkemedel och Metformin STADA

    Om du behöver få en injektion i blodet med kontrastmedel som innehåller jod, till exempel i samband med en röntgen eller datortomografi, måste du sluta ta Metformin Stada före eller vid tidpunkten för injektionen. Läkaren avgör när du måste sluta ta Metformin Stada och när du ska börja ta det igen.


    Tala om för din läkare om du tar, nyligen har tagit eller kan tänkas ta andra läkemedel. Du kan behöva göra fler blodsocker- och njurfunktionstester, eller så kan läkaren behöva justera dosen av Metformin Stada. Det är särskilt viktigt att du nämner följande:

    • läkemedel som ökar urinproduktionen (diuretika)

    • läkemedel som används för att behandla smärta och inflammation (NSAID-läkemedel och COX 2-hämmare, så som ibuprofen och celecoxib)

    • vissa läkemedel för behandling av högt blodtryck (ACE-hämmare och angiotensin II-receptorantagonister)

    • beta-2-agonister som salbutamol eller terbutalin (används mot astma)

    • kortikosteroider (används för behandling av en rad tillstånd, t.ex. svår hudinflammation eller astma)

    • läkemedel som kan ändra mängden av Metformin Stada i ditt blod, speciellt om du har nedsatt njurfunktion (t.ex. verapamil, rifampicin, cimetidin, dolutegravir, ranolazin, trimetoprim, vandetanib, isavukonazol, crizotinib, olaparib)

    • andra läkemedel som används för att behandla diabetes.

    Metformin STADA med mat, dryck och alkohol

    Undvik högt alkoholintag medan du tar Metformin Stada eftersom alkohol kan öka risken för laktatacidos (se avsnittet "Varningar och försiktighet").

    Graviditet, amning och fertilitet

    Om du är gravid, tror att du kan vara gravid eller planerar att skaffa barn, tala med din läkare ifall några ändringar krävs i din behandling eller i kontrollen av dina blodglukosnivåer.


    Det här läkemedlet rekommenderas inte om du ammar eller om du planerar att amma ditt barn.

    Körförmåga och användning av maskiner

    Enbart Metformin Stada orsakar inte hypoglykemi (för låg glukoshalt i blodet). Det innebär att det inte påverkar din förmåga att köra bil eller använda maskiner.


    Du ska emellertid vara särskilt försiktig om du tar Metformin Stada tillsammans med andra läkemedel mot diabetes som kan orsaka hypoglykemi (t.ex. sulfonylureider, insulin, meglitinider). Symtom på hypoglykemi omfattar svaghet, yrsel, ökad svettning, snabb hjärtrytm, synrubbningar eller koncentrationssvårigheter. Kör inte bil och använd inte maskiner om du upplever sådana symtom.


    Du är själv ansvarig för att bedöma om du är i kondition att framföra motorfordon eller utföra arbeten som kräver skärpt uppmärksamhet. En av faktorerna som kan påverka din förmåga i dessa avseenden är användning av läkemedel på grund av deras effekter och/eller biverkningar. Beskrivning av dessa effekter och biverkningar finns i andra avsnitt. Läs därför all information i denna bipacksedel för vägledning. Diskutera med din läkare eller apotekspersonal om du är osäker.

    3. Hur du använder Metformin STADA


    Ta alltid detta läkemedel enligt läkarens anvisningar. Rådfråga läkare eller apotekspersonal om du är osäker.


    Metformin Stada kan inte ersätta de gynnsamma effekterna av en sund livsstil. Fortsätt att följa eventuella kostråd som din läkare har givit dig och motionera regelbundet.


    Rekommenderad dos

    Barn som är 10 år eller äldre och ungdomar startar vanligen med 500 mg eller 850 mg Metformin Stada en gång om dagen. Maximal dagssdos är 2 000 mg fördelad på två eller tre doser. Behandling av barn i åldern 10-12 år är endast rekommenderad enligt din läkares anvisningar, eftersom erfarenheten i denna åldersgrupp är begränsad.


    Vuxna startar vanligen med 500 mg eller 850 mg Metformin Stada två eller tre gånger om dagen. Maximal dagsdos är 3 000 mg fördelade på tre doser.


    Om du har nedsatt njurfunktion, kan din läkare ordinera en lägre dos.


    Om du även tar insulin, kommer din läkare att tala om för dig hur du börjar behandlingen med Metformin Stada.


    Kontroller

    • Din läkare kommer att ta regelbundna blodglukosprover och anpassa din dos Metformin Stada till glukoshalten i blodet. Du måste prata regelbundet med din läkare. Detta är särskilt viktigt för barn och ungdomar eller om du är äldre.

    • Din läkare kommer också att undersöka din njurfunktion minst en gång om året. Du kan behöva tätare kontroller om du är äldre eller om dina njurar inte fungerar som de ska.


    Hur du tar Metformin Stada

    Ta Metformin Stada i samband med eller efter en måltid. På så vis undviker du biverkningar som påverkar matspjälkningen.


    Administreringssätt

    Den filmdragerade tabletten med brytskåra kan delas med två händer liksom andra tabletter eller genom att placera tabletten med den mindre skåran nedåt på en hård, slät yta och samtidig använda tumtryck med båda tummarna på högra och vänstra sida av skåran.


    Tabletterna får inte krossas eller tuggas. Svälj varje tablett med ett glas vatten.

    • Om du tar en dos om dagen, ska du ta den på morgonen (frukost).

    • Om du tar två doser om dagen, ska du ta en dos på morgonen (frukost) och en på kvällen (middag).

    • Om du tar tre doser om dagen, ska du ta en dos på morgonen (frukost), en mitt på dagen (lunch) och en på kvällen (middag).


    Om du efter en tid tycker att Metformin Stada verkan är för stark eller för svag ska du prata med din läkare eller apotekspersonal.

    Om du använt för stor mängd av Metformin STADA

    Om du har tagit för stor mängd av Metformin Stada, kan laktatacidos uppträda. Symtomen på laktatacidos är ospecifika som t.ex. kräkning, magont med muskelkramper, allmän sjukdomskänsla med stor trötthet och andningssvårigheter. Ytterligare symtom är sänkt kroppstemperatur och sänkt hjärtrytm. Om du upplever några av dessa symtom ska du omedelbart söka vård eftersom laktatacidos kan leda till koma. Sluta ta Metformin Stada omedelbart och kontakta genast läkare eller närmaste sjukhus.


    Om du fått i dig för stor mängd läkemedel eller om t.ex. ett barn har fått i sig läkemedlet av misstag kontakta alltid läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel. 112) för bedömning av risken samt rådgivning.

    Om du har glömt att använda Metformin STADA

    Ta inte dubbel dos för att kompensera för glömd dos. Ta nästa dos vid den tidpunkt då du normalt skulle ha tagit den.


    Om du har ytterligare frågor om detta läkemedel, kontakta läkare eller apotekspersonal.

    4. Eventuella biverkningar

    Liksom alla läkemedel kan detta läkemedel orsaka biverkningar, men alla användare behöver inte få dem.


    Metformin Stada kan orsaka den mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 användare av 10 000), men mycket allvarliga biverkningen laktatacidos (se avsnittet "Varningar och försiktighet"). Om detta händer dig måste du sluta ta Metformin Stada och genast kontakta läkare eller närmaste sjukhus eftersom laktatacidos kan leda till koma.

    Symtom på laktatacidos är kräkning, magont (buksmärta) med muskelkramper, allmän sjukdomskänsla med svår trötthet och andningssvårigheter.


    Mycket vanliga (kan förekomma hos fler än 1 av 10 användare)

    • matspjälkningsbesvär som illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor och nedsatt aptit. Dessa biverkningar uppträder oftast i början av behandlingen med Metformin Stada. Det hjälper om du fördelar doserna över dagen och om du tar tabletterna i samband med eller omedelbart efter en måltid. Om symtomen kvarstår, sluta ta Metformin Stada och prata med din läkare.


    Vanliga (kan förekomma hos upp till 1 av 10 användare)

    • smakförändringar.

    • minskade eller låga halter av vitamin B12 i blodet (symtom kan innefatta extrem trötthet, ömmande och röd tunga (glossit), stickningar (parestesier) eller blek eller gulfärgad hud). Din läkare kan ordna vissa tester för att finna orsaken till dina symtom eftersom dessa även kan orsakas av diabetes eller av andra icke-relaterade orsaker.


    Mycket sällsynta (kan förekomma hos upp till 1 av 10 000 användare)

    • laktatacidos. Detta är en mycket sällsynt men allvarlig komplikation, som särskilt kan förekomma om njurarna inte fungerar som de ska

    Symtom på laktatacidos är ospecifika (se avsnitt ”Varningar och försiktighet”).

    • avvikelser i leverfunktionstest eller leverinflammation (detta kan orsaka trötthet, aptitförlust, viktminskning, med eller utan gulfärgning av huden eller ögonvitorna). Om detta händer dig skadu sluta att ta detta läkemedel och kontakta läkare

    • hudreaktioner som hudrodnad, klåda eller nässelutslag


    Barn och ungdomar

    Begränsad information visar att typ och svårighetsgrad av biverkningar är likartad för barn och ungdomar som för vuxna.


    Rapportering av biverkningar

    Om du får biverkningar, tala med läkare, apotekspersonal eller sjuksköterska. Detta gäller även eventuella biverkningar som inte nämns i denna information. Du kan också rapportera eventuella biverkningar direkt till Läkemedelsverket, www.lakemedelsverket.se. Genom att rapportera biverkningar kan du bidra till att öka informationen om läkemedels säkerhet.

    Läkemedelsverket
    Box 26
    751 03 Uppsala

    5. Hur Metformin STADA ska förvaras

    Förvara detta läkemedel utom syn- och räckhåll för barn.

    Om ett barn behandlas med Metformin Stada, bör föräldrar och vårdgivare övervaka hur detta läkemedel används.


    Inga särskilda förvaringsanvisningar.


    Används före utgångsdatum som anges på kartongen efter EXP. Utgångsdatumet är den sista dagen i angiven månad.


    Läkemedel ska inte kastas i avloppet eller bland hushållsavfall. Fråga apotekspersonalen hur man kastar läkemedel som inte längre används. Dessa åtgärder är till för att skydda miljön.

    6. Förpackningens innehåll och övriga upplysningar

    Innehållsdeklaration

    • Den aktiva substansen är metforminhydroklorid. En filmdragerad tablett Metformin Stada 100 mg innehåller 1000 mg metforminhydroklorid motsvarande 780 mg metformin.

    • Övriga innehållsämnen är hypromellos, makrogol 6000, magnesiumstearat, povidon K25, titaniumdioxid (E171)

    Läkemedlets utseende och förpackningsstorlekar

    Metformin Stada är vita, avlånga filmdragerade tabletter med skåra på båda sidor.


    Tabletterna säljs i blisterförpackningar med 15, 20, 30, 50, 60, 90, 100, 118, 120, 150, 180, 200 och 600 filmdragerade tabletter.


    Eventuellt kommer inte alla förpackningsstorlekar att marknadsföras.

    Innehavare av godkännande för försäljning och tillverkare

    STADA Arzneimittel AG
    Stadastrasse 2-18
    61118 Bad Vilbel
    Tyskland


    Lokal företrädare

    STADA Nordic ApS

    Marielundvej 46 A

    2730 Herlev

    Danmark

    Denna bipacksedel ändrades senast: 2023-07-04