Ringorm – symtom, behandling & hur du skyddar dig mot smitta
Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02
Ringorm, även känt som revorm eller tinea corporis, är en svampinfektion på kroppen. Smittas du av ringorm är det vanligt att uppleva besvär såsom ringformade kliande utslag på huden. Infektionen sprids genom kroppskontakt med både husdjur och människor och kräver ofta läkemedelsbehandling.
Hur får man ringorm?
Ringorm är en infektion som orsakas av trådsvamp. Svampinfektionen smittar vanligtvis genom kroppskontakt mellan människor eller närkontakt med ett smittat husdjur. Kroppsnära material kan också bära smittan vidare. Ibland kan det vara svårt att veta om du har ringorm eftersom trådsvamp kan ge upphov till andra hudbesvär såsom atopiska eksem och psoriasis. Om du är osäker på om du eller ditt barn har drabbats av ringorm ska du vända dig till sjukvården.
Symtom på ringorm
De flesta som drabbas av ringorm får besvär i form av röda och kliande utslag på armar, ben, bröst samt ansikte. Utslagen är ofta ringformade med knottrig yta i varierande storlek – från någon millimeter till flera centimeter. Får du ringorm kan utslagen växa sig större, och då brukar huden successivt läka i mitten och bilda den klassiska ringen. Inuti ringen kan huden se ut precis som vanligt, medan ringens kanter är upphöjda och ibland torra och fjällande. Viktigt att veta är att ringen är röd på ljus hud och gråvit på mörk hud. Inkubationstiden för ringorm är några dagar upp till ett par veckor.
Behandling av ringorm
Ringorm är väldigt smittsamt och du behöver i de flesta fall behandling med läkemedel som dödar svampen. Behandlingen sker främst med en kräm, men du kan ibland även behöva tabletter för att bli av med svampinfektionen. Risken att smitta andra försvinner snabbt efter påbörjad behandling. Barn och vuxna kan därför gå tillbaka till skola och arbete under behandlingskuren. Om ditt husdjur har ringorm kan det även behöva behandlas av en veterinär.
Så minskar du risken för ringorm
Ringorm är en infektion som är knepig att förebygga. Detta eftersom svampen smittar innan infektionen bryter ut. Det finns dock saker du kan göra för att minska risken för att smittan ska uppstå.
Undersök om ditt husdjur har ringorm. Håll utkik efter hudfläckar som saknar päls.
Undvik närkontakt med någon som smittats.
Använd inte samma produkter, material eller kläder som andra.
Om du eller ditt barn har smittats av ringorm är det viktigt att minska smittspridning. Det gör du genom att tvätta kläder och hudnära textilier i minst 60 grader maskintvätt. Hårborstar och kammar är andra saker som bör göras rent för att inte sprida svampinfektionen vidare.
Ringorm hos barn
Ringorm hos barn är inte farligt men kan upplevas besvärligt. Precis som för vuxna går infektionen över efter behandling och brukar sällan leda till andra besvär. Ditt barn kan ha kvar utslag på kroppen efter avslutad behandling och det kan då vara bra att rådgöra med läkare om lämplig metod för lindring.
Ringorm hårbotten
Ringorm kan även drabba hårbotten. Det är vanligare hos barn än hos vuxna och kan också drabba personer med nedsatt immunförsvar. Hårbottensvamp behandlas vanligtvis med tabletter, men ibland kan man även använda en kräm i hårbotten för att motverka besvären. Tänk på att inte använda hårolja eller andra hårprodukter som kan motverka krämens effekt.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.
När ska man söka vård?
Det är viktigt att kontakta din vårdcentral om du misstänker att du eller ditt barn har ringorm eller svamp på kroppen eller i hårbotten. Om någon i hemmet drabbas ska alla undersökas och behandlas samtidigt. Du kan behöva behandling även om du inte upplever några symtom på ringorm.