Taggar: munvård

Hur ofta ska man byta tandborste?

Är det en sorglig sak med spretiga strån som möter dig varje morgon när du ska borsta tänderna? Du är inte ensam – många slarvar med att byta tandborste. Joakim Levin, tandläkare på Folktandvården, reder ut vad som gäller.

 

Hej Joakim! Hur ofta ska man byta tandborste egentligen?

– Jag rekommenderar att du byter varannan till var tredje månad. Är tandborsten för sliten förlorar den sin effekt och når exempelvis inte in mellan tänderna. Titta på borsten, börjar den spreta så är det dags att byta. Jag rekommenderar att du använder en mjuk tandborste och de behöver bytas ganska ofta. Mjuka tandborstar sliter mindre på tandköttet och tandhalsarna än hårdare varianter.

Hur ofta ska mitt barn byta tandborste?

– Barn kan behöva byta ännu oftare eftersom att de gärna biter lite extra på sin borste. För barn är det dessutom ännu viktigare att använda en mjuk tandborste.

Måste jag byta tandborste efter att jag har varit sjuk?

– Det kan sitta bakterier kvar på tandborsten så det kan vara läge att byta efter exempelvis magsjuka eller en halsfluss. Du som vuxen bör inte låna ut tandborsten till ditt barn då dina bakterier kan överföras. 

 

 

 

Joakim Levin har 15 års erfarenhet som tandläkare. Han hjälper till att svara på frågor på Folktandvården Stockholms kundforum. Här kan du ställa dina frågor. 

 

  

  

5 smarta användningsområde för din gamla tandborste


Du behöver inte slänga din gamla trotjänare – än finns det städjobb kvar att göra!

  • Du vet det där lilla hålet i handfatet där man aldrig kommer åt att göra rent? Där kommer tandborsten göra underverk.
  • En gammal tandborste är också ett perfekt städhjälpmedel när du ska göra rent fogen mellan kakelplattorna i badrummet.
  • Lägg den i skoputsarlådan och använd för att göra rent mellan sulan och skon.
  • Envisa skomärken på golvet? Tandborsten kommer att göra susen!
Tips!

När tandborsten väl är redo att slängas – lägg den i hushållssoporna. Eltandborsten sorteras som elavfall och lämnas på återvinningscentralen.

Tandborstar


Taggar: munvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.