Taggar: munvård , tandvård

Flossa-borsta-skölj

Om du tar hand om dina tänder på rätt sätt så är chansen stor att du får behålla dem även när du blir gammal. Ta del av våra tips för ett strålande leende – hela livet.

 

1. Flossa

Det är lätt att glömma mellanrummet mellan tänderna. Men lika viktigt som det är att varje dag, morgon och kväll, borsta tänderna är det att dagligen flossa. Det vill säga göra rent mellan tänderna. Här bildas det nämligen plack som om den inte tas bort kan leda till kariesangrepp och tandköttsinflammation. Ett enkelt sätt att undvika detta är att ta hjälp av tandtråd och/eller en mellanrumsborste. De finns i flera i olika storlekar och bredder. Testa dig fram till vilka produkter som fungerar bäst för dig. Blöder du i munnen beror det antagligen på att du inte använt tandtråden på ett tag. Så låt det bli till en god vana att använda tandtråd varje dag. Tandköttsinflammation kan nämligen, om du dras med den för länge, leda till tandlossning.

2. Borsta

Att borsta tänderna morgon och kväll är grunden för god munhälsa. Men borstar du på rätt sätt? För att så effektivt som möjligt hålla tänderna i gott skick rekommenderar man att

borsta tänderna två minuter morgon och kväll. Det kan kännas långt, men tänk på att tänderna ska hålla mer eller mindre ett sekel. Använd en mjuk tandborste, allra helst en eltandborste, och borsta noggrant runt tandens alla sidor och längs med tandköttskanten. Glöm inte heller baksidan av de bakre tänderna. Här kan det vara lite klurigt att komma åt men om du väljer en tandborste med litet borsthuvud brukar det gå fint. Använd rejält med fluortandkräm så hjälper du tänderna att reparera ytliga kariesangrepp. Har du stora problem med tandköttsinflammationer finns även antibakteriella tandkrämer för korttidsbruk.

3. Munskölj

Att avsluta munvårdsrutinen med munskölj ger inte bara extra skydd mot kariesangrepp, det ger även starkare tänder och frisk andedräkt.

Tips – använd 2+2+2+2-metoden

Folktandvårdens riktlinjer för hur du ska borsta tänderna är enkel att komma ihåg. Borsta tänderna två gånger om dagen, i två minuter, med två centimeters tandkräm. Vänta sedan i minst två timmar innan du äter något.


Klicka hem produkterna för en glad mun


Taggar: munvård , tandvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.