Taggar: smink , makeup , skönhet

Hjärtats sminkskola: make up-bas i 4 enkla steg

För att kunna skapa en make up som sitter snyggt och länge behövs en bra grund! Att sminka sig kan kännas krångligt för nybörjaren, men behöver faktiskt inte vara så svårt som man tror. Vi guidar dig till hur du lägger en grundläggande sminkbas i fyra enkla steg.

 1. 1
  Primer
  För att få ett perfekt resultat så gäller det att börja med att skapa ett jämnt underlag. En primer fungerar för att jämna ut hudytan och finns med olika funktion beroende på behov. Kanske du är torr och behöver jämna ut huden med fukt, förminska porerna eller jämna ut hudtonen? Se till att välja rätt primer som passar just din hy. När du använder primer som underlag får du dessutom ett resultat som håller bättre genom dagen.  Applicera över hela ansiktet och låt den torka in en stund innan nästa steg.
 2. 2
  Foundation
  En foundation ger en slät finish för både hudyta och hudton. Precis som med hudvård så finns det många olika slags foundations framtagna för olika hudtyper. Om du exempelvis har torr hy så är det bra att välja en flytande, lätt foundation med fuktgivande egenskaper eller som innehåller naturliga oljor. Har du däremot en mer fet hy så finns foundations med mattande effekt och är extra resistenta mot fukt. Att applicera foundation kan du göra på olika sätt och det gäller att testa sig fram till vad du själv gillar. Flytande foundation kan exempelvis arbetas in med fingrarna eller med en sminksvamp. Vill du använda en svamp för att applicera foundation – se till att fukta svampen innan. Ska du använda puderfoundation så är det lättast att applicera med en puderpuff eller en foundationborste.
 3. 3
  Concealer
  Täckstift, eller concealer som det också kallas, är perfekt att använda när du har hudpartier som behöver en extra täckning. Kanske du har mörka ringar under ögonen eller några små blemmor som lyser igenom din foundation.  Concealers finns av olika sort, exempelvis uppljusande och lätta eller med extra täckande formula som motverkar blemmor. Oavsett vilken sorts täckstift du väljer så applicerar du den bäst i steg 3, efter din foundation. Tänk på att om du vill täcka större hudpartier med concealer, exempelvis under ögonen, så är det att rekommendera att inte lägga foundation just där för att slippa ett kakigt utseende.  Det kan vara bra att använda en pensel när du vill täcka mindre hudpartier, men fingrarna fungerar även jättebra.
 4. 4
  Puder
  Det avslutande steget när du lägger din make up-bas är att applicera puder. Puder kan antingen vara färgat eller transparent och fungerar delvis för att fixera din foundation och concealer, men kan även förhöja din bas-makeup genom att ge en fin finish. Som allt annat smink så finns puder i olika variant, exempelvis mattande eller med en lätt lystergivande effekt. När du ska applicera pudret kan du enkelt välja täckgraden beroende på teknik. Över vissa partier kan man ibland vilja ”baka” pudret genom att lätt trycka dit det med en puderpuff. En puderborste är bra för den avslutande appliceringen över hela ansiktet. Gör cirkulerande drag över huden tills du känner dig nöjd med resultatet.


Taggar: smink , makeup , skönhet

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.