Taggar: underlivet , svamp

Så undviker du att det kliar i underlivet

När det kliar i underlivet är det svårt att tänka på något annat. Anledningen till irritationen kan vara allt från svampinfektion till överdriven renlighet. Oavsett orsak finns det hjälp att få

Så slipper du att det kliar i underlivet

  • Tvätta dig lagom mycket. Överdriven renlighet kan leda till att bakteriebalansen rubbas och slemhinnorna blir irriterade. Vatten torkar ut slemhinnorna, så se upp med att skölja inuti slidan med vatten.
  • Om du måste tvätta dig med tvål använd en skonsam, oparfymerad tvål, intimtvätt eller intimolja.
  • Låt underlivet andas! För mycket bad, för tajta trosor och föråtsittande kläder kan skapa irritation. Byt alltid badkläder efter bad för att undvika uttorkning, ha gärna luftiga underkläder och sov utan trosor så ofta du kan så att huden får andas.
  • Om du vill råda bot på att det kliar i underlivet kan du smörja in dig med intimolja flera gånger om dagen. Oljan kan både lindra klåda och ge ett bra skydd mot torra slemhinnor. Om du har svamp hjälper däremot inte olja. En intimkräm kan också kännas skönt att smörja med efter duschen.
  •  Vissa får klåda efter sex; använd gärna glidmedel för att undvika irritation under eller efter sex.
  • Vissa reagerar på tvättmedel, starka tvålar, särskilda trosskydd och bindor eller latex i kondomer. Kör uteslutningsmetoden för att se vad det är som leder till att det kliar i underlivet hos just dig. Hos oss kan du köpa latexfria kondomer.


Fler orsaker till att det kliar i underlivet

Om du inte kan råda bot på obehaget kan orsakerna vara att du är gravid, går på en antibiotikabehandling eller har en svampinfektion. Det är bra att tänka på att allt som kliar inte är svamp. Därför ska receptfria läkemedel bara användas om du är säker på att du har en svampinfektion – kontakta sjukvården för en korrekt diagnos.

Känner du att du vill ha ännu mer information om varför det kliar i underlivet, gå in på närmaste Apotek Hjärtat för att prata med våra farmaceuter eller kontakta sjukvården.
Träffa läkare online

Är du osäker på om det är svamp du har? Hör av dig till vår partner Min Doktor så hjälper de dig. Du bör även kontakta dem om bevären kvarstår efter att du behandlats mot svampinfektion.

Intimvård

Glidmedel

Kondomer


Taggar: underlivet , svamp

Rekommenderade artiklar