Taggar: mens , menskopp

Så använder du menskopp

Menskopp är ett bra alternativ till tampong och binda som på kort tid blivit ett populärt mensskydd. Men hur använder man den egentligen?

En menskopp, är precis som det låter en liten kopp gjord av silikon, som förs in i slidan. I stället för att suga upp blodet, likt en tampong, samlas det upp det i koppen. Du återanvänder den och du kan använda samma menskopp i flera års tid. Den är enkel och smidig att använda, och eftersom den sitter i kroppen slipper du bära med dig extra mensskydd i väskan.

Hur väljer jag rätt menskopp för min kropp?

Blöder du mycket bör du välja en menskopp som rymmer en större mängd blod. Den ska dock inte vara för stor, för det kan innebär att det blir obehagligt att sätta in den. Här får man helt enkelt testa sig fram! En menskopp är vanligen ungefär fem centimeter lång och den lilla piggen klipps av i en längd som passar dig. Blöder du mindre kan det räcka med en mindre/kortare kopp.

Har du en väldigt varierad mens kan det hända att du behöver två olika koppar, en för de dagar då mensen är mer riklig och en för slutet på menstruationen.

Här hittar du din menskopp och tillbehör

Hur för jag in min menskopp i slidan?

Så viker du menskoppen

  1. Börja med att tvätta händerna noga.
  2. Vik sedan ihop menskoppen tills den blir ungefär lika tjock som en tampong.
  3. Håll i själva koppen, inte piggen. Stoppa in den smalaste delen i slidan och för in menskoppen bit för bit.
  4. Håll vikningen stadigt med 2–3 fingrar. När den kommit in en liten bit, låt den expandera.

Koppen ska öppnas i riktning mot rumpan, där det är lättare för den att expandera. Om du har vikningen framåt, uppåt mot magen kan blygdbenet vara i vägen.

När den sitter på plats kommer den veckla ut sig. För att den ska öppna sig helt vicka den fram och tillbaka för att släppa in luft i den. När luft kommer in i koppen bildas en vakuuumförsegling som håller koppen på plats och gör att den sluter tätt. Materialet blir halt när det kommer emot dina fuktiga slemhinnor, det gör att många upplever den lättare att föra in och ut än tamponger.

Det är viktigt att du tar det lugnt och slappna av!

 

Exakt var ska menskoppen sitta?

Många nybörjare för in menskoppen för långt upp i slidan. Det är lite olika från person till person, men det generella tipset är att menskoppen ska sitta lite längre ner än en tampong.

Om du tar ett finger och stoppar in i slidan så kommer du först till en trång passage på några centimeter. Efter den så kommer ett större utrymme, nu är du inne i slidan. Ovanför eller intill din fingertopp sitter livmodertappen, och det är genom den som blodet kommer. Koppen ska placeras någonstans under livmodertappen och precis ovanför den smala passagen. Piggen under koppen kan behöva klippas av helt eller delvis för att inte sticka ut ur slidan.

För vissa hamnar koppen långt från livmodertappen, för andra hamnar den precis under och på andra hamnar livmodertappen i koppen. Det beror helt enkelt på hur lång slida du har och hur stor kopp du har valt.

Om den sitter stadigt, inte skaver och inte läcker – då sitter den rätt!

Är det obekvämt med menskopp?

Nej, en menskopp känns inte. Tricket är att köpa rätt menskopp för just dig. När du hittar en menskopp som är rätt för din kropp och blödningsmängd ska den inte kännas alls. Känner du att det skaver har du antagligen en modell som inte funkar för dig eller placerat den fel.

Hur tar jag ut menskoppen?

 När du tar ut menskoppen ska du se till att det vakuum som gör att koppen sitter fast släpper. Du behöver vicka lite på den eller knöla ihop koppens botten något med dina fingrar. Sedan är det bara att ta ut koppen och tömma den.

Vill du skaffa en egen menskopp? Hitta en menskopp som passar dig!

Hur ofta ska min menskopp tömmas?

Det beror på hur stor menskopp du har och hur riklig din mens är. Du ska dock aldrig låta den sitta inne i mer än tolv timmar även om den inte är full. Har du den inne längre finns det risk att det bildas bakterier i koppen. Som nybörjare kan du börja med att ta ut och kontrollera den var fjärde timme

Hur rengör jag min menskopp?

Innan du använder din menskopp för första gången kan det vara bra att koka den.

Handhygienen är viktigare än något annat när du vill hålla din menskopp ren, så tvätta alltid dina händer innan du tar på menskoppen.

När du tömmer din menskopp sköljer du av menskoppen med kallt vatten från kran eller en flaska innan du sätter in den igen. Det är inte nödvändigt att använda tvål, men om du gör det var noga med att få bort alla tvålrester då dessa kan orsaka obalans i slidans naturliga miljö.

Tvålen bör i så fall vara parfymfri och ha ett pH-värde som ligger nära slidans (cirka 3,5–4). Den ska inte innehålla olja eller oljebaserade ingredienser då olja kan förstöra koppens material.

När din mens är slut kan du koka den så att den är ren inför nästa mensperiod. Det är inte helt ovanligt att menskoppen blir missfärgad efter ett tag. Det är inget tecken på att den är smutsig. Men om du vill förebygga dessa missfärgningar kan du regelbundet rengöra den med en tvättlapp, en mjuk borste liten borste eller en tandborste, efter varje mens.

Hur förvarar jag min menskopp?

Rengör koppen och låt den torka helt innan du lägger undan den. Det är viktigt att den ligger torrt och luftigt. Du kan låta den ligga fritt i badrumsskåpet eller på en hylla eller i en luftig tygpåse. Då kan du även ta med den i väskan. Undvik att lägga den i alla former av plast, exempelvis en plastpåse.

Kan jag bada med min menskopp?

Det inga problem att bada med menskopp. Den bildar en försegling som varken släpper in eller ut vätska, vilket är väldigt bra när du badar. Det innebär att du inte riskerar att få in smutsigt vatten i slidan.

Kan jag prova min menskopp innan mensen kommer?

Många vill träna att föra in koppen innan mens, men det är inte att rekommendera. När du har mens är slidans muskler betydligt mer sammandragna och du kan inte heller testa om den kommer läcka eller ej.

Menskopp är miljövänligt och bra för ekonomin. 

Källa: Menskoppen.se


Taggar: mens , menskopp

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.