Så använder du menskopp - guide & tips
Publicerad 2024-08-09
Senast uppdaterad 2024-09-09
Menskopp är ett populärt alternativ till tampong och binda som snabbt har blivit omtyckt som menskydd. Men hur använder man den egentligen?
Vad är en menskopp?
En menskopp är en liten kopp av silikon som förs in i slidan. Istället för att suga upp blodet som en tampong, samlar menskoppen upp det i sig. Du kan återanvända den under flera år, vilket gör den både ekonomisk och miljövänlig. Menskoppen är enkel och smidig att använda, och eftersom den sitter på plats inuti kroppen slipper du bära med dig extra mensskydd i väskan.
Hur väljer jag rätt menskopp för min kropp?
Om du blöder mycket bör du välja en menskopp med större kapacitet. Den ska dock inte vara för stor, eftersom det kan bli obehagligt att sätta in den. Det kan vara en fråga om att prova sig fram för att hitta rätt storlek. En menskopp är vanligtvis cirka fem centimeter lång, och den lilla piggen kan klippas av till en längd som känns bekväm för dig. Om du blöder mindre kan en mindre eller kortare kopp vara tillräcklig.
Har du en mycket varierad mensflöde kan det vara bra att ha två olika koppar: en för de dagar med mer riklig blödning och en för de dagar med lättare flöde mot slutet av menstruationen.
Hur för jag in menskoppen i slidan?
Börja med att tvätta händerna noga.
Vik sedan ihop menskoppen tills den blir ungefär lika tjock som en tampong.
Håll i själva koppen, inte piggen. Stoppa in den smalaste delen i slidan och för in menskoppen bit för bit.
Håll vikningen stadigt med 2–3 fingrar. När den kommit in en liten bit, låt den expandera.
Koppen ska öppna sig mot rumpan, där det är lättare för den att expandera. Om du har vikningen framåt eller uppåt mot magen kan blygdbenet vara i vägen. När koppen sitter på plats kommer den att veckla ut sig. För att säkerställa att den öppnar sig helt, vicka koppen fram och tillbaka för att släppa in luft. När luften kommer in i koppen bildas en vakuumförsegling som håller den på plats och gör att den sluter tätt. Eftersom materialet blir halt när det kommer i kontakt med dina fuktiga slemhinnor, upplever många att det är lättare att föra in och ut koppen än tamponger.
Var ska menskoppen sitta?
Många nybörjare för in menskoppen för långt upp i slidan. Även om det kan variera från person till person, är det allmänna tipset att menskoppen ska sitta lite längre ner än en tampong.
För att placera koppen rätt, börja med att sätta ett finger i slidan. Du kommer först till en trång passage på några centimeter, och efter den kommer ett större utrymme där du är inne i slidan. Ovanför eller vid din fingertopp sitter livmodertappen, som är öppningen genom vilken blodet kommer. Koppen ska placeras någonstans under livmodertappen och precis ovanför den smala passagen. Om piggen under koppen sticker ut ur slidan kan den behöva klippas av helt eller delvis.
Placeringen kan variera: för vissa hamnar koppen långt från livmodertappen, för andra precis under, och ibland kan livmodertappen till och med hamna i koppen. Det beror på hur lång slidan är och vilken storlek på kopp du har valt. Om koppen sitter stadigt, inte skaver och inte läcker, är den troligen på rätt plats.
Är det obekvämt med menskopp?
Nej, en menskopp känns inte när den är rätt för din kropp. Nyckeln är att välja en menskopp som passar din kroppstyp och blödningsmängd. När du har rätt modell och har placerat den korrekt ska du inte känna den alls. Om du upplever att den skaver, kan det bero på att du har en modell som inte passar dig eller att du har placerat den fel.
Hur tar jag ut menskoppen?
När du tar ut menskoppen ska du se till att det vakuum som gör att koppen sitter fast släpper. Du behöver vicka lite på den eller knöla ihop koppens botten något med dina fingrar. Sedan är det bara att ta ut koppen och tömma den.
Hur ofta ska min menskopp tömmas?
Det beror på hur stor menskopp du har och hur riklig din mens är. Du ska dock aldrig låta den sitta inne i mer än tolv timmar även om den inte är full. Har du den inne längre finns det risk att det bildas bakterier i koppen. Som nybörjare kan du börja med att ta ut och kontrollera den var fjärde timme
Hur rengör jag min menskopp?
Första användningen: Koka menskoppen innan du använder den för första gången för att säkerställa att den är helt ren.
Handhygien: Tvätta alltid dina händer noggrant innan du hanterar menskoppen för att undvika att överföra bakterier.
Under användning: När du tömmer menskoppen, skölj den med kallt vatten från kranen eller en flaska innan du sätter tillbaka den. Det är inte nödvändigt att använda tvål, men om du väljer att göra det, se till att alla tvålrester är noggrant borttagna, eftersom dessa kan störa slidans naturliga miljö. Använd en parfymfri tvål med ett pH-värde nära slidans (cirka 3,5–4), och undvik tvålar med olja eller oljebaserade ingredienser som kan skada koppens material.
Efter mens: När din mens är slut, koka menskoppen för att rengöra den inför nästa period. Det är normalt att menskoppen blir missfärgad över tid, och detta är inget tecken på att den är smutsig. För att minska missfärgningar kan du regelbundet rengöra koppen med en tvättlapp, mjuk borste eller tandborste efter varje menstruation.
Hur förvarar jag min menskopp?
Rengör koppen och låt den torka helt innan du lägger undan den. Det är viktigt att den ligger torrt och luftigt. Du kan låta den ligga fritt i badrumsskåpet eller på en hylla eller i en luftig tygpåse. Då kan du även ta med den i väskan. Undvik att lägga den i alla former av plast, exempelvis en plastpåse.
Kan jag bada med min menskopp?
Det inga problem att bada med menskopp. Den bildar en försegling som varken släpper in eller ut vätska, vilket är väldigt bra när du badar. Det innebär att du inte riskerar att få in smutsigt vatten i slidan.
Kan jag prova min menskopp innan mensen kommer?
Många vill träna att föra in koppen innan mens, men det är inte att rekommendera. När du har mens är slidans muskler betydligt mer sammandragna och du kan inte heller testa om den kommer läcka eller ej.