Taggar: fotvård

Slipp hälsprickor! Tips för fina fötter

Har du torra fötter som behöver fräschas upp? Eller har du råkat ut för smärtsamma hälsprickor? Lugn, det finns hjälp att få! En smärtsam hälspricka kan till och med bli startskottet för nya, härliga fotrutiner. Fotvårdsexperten Lise-Lott Hoffman tipsar om hur du behandlar hälsprickor och livar upp torra fötter.

Härliga produkter för förhårdnader och sprickor

 

Hej Lise-Lott Hoffman! Hur ska jag behandla hälsprickor eller torra fötter?

– Det absolut bästa du kan göra för att behandla hälsprickor och torra fötter är att smörja fötterna med en fotkräm. För de flesta räcker det att smörja en gång per dag, men de som har stora problem kan behöva göra det två gånger om dagen.

Ska jag fila torra fötter eller hälsprickor?

– Nej! Många försöker behandla torra fötter och sprickor genom att fila vilket förvärrar problemen. Filandet skapar friktion som irriterar huden. Då reagerar kroppen med att bygga upp mer hud som skapar förhårdnader. Har man torra fötter eller förhårdnader kan man fila väldigt försiktigt med en fin sandpappersfil, som mest en gång var fjortonde dag. Se då till att foten är fuktig så att friktionen minskar. Fila aldrig på hälsprickor!

Hur blir jag av med en hälspricka så snabbt som möjligt?

– Genom att lägga ett hudlim i själva hälsprickan hålls huden ihop och skapar en skyddande barriär. Det snabbar på läkningen och tar bort en del av smärtan.

Varför får jag hälsprickor?

– Hälsprickor och torra fötter är väldigt vanligt. Många som drabbas av hälsprickor behandlar sina fötter tills hälsprickan har läkt ut. Problemet är att hälsprickor till stor del är ärftligt och därför kan problemen komma tillbaka efter bara några veckor. Det bästa man kan göra är därför att skapa en bra rutin och fortsätta smörja in sina fötter även efter att sprickorna läkt ut.

Vilken fotkräm ska jag välja?

– Ekologiska salvor med exempelvis bivax eller sheasmör är väldigt effektiva. Det är också bra att använda fotkrämer som innehåller karbamid. De mjukgör och återfettar huden. Men det allra viktigaste är att välja en fotkräm som man tycker om i doft och konsistens så att man vill använda den ofta.

Vilket är ditt allra bästa tips för fina fötter?

–  ­Det är helt klart att smörja in dem regelbundet – ett jobb som du kan göra helt själv! Att smörja in båda fötterna tar bara någon minut – det är dina fötter värda. 

Om fotvårdsexperten

Lise-Lott Hoffman är diplomerad medicinsk fotvårdsterapeut och driver fotvårdskliniken Stockholms Medicinska Fotklinik. Hon har tidigare undervisat vid Axelsons fotvårdsskola.  

 

6 produkter för fina fötter

 

 

Footner Exfoliating Socks är en lyxig fotbehandling som verkligen ger resultat på torra fötter, förhårdnader och spruckna hälar. Du märker inget direkt efter behandlingen, men ha tålamod! Efter några dagar ramlar den döda huden av och dina fötter blir som nya.

 

 

 

 

 

 

Om du ofta har problem som torra fötter, förhårdnader eller självsprickor på hälarna är Footmender allt-i-allo-produkten du alltid borde ha hemma. Använd i förebyggande syfte eller för att läka de hälsprickor som redan uppstått. Resultatet kommer på bara några dagar!

 

 

 

 

 

 

Spruckna hälar behöver en fuktbevarande, intensiv kräm som ger snabba resultat. Scholl är experter på området och har självklart en effektiv kräm för hälsprickor som läker dina fötter på ett kick. 

 

 

 

 

 

Unna dig ett härligt fotbad! Tillsätt BIOpH+ Footcare i vattnet när du badar fötterna – saltet motverkar både förhårdnader, nagelsvamp och andra trista fotproblem.

 

 

 

 

På vintern blir hälarna lätt extra torra. Smörj in dina fötter varje dag med en mjukgörande kräm för att hålla dem fina och för att slippa framtida problem. CSS fotvårdssalva är en prisvärd favorit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Reparera hälsprickorna! Få bort smärtan snabbt med en effektiv och uppmjukande kräm. Scholl fotkräm för torra hälar vårdar effektivt spruckna hälar och återfuktar torra fötter.

 


Taggar: fotvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.