Taggar: husdjur , katt

Ska jag bada min katt?

Katter är renliga djur som dessutom sägs avsky vatten. Så behöver man bada sin katt? Vi ger bästa tipsen för pälsvård och reder ut en gång för alla: avskyr katter verkligen vatten?

 

Hur vet jag om min katt behöver bada? 

Om du bör bada din katt beror på vilken päls den har. Bondkatter och andra korthåriga klarar oftast av att hålla sig rena själva och behöver inte badas. Har du däremot en långhårig katt behöver du ibland hjälpa den att tvätta sig. De katter som behöver tvättas oftast är faktiskt nakenkatter. En nakenkatt har nämligen ingen päls som suger upp det fett som utsöndras ur kattens hud, vilket gör att den blir alldeles klibbig.

Hur ofta behöver du då bada din katt? Sikta på att bada en långhårig katt ungefär varannan månad. Blir pälsen väldigt fet, tovig eller smutsig kan du tvätta katten oftare än så. Detsamma gäller om du har en utställningskatt som behöver en päls i toppskick. Tänk på att borsta ut eller klippa bort eventuella tovor innan du badar katten – annars blir tovorna värre när katten är blöt.

Avskyr katter verkligen vatten? 

Den gamla sägningen att katter avskyr vatten stämmer delvis, men det är väldigt individuellt. Vissa katter tycker det är obehagligt att bli blöta medan andra katter älskar badrum, toalettvatten och rinnande kranvatten. En del katter har inget emot vatten i sig, men de ogillar tvättsituationen där de blir fasthållna och tvingade till bad.

Ryktet om att katter avskyr vatten gör att många väljer bort att bada sina kattungar. En katt som inte vant sig att bli tvättad kommer uppleva det som mer obehagligt att bada än en katt som börjar bada tidigt i livet. Har du en kattunge är det därför dags att börja bada den redan nu för att vänja den vid vatten. 

Om din katt verkligen avskyr vatten kan det kännas som en omöjlig uppgift att bada den. Testa då i stället ett torrschampo för att rengöra kattens päls. 

Hur badar man en katt?  

Har du en långhårig katt är steg ett att borsta ur pälsen. Sätt katten i en balja, ett badkar eller i duschen och blöt pälsen försiktigt. Undvik att blöta kattens huvud­ – Inget vatten bör komma in i kattens känsliga öron. Massera in kattschampo i pälsen och skölj. Schamponera alltid minst två gånger för att kattens ska bli riktigt ren. En långhårig katt och katter med torr hud mår bra av att avsluta badrutinen med ett balsam. Skölj alltid ur pälsen noga innan du torkar katten torr med en handduk. 

Bra att veta!

Katter gillar något varmare vatten än vi människor när de badar. Sikta på en temperatur runt 38 grader så att din katt slipper frysa. 

Vilket kattschampo ska jag välja? 

Det finns flera olika kattschampon att välja bland när du ska bada din katt. Om katten har problem med sin päls eller hud kan du behöva köpa ett specialschampo, men annars behöver det faktiskt inte vara så krångligt. Ett schampo för normal päls passar de flesta djur. Du kan till och med använda ett milt barnschampo. Det viktigaste är att du sköljer ur schampot ordentligt.  

 

Kattschampo och pälsvård: Hjärtat tipsar om 5 favoriter!

 

För dig med en katt som avskyr vatten finns som tur var en smidig lösning som gör att du slipper bada din katt. Torrschampo för katter fungerar som både schampo och balsam. Det rengör pälsen samtidigt som din katt slipper det obehagliga momentet att bli blöt. 

 

 

 

 

 

 

 

Mjäll kan bero på både torr eller fet hud. Har din katt problem med mjäll kan ett mjällschampo för katter  fräscha upp pälsen igen!

 

 

 

 

 

 

Har din katt torr eller känslig hud? Det allergivänliga kattschampot Frontline Pet Care Schampo Sensitive lindrar och ger en återfuktad päls.

 

 

 

 

 

Långhåriga katter kan få problem med tovor, glanslös och svårborstad päls. Det löser du enkelt med balsamspray för katter efter badet. Ett balsamspray bevarar fukten i pälsen och gör borstingen enklare. Dessutom minskar risken för att pälsen ska tova sig. 

 

 

 

Precis som när vi människor får torra händer och fötter, drabbas katter ibland av torra tassar. Torra trampdynor kan dessutom spricka och göra ont. Behandla kattens tassar med en mjukgörande tassalva efter varje bad för att motverka och åtgärda problemen.

Pälsvårdande produkter


Taggar: husdjur , katt

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.