Välvald – apotekens guide för ökad transparens

 

Läkemedelstillverkning kan påverka både människor och miljö negativt. Forskning visar på att stora mängder läkemedelsrester släpps ut vid tillverkning, framför allt i Kina och Indien.

Idag finns inga krav på att läkemedelsföretagen öppet ska redovisa var och hur läkemedlen tillverkas. Därför saknar vi tillräcklig kunskap om påverkan från tillverkning av läkemedel som säljs på apotek i Sverige. Det vill vi apotek ändra på. 

Vi har tagit fram en guide för receptfria läkemedel från företag som är mer transparenta med sitt hållbarhetsarbete och ställer krav på ansvarsfull tillverkning. 

De läkemedelsföretag som uppfyller våra krav på ett mer transparent hållbarhetsarbete får symbolen Välvald i anslutning till produkt.

Det innebär att: 

  • Företaget ska ha en externt granskad hållbarhetsredovisning
  • Företaget ska vara medlem i organisationen PSCI som arbetar med ansvarsfulla leveranskedjor inom läkemedelsindustrin
  • Företaget ska ställa krav på att tillverkning av receptfria läkemedel sker med respekt för mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljö samt fri från korruption. 


Diklofenak kan påverka naturen negativt och bör användas med eftertanke. Därför undantas produkter som innehåller diklofenak från Välvald. 

Kraven för Välvald utvecklas årligen mot visionen om en hållbar tillverkning av receptfria läkemedel. 

Läs mer om Välvald och kriterierna i sin helhet på www.sverigesapoteksforening.se eller respektive apoteksföretags webbplats.

 

Märkningen Välvald på apotekhjärtat.se

Välj med Hjärtat har blivit Välvald

2017 lanserade vi på Apotek Hjärtat vår egen symbol Välj med Hjärtat för att visa kunderna vilka läkemedelsföretag som är öppna med sitt hållbarhetsarbete. Vår målsättning var från start att göra det här till en branschfråga för att symbolen skulle finnas på alla svenska apotek. Och 2021 blev det verklighet.

Varje gång du väljer en produkt med Välvald-symbolen hjälper du den svenska apoteksbranschen att ställa högre krav på ett mer transparent hållbarhetsarbete hos våra leverantörer. Ett apotek kan göra skillnad, men tillsammans kan vi skapa förändring. Vi är därför väldigt stolta över att du som tidigare har valt produkter med vår symbol Välj med Hjärtat nu kan välja Välvald på vilket apotek du än besöker.

 

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.