Välvald – apotekens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning

 

Apoteken vill se ansvarsfullt producerade läkemedel. Därför har apoteksbranschen tagit fram krav på ansvarsfull tillverkning för receptfria läkemedel. Välvald är en logga på apotekens hyllkant som guidar kunderna till de receptfria läkemedel som uppfyller branschens krav på ansvarsfull läkemedelstillverkning.  

Läkemedelstillverkningens baksida

Idag har läkemedelsindustrin har inga krav på sig att redovisa var och hur läkemedel är tillverkade. Tvärt om så råder ofta sekretess kring läkemedelsproduktion vilket innebär att varken apoteken eller konsumenterna vet var och hur specifika läkemedel som säljs i Sverige kommer ifrån. Däremot visar forskning att stora mängder läkemedelsrester släpps ut vid tillverkning, framför allt i Kina och Indien. Det innebär att vi i Sverige kan bli friska på bekostnad av människor, djur och natur i andra länder. Detta tycker vi från apoteken är problematiskt. 

 

Kraven för Välvald

Kriterierna för Välvald utvecklas kontinuerligt. För att en produkt ska ingå ställs krav på att tillverkning sker med krav på ansvar i leverantörsledet ner till tillverkning av aktiv läkemedelssubstans. Med ansvarsfull tillverkning avser vi att tillverkning av aktiv substans sker med respekt för mänskliga rättigheter, arbetares rättigheter, miljö samt arbeta mot korruption. Dessutom måste företagen bakom produkterna genomföra och dokumentera en riskanalys. Företaget ska även ha en publikt tillgänglig hållbarhetsrapport enligt etablerad standard som är tredjepartsgranskad och vara medlem i läkemedelsindustrins internationella organisation PSCI.

Läs hela kriteriedokumentet för 2023 här.

Välvald syns i anslutning till receptfria läkemedel som uppfyller guidens krav. Den finns på hyllkanten i butik och i anslutning till produkt via e-handel.

Välvalds utvecklingsarbete

För att nå vårt mål – en mer hållbar läkemedelsproduktion –utvecklas och skärps kraven för Välvald med jämna mellanrum. Sedan lanseringen 2021 har kriterierna utvecklats två gånger. Från att enbart ha baserats på företagens övergripande hållbarhetsarbete så ställs nu krav och stickprov på ansvarsfull tillverkning av enskilda produkter. Läkemedelsföretagen måste dessutom svara på frågor gällande klimatpåverkan samt transparens. Detta är områden där vi vill att Välvald ska vidareutvecklas med tiden. Vår vision är att Välvald ska kunna bli världens första hållbarhetsmärkning för läkemedel och på så vis bidra till en hållbar läkemedelsproduktion.  

Vill du veta mer? www.sverigesapoteksforening.se

Som kund kan du göra skillnad

Välj gärna receptfria läkemedel som har loggan Välvald när du handlar. Välvald- loggan hittar du på hyllkanterna på våra apotek såväl som vid produkterna i vår e-handel

Välj med Hjärtat har blivit Välvald

2017 lanserade vi på Apotek Hjärtat vår egen symbol Välj med Hjärtat för att visa kunderna vilka läkemedelsföretag som är öppna med sitt hållbarhetsarbete. Vår målsättning var från start att göra det här till en branschfråga för att symbolen skulle finnas på alla svenska apotek. Och 2021 blev det verklighet.

Varje gång du väljer en produkt med Välvald-loggan hjälper du den svenska apoteksbranschen att ställa högre krav på en mer ansvarsfull läkemedelstillverkning hos våra leverantörer. Ett apotek kan göra skillnad, men tillsammans kan vi skapa förändring. Vi är därför väldigt stolta över att du som tidigare har valt produkter med vår symbol Välj med Hjärtat nu kan välja Välvald på vilket apotek du än besöker.

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.