Taggar: värk , träning

Lindra din värk med kyla eller värme

Värk är kroppens sätt att säga att något är fel. Orsaken kan vara allt från direkta skador, exempelvis en stukning, till muskelspänningar orsakade av oro eller stress. I många fall kan värken lindras genom att använda värme eller kyla där du har ont. Det är också ett bra alternativ när du inte kan, får eller vill använda värktabletter eller andra smärtstillande läkemedel.

  • Kyla gör att blodkärlen drar ihop sig och genomblödningen minskar, vilket minskar svullnader och motverkar inflammationer.
  • Värme verkar åt andra hållet och ökar genomblödningen vilket ger en avslappnande effekt på muskler. Värme är inte lämpligt vid inflammerade skador.  

Kyl- och värmebehandlingar har sedan länge använts av bland annat idrottsläkare och kiropraktorer som en skonsam behandlingsform. Idag finns moderna produkter som har möjlighet att avge både värme eller kyla, och som dessutom är anpassade för olika områden på kroppen. Här är några exempel:

Migrän eller torra ögon

Vid migrän upplever många att en kyld ögonmask lindrar besvären. Vid lindrigare spänningshuvudvärk kan däremot en varm mask ge bättre hjälp då den har en mer avslappnande effekt på musklerna.

Har du problem med torra ögon kan en varm ögonmask användas för att stimulera de körtlar vid bihålorna som producerar tårvätska. 

Träffa läkare online

Om du har besvär med kraftig eller långvarig smärta i kroppen kan vår partner Min Doktor hjälpa dig med bedömning och behandling.

Idrottsskador och ledvärk

Vid stukningar kan en snabb kylbehandling hjälpa till att minska svullnaden som uppstår. Håll en kylkudde direkt mot skadan 10-20 minuter och tänk på att ha en handduk eller liknande mellan huden och kudden. Har du sträckt dig är däremot värme bättre, vilket mjukar upp musklerna och hjälper dem att återhämta sig snabbare.

Vid artros och ledvärk upplever många att värme bidrar till ökad rörlighet och mindre värk.

För familjens små äventyrare

Blåmärken och stukningar är vardag när det finns mycket att upptäcka och benen är fulla av spring.

Här ger en mindre kyl/värmekudde en snabb första tröst när olyckan är framme, utan behov av tabletter eller läkemedel. Kan också användas vid huvudvärk, för lindring av kliande insektsbett med mera. 

I samarbete med TheraPearl.


Taggar: värk , träning

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.