Taggar: värk

Vilken värktablett ska jag välja?

Ibland är huvudvärken eller menssmärtorna för mycket att stå ut med. Det är då vi behöver lindring med hjälp av smärtstillande. Alvedon eller Ipren – vad ska du välja?


För att uppnå bästa möjliga smärtlindring ska du utgå från vad som orsakar din värk. De olika substanserna har nämligen olika fördelar respektive nackdelar med sig. Till exempel är paracetamol (som Alvedon) effektivt mot spänningshuvudvärk medan ibuprofen (som Ipren) har antiinflammatoriska förmågor som är bättre mot exempelvis migrän.

Du kan alltid rådfråga gärna apotekspersonalen för att få den bästa hjälpen. Hur länge man har haft ont och vad som ligger bakom värken är viktig information för att man ska hitta den värkmedicin som passar just dig. Det är också viktigt att tänka på om man tar andra mediciner eller om det finns anledningar till att man ska undvika ett läkemedel. Treo är det många som inte kan ta, till exempel om man är gravid, astmatiker, har magsår eller står på blodförtunnande medicin.

 

Vilka smärtstillande ska man välja när?

Som första förslag när det handlar om receptfria värktabletter brukar paracetamol nämnas. Den har snabb effekt och är den substans som är snällast mot kroppen, men alla tycker inte att den fungerar tillräckligt bra. Och när det kommer till smärta som beror på svullnader i vävnaden, det vi kallar inflammation, är ibuprofen ett bättre tips. Hit hör muskel- och ledsmärtor, träningsvärk, artros och mensvärk. 

Ibland påstås det att det skulle vara skadligt med värktabletter, men så länge du använder rätt sort på rätt sätt är det inte farligt. Ett tips är att skriva smärtdagbok så att man ser svart på vitt hur ofta man har ont och använder smärtstillande. 

 

Kan man ta olika värktabletter samtidigt?

Det rekommenderas inte att kombinera två olika läkemedel om det inte ordinerats av en läkare. Inte för att läkemedlen skulle krocka, utan därför att det är dags att söka sjukvård om man har så ont att det inte räcker med en sort. Och då behöver man ta reda på vad det är som gör att man har så ont.

 


Taggar: värk

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.