Så tar du hand om sår, bett och stick

Sommaren är äntligen här – även kryp och insekter som är på hugget. Lekfulla dagar i naturen kan också sluta med ett och annat skrubbsår. Men lugn! Ta del av våra tips för hur du behandlar sår, bett och stick, så du kan fortsätta njuta av ledigheten.

 

Långa sommardagar lockar till lek och vi får ofta sällskap av myggor, getingar och fästingar. Det är oftast ingen fara, men det kan göra ont och ge klåda, rodnad och svullnad.

Alsolgel eller afterbite-produkter kan lindra, och hydrokortisonkräm hjälper mot klåda och inflammation. Är man känslig för myggbett kan antihistamintabletter med ebastin hjälpa. Tänk på att vissa produkter har en lägsta åldersgräns för användning. Läs alltid bipacksedel innan du behandlar. Fästingar tas lättast bort med en fästingplockare. Om en ringformad rodnad dyker upp runt bettet kan det vara borrelia, som behöver behandlas av läkare, säger Therése, kategorichef på Apotek Hjärtat.

 

Viktigt med rengöring

Att rengöra huden med mild tvål och vatten efter bett och stick är viktigt. Även sår rengörs med tvål och vatten.

– Om du är på utflykt och saknar tvål och vatten är det bra med sårtvätt eller klorhexidin som desinficerar. Om du fått skrubbsår ska du vara noga med att få bort smuts. Gör det mycket ont kan du lägga på en lokalbedövande salva, till exempel Xylocain, en stund innan du rengör. Täck sedan skrubbsåret med ett förband så får det en bättre läkningsmiljö, fortsätter Therése.

Vanliga plåster är räddare i nöden – året runt. Välj bakteriebindande förband eller plåster om det finns risk för infektion, exempelvis vid sport och bad.

– Om huden runt om såret känns varm och röd, eller ifall såret varar är det tecken på infektion. Går det inte över bör du uppsöka sjukvård. Vid skavsår bör du undvika att ta hål på blåsan, men är de stora kan du försiktigt göra det med en ren nål och pressa ut vätskan.


Så, nu är ni redo att klättra i träd, bada, leka och bara njuta av sommaren!

 

8 produkter som är bra att ha hemma under sommaren

 

 


Taggar: sårvård , bett och stick

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.