Taggar: sömnbesvär

5 tips för bättre sömnvanor

Tillräckligt med sömn, en hälsosam kost och regelbunden motion är en bra grund för god hälsa. God hälsa är ofta sammanlänkat med god sömn.


Sömnen behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. Vi behöver olika mycket sömn och de flesta kan hantera några förlorade timmars sömn då och då. Men om du regelbundet har svårt att sova så kan det påverka ditt allmänna välbefinnande.


5 tips för bättre sömnvanor

1. Regelbundna tider

Gå och lägg dig och gå upp vid ungefär samma tid varje dag. Det skapar en bra och regelbunden sömnrytm.

2. Mindre skärmtid

Skippa den spännande deckaren på TV på kvällen och undvik att använda mobil, iPad och dator en timme innan du ska gå och lägga dig. Ta istället ett skönt bad eller lyssna på avslappnande musik innan du ska sova.

3. Sänk temperaturen

Kroppstemperaturen sjunker när det är dags att sova. Om det är för varmt i sovrummet blir det svårare att somna. Ca 18 grader är lagom för ett sovrum.

4. Aktiv vardag

Att sitta stilla en stor del av dagen kan påverka din sömn negativt. En rask promenad eller ett träningspass gör att du sover bättre.

5. Receptfria läkemedel

För dig som trots ovanstående tips har svårt att varva ned finns även receptfria produkter som kan hjälpa dig att finna lugn. Sedix är ett traditionellt växtbaserat läkemedel med extrakt av passionsblomma som kan användas vid lindriga symtom på nervös anspänning såsom oro, irritabilitet och tillfälliga insomningsbesvär.*
 

Artikeln presenteras i samarbete med Sedix


*Indikationerna för ett traditionellt växtbaserat läkemedel grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning. Från 12 år.

 

Träffa läkare online

Om du lider av sömnbesvär eller sömnbrist kan du höra av dig till vår partner Min Doktor för behandling. Läs mer här

Receptfria läkemedel vid stress och oro


Taggar: sömnbesvär

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.