Tandborstning – en vana du inte ska hoppa över

Om du har problem med att få ditt barn att gilla tandborstning är du inte ensam. Apotek Härtats undersökning* visar att över hälften av föräldrarna till barn mellan noll och fyra år har tandborstrelaterade bråk minst en gång i veckan.

Mitt i raseriutbrott, gråt och kaos är det lätt att ge upp och tänka att det bara handlar om mjölktänder som ändå ska tappas. Men friska tänder är en viktig del av barns hälsa, och rekomendationen är att barn ska få hjälp med tandborstningen tills de är runt tio år. Trots det tycker fyra av tio föräldrar att det är okej att sluta borsta tänderna på sina barn innan dess. Få vet att mjölktänderna faktist är känsligare än vuxentänder, och att mjölktänder som missköts kan skapa problem i de permanenta tänder som ligger på lur under tandköttet. Så även om det kan vara både konfliktfyllt och tråkigt att borsta tänderna så gäller det att kämpa på. I slutändan är det ju för att ditt barn ska slippa ha ont i tänderna i framtiden.

"

- Eftersom barn saknar den finmotorik som krävs för att borsta riktigt rent och inte förstår konsekvenserna av att slarva är det viktigt att föräldrar är involverade i tandborstningen, även hos de barn som gärna vill och kan använda tandborsten själv.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

 

Sverige är idag ett av de länder i världen som har bäst munhälsa, mycket tack vare att barn erbjuds gratis och förebyggande tandvård. Men det som händer mellan tandläkarbesöken är minst lika viktigt. Och de barn som får hjälp till goda tandborstningsvanor tidigt har visat sig ha bättre tandhälsa även senare i livet.

 

Här kan du läsa mer om hur du kan hjälpa ditt barn till god tandhälsa. Eller kom in och be om råd på ett av våra apotek, så bjuder vi och TePe på en barntandborste**.

 

* Om undersökningen: Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel mellan den 20-28 januari 2020. 1118 svar samlades in bland föräldrar med barn under 12 år i åldersgrupp 18-79 år.

** Gäller så långt lagret räcker


Taggar: tandborstning , tandvård

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.