Taggar: munvård , munhälsa

5 orsaker till dålig andedräkt – och hur du löser problemet!

Dålig andedräkt drabbar de flesta någon gång i livet. Glädjande nog är dålig andedräkt oftast inte särskilt svårbehandlat.

Vad beror dålig andedräkt på?

I 80–90 procent av fallen beror dålig andedräkt på bristande munhygien som enkelt kan åtgärdas. Men för vissa är den illaluktande munnen ett konstant problem som påverkar det sociala livet.

Ofta förknippas dålig andedräkt med det vi har ätit – vitlök, starka ostar eller något annat kryddstarkt. Den sortens dålig lukt är tillfällig och brukar minska redan vid tandborstning. Samma sak gäller för den unkna utandningsluften efter en natts sömn eller dagen efter alkoholintag.

Annat är det med kronisk halitos, som är den medicinska termen för återkommande dålig andedräkt. Det första steget vid halitos handlar om att ta reda på vad som ligger bakom problemet. Det kan vara svårt att hitta en förklaring på egen hand och att låta en tandläkare eller tandhygienist utreda orsaken har många fördelar. Dels får du en dokumenterad diagnos och dels får du råd om hur du ska bli av med problemet.

De vanligaste anledningarna till dålig andedräkt är:

  • Muntorrhet
  • Infekterat tandkött
  • Bakteriebeläggning på tunga eller tonsiller
  • Medicinering
  • Sjukdomar som diabetes, bihåleinflammation och njursvikt

För det mesta är bakterier på tungan och mellan tänderna källan till lukten. Om tungan har en vitaktig, gul eller brun beläggning är det troligt att det påverkar andedräkten. Inte sällan är tandsten och tandköttsinflammation upphov till samma dilemma. Bakterierna kan avlägsnas med hjälp av tandtråd och tungskrapa som används dagligen.

Om vanlig munhygien inte är tillräcklig för att få bort odören finns det andra vägar att gå – munsköljningsmedel av zinkföreningar kombinerat med antibakteriella medel, till exempel klorhexidin, kan ha effekt på kort sikt. Däremot finns inga belägg för att det fungerar som långtidsbehandling.

Hur förebygger jag dålig andedräkt?

Kort och gott handlar det om den grundläggande munvården då matrester och bakterier avlägsnas. För att göra det svårt för bakterierna i munnen att bilda illaluktande plack på tandytor är det också viktigt att hålla salivproduktionen igång och undvika muntorrhet. Det gör du genom att äta och dricka regelbundet.

Att tugga sockerfritt tuggummi och dricka vatten mellan måltiderna bidrar också till att saliv utsöndras. Salivstimulerande medel kan vara till hjälp för den som lider av muntorrhet på grund av sjukdom eller medicinering. Du kan få hjälp av din läkare eller apotekspersonal om du tror att det är ett visst läkemedel som påverkar din andedräkt.

När är det dags att söka vård för dålig andedräkt?

Om vanlig munhygien med tandborste, tandtråd och tungskrapa inte hjälper kan du behöva behandling hos tandläkare eller tandhygienist. Även vid muntorrhet som blir bestående kan du behöva professionell hjälp. Du kan också vända dig till tandkliniker eller sjukvårdsrådgivningen om din andedräkt är ett så stort problem att du mår psykiskt dåligt.

 

Produkttips vid dålig andedräkt


Taggar: munvård , munhälsa

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.