Taggar: fotvård , naglar

Gula eller mjuka tånaglar? Tips som ger dig friska naglar igen!

Är dina naglar gulfärgade? Sköra och tjocka? Det kan finnas olika orsaker till att naglar ändrar struktur och utseende – ta reda på orsaken bakom och se vilka behandlingar som finns.


Varför får man missfärgade naglar?

Brist på näringsämnen, rökning, psoriasis eller diabetes. Det är några av de anledningar som kan bidra till missfärgade naglar. I sällsynta fall kan gula eller mjuka tånaglar vara tecken på allvarlig leversjukdom. För att veta orsaken till förändringar i naglarna behövs ett utlåtande från läkare.

Den vanligaste anledningen till missfärgade, tjocka och sköra naglar är nagelsvamp (onykomokos) som lever på död hud under och omkring nageln. I de flesta fall är besväret av missfärgade och sköra naglar enbart kosmetiskt, men finns det en bakomliggande sjukdom ska den givetvis behandlas.

Även om naglarna inte orsakar någon smärta kan du vilja att de återfår sitt vanliga, friska utseende. Rör det sig om nagelsvamp är det troligt att du inte rekommenderas den behandling som finns i tablettform eftersom den kan ge biverkningar.

 

Gör så här för att ta tag i problemet på egen hand:

  • Köp ett receptfritt, medicinskt nagellack mot nagelsvamp. Följ instruktionerna noggrant. Här gäller det att ha tålamod. Fingernaglar behöver behandlas i ungefär sex månader och fotnaglar i tolv månader.
  • Börja behandla så tidigt som möjligt efter att du har upptäckt att dina naglar blivit gula eller vita och tjocka. Ju tidigare desto större chans att behandlingen hjälper.
  • Håll huden ren och torr.

Nagelsvamp är vår vanligaste nagelsjukdom och uppstår ofta i samband med fotsvamp mellan tårna. Äter du medicin som försämrar immunförsvaret är det större risk att drabbas. Likaså om du är äldre – hälften av alla över 70 år får någon gång problem med svampinfektion i naglarna. Men oavsett riskfaktorer går det att förebygga.

 

Hjälp vid nagelsvamp

Träffa läkare online

Om du tror att du har nagelsvamp kan du vända dig till vår partner Min Doktor för att få hjälp att reda ut om symptomen och få rätt behandling. Läs mer här

Hur gör man för att undvika nagelsvamp?

  • Har du fotsvamp mellan tårna är det viktigt att behandla den för att det inte ska sprida sig till naglarna. Det finns receptfri behandling mot fotsvamp på Apotek Hjärtat.
  • Använd luftiga skor som inte är trånga. Svamp trivs i mörka, varma och fuktiga miljöer. Är skorna dessutom trånga blir blodcirkulationen sämre och kroppen får det svårare att bekämpa infektionen.
  • Använd badskor i offentliga duschar. Badhus och gemensamma duschutrymmen är gynnsamma miljöer för svamp. Dessutom är nagelsvamp smittsamt. Använd inte samma handduk som någon annan.
  • Se till att dina naglar och nagelband är hela. Trasiga och spruckna naglar eller skador i huden runt omkring nageln ökar risken för svampangrepp. Om du till exempel diskar mycket eller tvättar händerna ofta blir huden ömtåligare och skador på nagelband kan lättare uppstå.

 


Taggar: fotvård , naglar
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.