Kabsa - lammgryta med saffran
Publicerad 2024-10-03
Senast uppdaterad 2024-10-03
Kabsa är en mustig gryta med lamm och ris som kokas tillsammans med kryddor från mellanöstern. Kabsa går att tillaga i en mängd variationer. Youmna, på Apotek Hjärtat älskar att laga Kabsa, och serverar den helst med rivna saffransmorötter
Recept på Kabsa
Till 4 portioner behöver du:
2 rödlökar
3 vitlöksklyftor
1 loomi, torkad lime
2 msk färsk riven ingefära
ca 800g benfri lammstek
salt och svartpeppar
2 msk sju kryddor (Seven Spices)
3 msk smör
1 1/2 liter buljong (tärningar eller fond)
1 förp. krossade tomater, 400g
3 dl basmatiris
Kryddor:
2 kanelstänger
2 lagerblad
6 kardemummakapslar
2 förp. 1 g Hjärtats saffran
Så här gör du:
Skala och skiva rödlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Dela loomin i halvor. Skala och riv ingefäran fint på ett rivjärn.
Krydda lammköttet med salt och peppar och gnid in köttet med sju kryddor. Bryn lammköttet på medelhög värme i en stor gryta.
Lyft ur köttet och stek lök, vitlök och ingefära i smör till det får fin färg.
Tillsätt buljong, kryddor, saffran och krossade tomater.
Lägg tillbaka köttet i grytan och låt sjuda under lock i ca 60 minuter.
Smaka av med salt.
Skölj basmatiriset och tillsätt i grytan. Låt grytan puttra till köttet är mört och riset är klart.
Toppa med exempelvis nötter, mandlar och russin och servera med yoghurt.
Fler goda recept hittar du på ica.se.
Kabsa med rivna saffransmorötter
Rör ihop Ghee (smörfett) med rivna morötter i en separat gryta. Tillsätt nötter, russin, lite vatten, saffran och valfria kryddor från receptet. Häll morötterna över lammgrytan innan servering.