Fästingguide för hussar och mattar

Vår och plusgrader, visst är det underbart! Men i det gröna lurar några av naturens läbbigaste mini-monster. Ja, vi talar om fästingarna som mer än gärna kalasar på våra fyrbenta vänner. Men lugn, vi guidar dig till hur du tar bort dem och hur du skyddar ditt djur på bästa sätt.

 

De är små men en plåga för många hund- och kattägare under en stor del av året. Redan från tidig vår fram till sen höst är det bra att hålla utkik efter de små rackarna som, om man har otur, kan orsaka stor skada.

Vilka sjukdomar kan fästingarna föra vidare?

De smittor som fästingarna kan föra vidare är Borrelia, Anaplasma och TBE och tyvärr finns idag inget vaccin för din katt eller hund därför är det viktigt att du skyddar ditt djur på bästa sätt. TBE är ett fästingöverfört virus som kan leda till hjärnhinne- eller hjärninflammation vilket är mycket allvarligt. Det drabbar oftare människor än djur, och mer sällan katter än hundar.

Fästingarnas saliv är lokalbedövande och tunnar ut blodet för att underlätta för fästingen att suga blod. I spottet följer viruset med och överförs till människa eller djur. TBE smittar väldigt snabbt, medan man när det gäller Borrelia har 1-2 dygn på sig att avlägsna fästingen från det att man blivit biten till dess att man blir smittad. Tecken på att ditt husdjur blivit smittat av någon av dessa sjukdomar kan vara nedstämdhet, feber, stela leder, minskad aptit, att de blir vingliga eller dåliga i magen. Uppkommer något av dessa symptom, eller om ditt djur har extremt många fästingar, kontakta en veterinär. 

 

Så upptäcker du fästingarna

Fästingar trivs som allra bäst i högt gräs och fuktiga buskage där de sitter och väntar på att något däggdjur ska gå förbi som de kan hoppa på. Så det första du kan göra är att undvika dessa ställen så långt det är möjligt, och att efter varje utomhusvistelse noggrant känna igenom katten eller hundens päls. Extra viktigt är området runt hals och huvud där djuren själva har svårt att komma åt. En plats där, inte helt oväntat, också flest fästingar sätter sig. Om fästingen har fått fäste är det viktigt att den avlägsnas så snart som möjligt för att minska risken för smitta eller sjukdom.

Man räknar med att ungefär 1 av 150 fästingar bär på TBE eller Borrelia, men vissa områden i Sverige är mer drabbade än andra. Störst risk att bli smittad av TBE har du i Stockholms skärgård, men även Uppsalas och Södermanlands kusttrakter, kustområdet från Uppland ner till Kalmar, runt Vänern och söder om Vättern.

 

Så avlägsnar du dem

Det finns många teorier kring hur man ska ta bort fästingarna. Det rätta svaret är enkelt, använd en pincett eller fästingplockare och sätt den runt fästingens huvud, så nära huden du kan komma. Dra sedan fästingen rakt uppåt, lugnt och stilla så att hela fästingen följer med. Tvätta rent såret med desinfektionsmedel. Kontrollera gärna bettet en tid efteråt. Uppstår en större rodnad på flera centimeter efter 1-5 veckor kontakta veterinär.

 

På apoteket finns flera effektiva och receptfria preparat som håller dem på avstånd:

  • Fästinghalsband både avvisande och dödar fästingar som sätter sig i pälsen inom 48 h. Fästinghalsbandets effekt varar i hela 8 månader vilket gör denna behandlingsform enkel. Angrepp från nya fästingar förhindras inom två dagar efter det att halsbandet har sats på.
  • Spot-on lösning mot fästingar, loppor och löss finns för både hund och katt där en lösning droppas i nacken på djuret. Effekten av dropparna varar i 3-5 veckor.
  • Kutan-spray är ett läkemedel som sprayas på hela pälsen och ger effekt under 3-5 veckor. Funkar för både hund och katt.
  • På apoteket hittar du flera modeller av fästingplockare, vilken du väljer är mest en smaksak. Viktigast är att du tar bort dem så snart du upptäcker dem, och att du gör det på rätt sätt. Placera fästingplockaren runt fästingens huvud, så nära huden som möjligt, för att sedan dra den rakt upp.


Taggar: hund , fästing , katt , tbe , sommar , bett och stick

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.