Skabb – symtom & behandling för att lindra klådan
Publicerad 2024-09-11
Senast uppdaterad 2024-10-02
Skabb är en hudparasit som bosätter sig under huden och orsakar klåda. Smittan sprids genom kontakt hud-mot-hud och sexuellt umgänge. Värt att nämna är att skabb är smittsamt, men har inget med hygien att göra. Du kan smittas av skabb genom att exempelvis dela samma säng, men inte genom en handskakning eller kram.
Symtom på skabb
Skabb är en hudparasit som kan orsaka en allergisk reaktion och stor klåda. Det är vanligt att uppleva klådan som värst under kvälls- och nattetid. Den allergiska reaktionen orsakas av en överkänslighet mot skabbdjurets avföring och uppstår vanligtvis mellan 2-10 veckor efter att du blivit smittad. Även innan klådan kommer kan du smitta andra, trots att du inte har några symtom. Ifall du tidigare drabbats av skabb och blir smittad igen kan besvär komma tidigare, redan efter några dagar. Här går vi igenom fler symtom på skabb:
Ljusa, trådsmala streck under huden, så kallade skabbgångar. Gångarna är enklast att urskilja på händer, fötter, navel, ländrygg, bröstvårtor och könsorgan – men kan vara svåra att se.
Skabbgångarna kan leda till små blåsor och röda knottror.
Rivmärken och sår där du kliat dig. Såren kan bli infekterade och du kan få eksemliknande hudförändringar.
Du som är äldre, eller har nedsatt immunförsvar, kan ha en större mängd skabbdjur i huden. Det kan leda till fjällande hud och sårskorpor med skabbdjur i – även kallat krustor. Denna sorts skabb kallas krustös skabb.
Så behandlas skabb
Misstänker du att du har skabb ska du söka läkarvård för behandling. Innan behandling är det viktigt att fastslå att du har skabb. Om det är svårt att urskilja skabbgångarna under huden kan vårdpersonal behöva kika på djuren i mikroskop.
Har du skabb ska du göra följande:
Behandla skabben med Tenutex, ett receptfritt läkemedel du hittar hos oss på Apotek Hjärtat. Det är ett flytande läkemedel som du smörjer hela kroppen med och som ska sitta i 24 timmar. I svåra fall kan behandlingen upprepas efter en vecka. Det är viktigt att följa bruksanvisningarna för korrekt användning.
Om du bor med andra ska alla i hushållet behandlas samtidigt. Detta för att undvika att symtomfria personer sprider smittan vidare.
Om du inte kan använda Tenutex, eller fått krustös skabb, kan du behöva behandling med receptbelagda läkemedel. Kontakta sjukvården för att få vidare hjälp.
Vad kan man göra själv?
Det är vanligt att uppleva klåda efter att ha behandlats mot skabb. Det beror på att det finns kvar döda skabbdjur eller avföring från djuren på huden. För att lindra besvär och undvika att smitta andra kan du använda en receptfri kräm eller salva med hydrokortison. Det går även bra att använda receptfria läkemedel med antihistamin för lindring av besvär i samband med skabb. För att inte föra smittan vidare ska du stanna hemma från jobb och skola under dagen för behandlingen. För att inte skabben ska leva kvar i textilier i ditt hem under behandlingen är det viktigt att byta sängkläder. Tvätta också alla kläder, handdukar och textilier som varit i kontakt med kroppen i minst 60 grader. Skor och andra svårtvättade textilier ska vädras i tre till fem dygn innan du kan vara säker på att de inte längre huserar skabb.
Skabb hos barn
Barn över ett år behandlas mot skabb på samma sätt som vuxna genom att smörjas in med det receptfria läkemedlet Tenutex. Om barnet är under 1 år ska behandling ske först efter kontakt med läkare. Det är viktigt att informera personal på skola och förskola så att andra föräldrar kan vara uppmärksamma på symtom och på så vis undvika vidare skabbsmitta. Barn ska vara hemma under dygnet som behandlingen pågår.
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat.
När ska man söka vård?
Det är viktigt att kontakta din vårdcentral om du har klåda som du misstänker beror på skabb. Du bör också söka vård om det kliar lika kraftigt under tre veckor efter att du behandlats mot skabb. Om du är symtomfri efter behandling men får klåda igen ska du också kontakta vården.