Skip to main content
Kvinna sitter ute i naturen och tittar fundersamt åt sidan.

Borrelia – så skyddar du dig

Publicerad 2024-09-10
Senast uppdaterad 2024-10-01

I Sverige är borrelia den vanligaste sjukdomen orsakad av fästingbett. Du kan bli fästingbiten under djurets aktiva period, mellan mars och oktober. Fästingar är dessutom mer förekommande nära kusten i mellersta och södra Sverige. Det är viktigt att plocka bort fästingen direkt när du upptäcker att du blivit biten – ju kortare tid den hinner sitta desto mindre risk är det nämligen att eventuell borrelia hinner överföras. 

Symtom på borrelia 

Det vanligaste symtomet på borrelia är en hudrodnad vid fästingbettet. Du kan även få feber och huvudvärk som strålar ut i resten av kroppen. Hudrodnad vid borrelia kallas för erythema migrans och kommer vanligtvis 1-4 veckor efter fästingbettet.

Här nedan listar vi fler tecken på att din hudrodnad har orsakats av borrelia:

  • Den är större än fem centimeter i diameter  

  • Den blir större med tiden 

  • Den är ringformad i en oval eller oregelbunden form 

  • Den är ojämn och bleknar i mitten  

  • Den orsakar domningar och klåda  

Om du upplever rodnad på flera ställen på kroppen kan det vara tecken på att infektionen spridit sig. Det är dock viktigt att känna till att hudrodnad efter ett fästingbett inte behöver vara borrelia. Om du tror att du har borrelia ska du alltid söka vård.  

Symtom på borrelia hos kvinnor 

Studier har visat att borreliautslag kan se annorlunda ut hos kvinnor än hos män. Hos kvinnor är det nämligen vanligare att utslaget syns som ett jämnrött område med en blåsbildning i mitten, jämfört med det vanligare ringformade utslaget. Om du misstänker att du har borrelia ska du alltid kontakta vården för undersökning.  

Borrelia hos barn 

Även barn kan drabbas av borrelia. Symtomen är samma som hos vuxna, men hos barn är det också vanligare att borrelian orsakar en blåröd knuta i huden, kallad borrelia lymfocytom. Om du misstänker att ditt barn har borrelia ska du kontakta sjukvården.  

Behandling av borrelia 

Borrelia smittar inte men om du drabbas behöver du behandling med antibiotika. Under behandlingens första dag kan hudrodnaden bli större, men försvinner vanligtvis efter 1-2 veckor. De allra flesta blir friska efter antibiotikabehandlingen, men ju tidigare behandlingen påbörjas desto snabbare går det för kroppen att läka. Det är därför viktigt att behandla borrelia så fort som möjligt. 

Neuroborrelios 

Borrelia kan ibland sprida sig till nervsystemet, kallat neuroborrelios, och är vanligare hos barn. Infektionen kan påverka centrala nervsystemet och enstaka nerver. Neuroborrelios bryter ofta ut efter 2-6 veckor, men kan ta upp till tre månader. Vissa upplever först en hudrodnad, medan andra inte gör det.

Här listar vi vanliga symtom på neuroborrelios: 

  • Huvudvärk  

  • Nackstelhet 

  • Kraftig värk i nacke, rygg, armar eller ben 

  • Förlamning i delar av ansiktet 

Obehandlad borrelia  

Obehandlad borrelia kan i sällsynta fall orsaka kronisk hudinflammation, även kallat akrodermatit. Det drabbar ofta armar, händer, ben och fötter. Då kan huden få en röd eller rödblå fläck, vilken inledningsvis är svullen – men som därefter tunnas ut och förtvinar. Du kan drabbas av akrodermatit månader till år efter att du smittats av borrelia. Även det behandlas med antibiotika.  

Kan man få kronisk borrelia? 

I stort sett alla som drabbas av borrelia blir friska från infektionen, även om den spridit sig till nervsystemet. Det finns inga vetenskapliga studier som tyder på att kronisk borrelia förekommer, även om följdsjukdomar i sällsynta fall kan hänga kvar länge.  

Så minskar du risken för borrelia 

Då det dröjer minst ett dygn innan fästingen bitit sig fast tills dess att du smittas av borrelia, kan du minska risken att drabbas genom att ta bort fästingen så fort du ser den. Du kan undvika fästingbett genom att bära heltäckande kläder och stövlar om du vistas i områden där det finns mycket fästingar. Ett tips är att ha mörka kläder på dig eftersom det drar till sig färre fästingar. För att upptäcka fästingar i tid är det också bra att ha för vana att undersöka kroppen efter att du varit utomhus, exempelvis på kvällen innan du går och lägger dig.  

Skillnaden på TBE och borrelia 

Det som skiljer borrelia och TBE från varandra är att det förstnämnda är en bakterie, medan det sistnämnda är ett virus. TBE smittas du dessutom av direkt vid fästingbett (om fästingen bär TBE), medan borrelia tar minst ett dygn innan smittan överförs. 
 
Artikeln är granskad av Farmaci & Kvalitet på Apotek Hjärtat. 

När ska man söka vård? 

Du bör söka vård om du misstänker att du eller ditt barn drabbats av borrelia. Det är viktigt att ringa 112 om du har huvudvärk, nackstelhet eller känner dig väldigt allmänpåverkad. Akut vård bör dessutom uppsökas vid ansiktsförlamning eller förlamning av någon annan del av kroppen.