Taggar: hår , kosttillskott

Tappar du mycket hår? 5 kosttips som kan rädda frisyren

De flesta tappar ungefär 100 hårstrån varje dag, och det är helt normalt. Men lider du av kraftigare håravfall bör du uppsöka vård. Här är 5 tips som kan förebygga håravfall tack vare dina kostvanor.


Män blir oftare tunnhårigare än kvinnor, medan håravfall kan drabba både män och kvinnor. Men varför tappar man håret? Några vanliga orsaker är ärftlighet, stress, vissa läkemedel och sjukdomar – exempelvis diabetes, sköldkörtelbesvär, hudsjukdomar och ätstörningar. Är du drabbad av järnbrist eller går på en proteinfattig diet kan även det leda till håravfall. Generellt är det vanligt att man tappar mer hår än vanligt efter en förlossning, en svår infektion eller bantning.

5 kosttips som kan minska risken för att tappa hår

Näringstäta kostvanor som innehåller mycket mineraler och vitaminer kan förebygga håravfall – och ge ditt hår ett friskt, glansigt och välmående intryck. Såvida du inte är drabbad av ovan nämnd sjukdom, besvär eller tillstånd där receptbelagda läkemedel eller andra behandlingar krävs.

  • Få i dig tillräckligt med järn

Järnbrist är en vanlig orsak till håravfall, särskilt hos kvinnor. Järn hittar du bland annat i lever, rött kött, fläskkött, fågel och gröna grönsaker som spenat och broccoli. Ät gärna även bär och frukt som innehåller C-vitamin, då vitaminen främjar kroppens upptag av järn.

  • Viktiga proteiner

Protein är en av kroppens viktiga byggstenar och nödvändigt för att stimulera hårväxten. De flesta får i sig tillräckligt med protein, då det finns mer eller mindre i nästan all mat. Men äter du en väldigt ensidig kost, har mycket lågt energiintag eller går på en proteinfattig diet finns risken för proteinbrist. Protein finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter från djurriket samt spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser från växtriket.

  • Biotin, vitamin B, vitamin H.

Kärt barn har många namn: Biotin är vitamin B7 men även känd som vitamin H, som den kallades förut. Ofta finns biotin i tillskott för håret då det kan bidra till en normal hårväxt. Du hittar biotin i nästan all mat, men speciellt innehållsrikt är lever, äggula, havregryn och vetegryn.

  • Ät mer zink

Zink är ett livsnödvändigt mineral som påverkar kroppens omsättning av proteiner, kolhydrater, fetter och vissa vitaminer. Det bidrar även till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Du hittar zink i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. Även musslor, ost och nötter är zinkrika.

  • Receptfria läkemedel

Det finns olika typer av receptfria läkemedel och produkter mot ärftligt håravfall. Du kan bland annat välja schampo och balsam som verkar reparerande på hårsäckarna och ger dem bättre fäste i hårbotten. Det finns även kutana vätskor som ska appliceras direkt på hårbotten och som stimulerar hårväxten.

Det är viktigt att du tar reda på den bakomliggande orsaken till ditt håravfall. Ta kontakt med vården om du är osäker på varför du tappar hår eller är orolig över symtom som inte går över.

 

Produkter som kan hjälpa vid håravfall


Taggar: hår , kosttillskott

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2022 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.