Taggar: hälsa , virus , covid-19

Information om coronaviruset (COVID-19)

Eftersom det nya coronaviruset (SARS-CoV-2) är just nytt, är inte allt känt om hur det sprids. Det är viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på sjukdom och noggrant följa råden för att minska smittspridning, enligt Folkhälsomyndigheten.

   

Så kan du undvika luftvägsinfektioner

Förutom att förstås undvika att ha nära kontakt med sjuka människor bör du undvika att peta i ansiktet, näsa, mun och ögon. Hosta eller nys i armvecket om du själv bär på en infektion. 

  1. 1
    Grundlig handtvätt är viktigt
    Tvätta händerna grundligt med tvål och vatten i 30 sekunder när du varit utomhus, innan du lagar eller äter mat och efter toalettbesök. I perioder då smitta förekommer, som under influensa- eller vinterkräksjukesäsong, eller som nu när coronaviruset sprids, är det en bra insats att öka antalet tillfällen då man tvättar sina händer.

 

  1. 2
    Handdesinfektion är ett bra komplement mellan handtvättarna
    Som tillägg eller alternativ när du inte har tillgång till tvål och vatten kan handsprit vara bra att ha. Observera alltså att detta inte ersätter den viktiga handtvätten med tvål och vatten.

 Video från 1177.se

 

 

Har du allt i husapoteket?

Här ger vi några tips på produkter som kan vara bra att ha hemma

 

 

Övrigt att tänka på – kom ihåg att påbörja medicinering av pollenallergi i god tid om du är allergiker. Har du dessutom astma är det bra att säkerställa att du har medicin hemma och att du anpassar dosen efter behov, enligt din läkares rekommendation, under pollensäsongen.

 

Var hittar jag mer information om Covid-19?

Aktuell information hos Folkhälsomyndigheten

Hos Folkhälsomyndigheten hittar du aktuell och utförlig information om coronaviruset. Här hittar du en sammanfattning av hur smittan fungerar och hur du kan minska risken för smitta. Du kan också ringa det nationella informationsnumret 113 13.

For current information about Covid-19 in other languages, please visit the Public Health Agency of Sweden here.

 

Behöver jag kontakta vården? 

För de flesta som får coronaviruset går det över av sig själv och man behöver inte söka vård. Region Stockholm har tagit fram ett självskattningstest för att se om du kan egenvårda dig eller behöver kontakta vården. Läs mer om detta och gör testet här.

 

Vårdcentral i mobilen

Vår partner Min Doktor har sjuksköterskor och läkare som finns tillgängliga dygnet runt för hela familjen. De ställer diagnos och hjälper till med lämplig behandling utan att du behöver lämna hemmet. Gör ditt besök genom appen (ladda ner den från App Store eller Google Play) eller via hemsidan mindoktor.se

 

Sjukvårdsrådgivning via 1177

Om du inte har akuta symptom men vill ha sjukvårdsrådgivning kan du ringa eller besöka 1177.se Där kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård. Tänk på att det kan vara svårt att komma fram just nu på grund av hög belastning.


Taggar: hälsa , virus , covid-19

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.