Taggar: sluta röka

Fyra personer om att bli kvitt ett nikotinberoende

Det kan vara väldigt tufft att bli kvitt ett nikotinberoende. Apotek Hjärtat har pratat med fyra personer som har lyckats sluta med rökning eller snusning – läs deras motiverande berättelser.

 

”Mina barn ville inte krama mig”

 

Namn: Mari Bäckström
Ålder: 54 år
Bor: I Karlshamn

 

 


Varför valde du att sluta röka?

- Mina barn var på mig om att jag luktade illa och ville till slut inte krama mig. Det var hemskt. Dessutom började jag själv tillslut må dåligt av rökningen och kände att det fick vara nog. Det var ungefär sex år sedan.

Hur gjorde du?

- Jag började trappa ned lite, men kände direkt att jag behövde hjälp. Först testade jag nikotintuggummim, men jag mådde ganska dåligt av dem. Kanske tuggade jag för mycket; jag blev illamående och torr i munnen. Sedan gick jag gick till en läkare som skrev ut receptbelagda tabletter, Champix. Jag åt dem i ungefär tre månader.

Hur mådde du under den här perioden?

- Det låter kanske konstigt, men jag mådde jättebra! Tabletterna tog bort begäret och suget. Jag rökte litegrann till en början medan jag åt tabletterna, men successivt behövde jag inte det. Det var en fantastisk känsla när jag för första gången hade gått en dag utan att röka – jag hade glömt bort det. Helt plötsligt hade det gått en vecka.

Du har försökt innan men inte lyckats – vad vad det som avgjorde nu?

- Att jag hade den rätta viljan och var motiverad. Tabletterna var en hjälp på vägen, men det var motivationen som gjorde det. Sedan var det oerhört skönt att jag fick den hjälp jag behövde från min läkare.

Vilka är de största vinsterna med att sluta röka?

- Jag känner mig friskare - helt klart. Jag kan njuta mycket mer av livets goda saker, eftersom mitt lukt- och smaksinne är tillbaka. Dessutom sparar jag pengar som jag istället kan göra roliga saker för - pengar som annars skulle ha rökts upp.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att sluta?

- Ta tag i det! Om du är tillräcklig motiverad kan du klara det.


Vill du också sluta röka? Klicka här för tips på produkter som kan hjälpa dig på vägen.

 

”Första tre dagarna var hemska”

 

Namn: Madeleine Petersson
Ålder: 44 år
Bor: I Täby, Stockholm

 

 


Du har slutat röka, berätta!

- Jag har försökt att sluta många gånger. Det är jättekorkat av mig att röka, jag har nämligen förkylningsastma. För ungefär ett och ett halvt år sedan blev jag sjuk, genomförkyld. Jag ville inte öka min astmamedicin för att möjliggöra rökandet, så då slutade jag. Först testade jag nikotintuggummin, men lyckades inte trappa ned. Jag ökade istället dosen.

Då började du med snus?

- Ja, flera som jag jobbade med snusade. I snuset hittade jag en "ny grej". Det blev inte längre några problem att sluta röka.

Idag är du även av med snusandet – hur gick det till?

- Det var betydligt svårare att sluta snusa. Snus kan du ständigt ha med dig. Det är superjobbigt att ha ett så starkt beroende. Istället för att sätta ett slutdatum bestämde jag mig för vad som fick bli den sista dosan. En söndag klockan 11.00 tog jag den sista prillan. Sedan handlade jag, helt enkelt, inte mer snus. Det avgörande var att jag verkligen hade bestämt mig. Jag ville inte vara ett offer och falla dit igen; jag ville lyckas den här gången. Ett bra tips är att gå ut offentligt med att du ska sluta – inte många vill misslyckas med sådana löften.

Hur mådde du när du slutade?

- Det var hemskt! De första tre dagarna var värst. Jag har tidigare lidit av utmattningssyndrom. Nu fick jag liknande symptom - huvudvärk, yrsel och ångest. Mina kollegor var väldigt peppande, de bunkrade upp med goda juicer och tuggummin. Jag har fortfarande konstant ett tuggummi i munnen. Gärna i lakritssmak, precis som snuset var.

Hur mår du i dag?

- Jag är väldigt mycket piggare och mår bra. Blodsockret gick upp och ned i början, men det har stabiliserats. Tidigare hade jag även problem med magsyra, vilket är helt borta nu. Nikotin stressar kroppen och jag känner mig mycket lugnare idag. Jag sover bättre, har fräschare andedräkt och tandköttet har läkt.

Vilken är den största vinsten?

- Att slippa vara beroende. Dessutom spar man pengar - jag har varit bra på att köpa presenter till mig själv.

Har du några tips som du vill dela med dig av?

- För mig var tricket att bestämma mig och att sluta rakt av - inte trappa ner. Se till att inte ha tillgång till nikotin.


Vill du också sluta röka? Klicka här för tips på produkter som kan hjälpa dig på vägen.

 

”Jag var aldrig fri”

 

Namn: Staffan Mau
Ålder: 67 år
Bor: I Göteborg 

 

 


Varför valde du att sluta röka?

- Jag har rökt sedan jag var femton år, men valde att sluta för åtta-tio år sedan. Beslutet hade gnagt i mig under en ganska lång tid. Jag hade inga fysiska besvär, men jag var en slav under lasten. Rökningen gjorde mig asocial. Jag satt aldrig kvar efter middagen och pratade, då skulle ”soporna slängas ut”. Tillslut orkade jag inte med mig själv, jag skämdes och kände mig svag. Jag ville inte heller bli sjuk – det är inte schysst emot mina närmaste. Dessutom luktade jag illa.

Hur lyckades du sluta efter så många år?

- Jag hade försökt på massor av sätt – tuggummin, akupunktur, alternativmedicin med mera. Till slut bestämde jag mig bara en dag för att lägga av. Min morot blev att få beröm från vänner och familj. Det avgörande var att jag bestämde mig - i själen - jag jobbade på hårt för att bryta vanor. Jag satt kvar när maten var uppäten och sysselsatte mig med disken istället för att ”slänga soporna”. Abstinensen är bara tuff i några dagar. Det är vanorna som är svåra att bryta.

Hur blev livet annorlunda utan cigaretterna?

- Jag gick upp sex-sju kilo, det var jobbigt. I övrigt mådde jag mycket bättre. Maten smakade bättre och dofterna blev starkare. Framförallt var jag så himla stolt över mig själv.

Vad skulle du vilja säga till andra som funderar på att sluta?

- Var snäll emot dig själv! Du får bara det här livet, så ta hand om dig.

Vill du också sluta röka? Klicka här för tips på produkter som kan hjälpa dig på vägen.

 

”Det sämsta jag har gjort var att börja röka och det bästa jag har gjort var att sluta”.

 

Namn: Andréas Palm
Ålder: 43
Bor: Göteborg

  

 


Du har lyckats fimpa för gott. Hur gjorde du?

- För fem år sedan bestämde jag och min dåvarande flickvän att vi skulle sluta med rökningen på nyårsafton. Jag hade rökt i så många år och kände att det var så jäkla onyttigt. Jag slutade tvärt och det är det enda jag kan rekommendera till dem som ska sluta röka.

Hur var det att sluta tvärt?

– Första tiden tänkte jag på ciggen hundra gånger i timmen, jag var både fysiskt och psykiskt sugen hela tiden. Förut tog man en cigg om man var ledsen, om man var glad, om man drack en öl, om man drack en kaffe. Det är ju så mycket man förknippar med rökning - man tror att man aldrig ska kunna komma över det. Med tiden tänker man mindre och mindre på det. Tillslut tänker man inte på det alls.

Vad var det som gjorde att du klarade det?     

- Att jag bestämde mig. Du måste vilja sluta. Det låter som en klyscha, men det funkar. Det är också viktigt att hitta motivationen att sluta - man kanske gör något nytt i livet som att börja träna, springa eller studera. Det är viktigt att inte bara ta bort ciggen och gå och sakna den. Jag sprang Göteborgsvarvet första året jag slutade röka och det har jag fortsatt med. Det är jobbigt att springa, men jag brukar tänka på hur v'ldigt mycket jobbigare det hade varit om jag dessutom hade rökt.

Vilka fördelar har du upplevt med att sluta röka?

- Jag är 43 år, men är i mitt livs form tack vare att jag slutat röka och börjat träna. Jag blir glad och stolt över mig själv när jag kan göra en sprint till spårvagnen utan att känna att lungorna håller på att hoppa ur. När jag rökte som mest hade jag heller ingen aptit – det bästa jag vet nu är att gå upp och äta frukost. Det är också stor skillnad rent psykiskt. När jag jobbade som kock kunde jag tänka: ”Nu när jag har lagat klart den här maten måste jag få ta en cigg”. Fick jag inte det blev jag irriterad. Att börja röka var det sämsta jag har gjort och det bästa jag har gjort var att sluta.


Vill du också sluta röka? Klicka här för tips på produkter som kan hjälpa dig på vägen.

 

 


Taggar: sluta röka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.