Taggar: sluta röka

Sluta röka – 6 produkter som hjälper dig att bli rökfri

Nu är det dags att bli rökfri! Vi guidar dig till rätt produkt som maximerar dina chanser att fimpa cigaretterna, en gång för alla.

Att bli rökfri är enklare sagt än gjort. Inte minst när abstinensbesvären kommer krypande. När du slutar röka kan du uppleva besvär som ångest, frustration och nedstämdhet – symtom som är helt normala och som lyckligtvis minskar med tiden. Oftast upplever du symptomen som allra värst den första veckan, men tar du dig väl igenom den är prognoserna godare att du faktiskt kan lyckas.

Med hjälp av motion, sysselsättning och stöd från nära och kära har du goda förutsättningar för att bli rökfri. Men i övergångsprocessen kan man ändå behöva lite extra hjälp på traven från nikotinläkemedel som fortsätter ge kroppen nikotin, men i lägre doser än vad man får i sig när man röker. Och i det skedet kan valet av produkt göra stor skillnad för huruvida du hanterar abstinensbesvären.

Vi guidar dig igenom de olika alternativen. Läs alltid bipacksedeln för respektive läkemedel och var noga med att följa instruktioner om dosering och annat.

 

1. Nikotintuggummi – för dig som vill ha något att tugga på

Är du den som ständigt förvarar minst en tuggummipåse i väskan? Ifall svaret är ja, varför inte göra det enkelt för dig och helt enkelt byta innehåll – men behålla samma känsla. Nikotintuggummin hjälper dig att motverka begäret samtidigt som de dämpar abstinensbesvären.


Hur doserar jag nikotintuggummi?

Tugga 8–12 tuggummin per dag (max 24). 2 mg rekommenderas för personer som röker upp till 20 cigaretter om dagen och 4 mg rekommenderas för personer som röker fler än 20 cigaretter om dagen.

 

2. Munhålespray – för dig som behöver snabb lindring

Stressar du mellan jobbet, stan och hemmet och önskar en quick-fix när röksuget väl slår till? Munhålespray är ett bra tips för dig som vill ha snabb lindring. Två sprayningar räcker för att minska röksuget – på bara 30 sekunder.

Hur doserar jag munhålespray?

Spraya vid behov i munnen. Max fyra sprayningar per timme. Max 64 sprayningar per dygn.

 

3. Sugtabletter – för dig som vill sluta röka diskret 

Besväras du av tanken att hålla på med nikotinplåster och annat är sugtabletter en utmärkt lösning när du blir röksugen. Kanske uppstår röksuget oftast i opassande sammanhang där du snabbt och enkelt vill lindra abstinensen? Sugtabletter är inte bara ett diskret alternativ utan också ett välsmakande sådant. Dessutom förpackade i en snygg men enkel förpackning som inte drar ögonen åt sig.

Hur doserar jag sugtabletter?

8–12 sugtabletter per dag (max 15). Tabletterna finns i två styrkor: 2 mg och 4 mg. Välj lämplig styrka beroende på hur mycket du har rökt och vilka abstinensbesvär du känner. 2 mg rekommenderas för personer som röker upp till 20 cigaretter om dagen och 4 mg är rekommenderat för personer som röker fler än 20 cigaretter om dagen.

 

4. Nikotinplåster – för dig som behöver trappa ner rökningen med kontroll

Att vara helt utan nikotin i korta stunder kan upplevas outhärdligt för vissa. Somliga behöver helt enkelt en jämn och konstant nikotintillförsel och då är nikotinplåstret en räddare i nöden. Plåstret ger en kontrollerad dos nikotin som absorberas genom huden.

Hur använder jag nikotinplåster?

Använd ett plåster dagligen. 25 mg är rekommenderat om du röker mer än 20 cigaretter per dag och 15 mg är att föredra om du röker färre än 20 cigaretter per dag.

 

Nicorette Microtab resoriblett 2 mg 90 st5. Resoriblett - diskret lindring när röksuget slår till

Önskar du diskret lindring, men inte med hjälp av en sugtablett? Då är denna resoirblett rätt produkt för dig då den är diskret och liten, men läggs under tungan i munnen tillskillnad från sugtabletten. Lägg en resoriblett under tungan och låt den smälta, det lindrar nikotinbegäret och abstinensbesvären samtidigt som det är ett diskret sätt att minska röksuget på.

Hur doserar jag resoribletter?

Använd 8–12 resoribletter per dag (max 30).

 

Nicorette Inhalator inhalationsÃ¥nga 10 mg 42 st6. Inhalator – för dig som saknar att hålla i en cigarett

När det vankas uteservering- eller balkongpremiär kan suget efter en cigarett i handen bli extra påtagligt. Lindra avsaknaden av cigaretten med en inhalator som imiterar själva hand-till-munrörelsen. Inhalatorn ersätter nikotinet som du i normala fall skulle få från cigaretter, samtidigt som den hjälper dig att trappa ned eller sluta röka på ett sätt som känns minst sagt bekant.

Hur använder jag inhalator?

Använd 6–12 nikotinpluggar per dag (max 12).

 

Fler produkter från Nicorette

 

Kombinera flera hjälpmedel – för dig som känner röksug trots användning av nikotinläkemedel

För somliga kan en kombinationsbehandling öka chanserna att motstå röksuget. Metoden passar för de som har ett högt nikotinberoende och röker mer än 20 cigaretter per dag eller som har försökt sluta röka tidigare med hjälp av ett nikotinläkemedel men fått återfall

En kombinationsbehandling innebär helt enkelt att du använder ett nikotinplåster och adderar en annan produkt för att få två effekter: en jämn dos av nikotin från plåstret under dagen samtidigt som den andra produkten dämpar oförutsedda toppar av röksug.

Hur kombinerar jag flera nikotinläkemedel – hur länge?

Vecka 1–8:

1 nikotinplåster 25 mg dagligen.
Addera någon av följande alternativ vid behov:
2 mg tuggummi. 5–6 tuggummin/dag (max 24).
2 mg sugtablett. 5–6 sugtabletter/dag (max 15).
Munhålespray 1 mg. 13 sprayningar/dag (max 32).
Resoriblett (Microtab) 2 mg. 5–6 resoriblett /dag (max 24).
Inhalator 10 mg. 4–5 nikotinpluggar/dag (max 12).

Vecka 9–10:

1 plåster 15 mg dagligen.
Fortsätt att addera ett nikotinläkemedel vid behov.

Vecka 11–12:

1 plåster 10 mg dagligen.
Fortsätt att addera ett nikotinläkemedel vid behov.

Upp till 12 månader:

Minska antalet tuggummin, sugtabletter, sprayningar, resoribletter eller nikotinpluggar till inhalator successivt tills du känner dig fri från röksug och abstinensbesvär.

Ha tålamod och disciplin så ska du se att du till slut kan fimpa cigaretterna – för gott!

 


Taggar: sluta röka

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.