Taggar: barn , förkylning , rs-virus

RS-virus - förkylning hos bebisar

En förkylning är egentligen ingen allvarlig sjukdom, men om jag är en liten bebis med små luftrör kan det bli hemskt besvärligt att orka med. Många föräldrar är också väldigt rädda för RS-virus. Vi har tagit hjälp av sjuksköterskan Camilla Thurell som tipsar om vad man kan göra för att utesluta RS och för att göra förkylningen mer uthärdlig för den lilla.


Ju mindre bebisen är, desto mindre är luftrören. Då krävs det inte så mycket snor eller svullnad för att det ska bli trångt och besvärligt att andas. De allra minsta bebisarna har dessutom inte lika kraftig hostreflex som större barn och vuxna. Det kan då vara svårt för dem att orka hosta upp slemmet ordentligt.

De allra minsta bebisarna under ett år kan ibland om det är en besvärlig förkylning ”tippa över” så de inte orkar äta eller dricka. Det händer att små barn behöver läggas in på sjukhus för att få hjälp att ta hand om förkylningen, alltså hjälpa till att få upp slem och göra rent i näsan för att få de bästa förutsättningarna för att orka äta och sova bra. Det är alltså ingen medicin som kan bota viruset utan det är oftast ren symtomatisk behandling man gör på sjukhus. Mycket av detta kan vi göra hemma för att undvika att barnet blir så dåligt så att man behöver hjälp av sjukvården.

 

Vad du kan göra hemma:

  • Håll näsan ren!
  • Sov med höjd huvudända, på en kudde, i bilbarnstol eller babysitter
  • Hjälp till med febernedsättande/smärtlindring för att göra barnet gladare och starkare att äta/dricka/sova

 

Bra saker att ha hemma:


Praktisk övning är A och om du vill vara förberedd om olyckan sker.
Life in Mind erbjuder praktiska kurser inom barnsäkerhet.

 
Hur vet jag om det är RS?

Väldigt många är oroliga för RS, som har högsäsong just nu på vinterhalvåret. RS är ett helt vanligt förkylningsvirus som när vuxna eller äldre barn drabbas, yttrar sig som en vanlig ”bondförkylning”. Det besvärliga med RS är att viruset ger väldigt tjockt och segt slem som jag som liten bebis, framför allt under ett år, kan ha väldigt svårt att orka hosta upp. I sin tur kan det göra både att jag kan få svårt att orka med andra viktiga saker som att äta och dricka, men i värsta fall också svårt att andas.

Det som skrämmer många föräldrar är de få fall per år där barn behöver läggas in på sjukhus och ibland intensivvårdsavdelning med andningshjälp. Det är ovanligt och bara några procent som drabbas av RS som blir såpass dåliga. Även en RS-förkylning börjar ofta som vilken förkylning som helst med hosta och snor - men om det visar sig att slemmet är väldigt segt och tjockt, nästan som klister, kan man misstänka RS.

Dock ska vi alltid vara uppmärksamma är barnets allmäntillstånd. Orkar de äta, dricka, le som de brukar eller sover de mer och är allmänt slöa? Om de har det väldigt jobbigt med andningen och blir så tagna att de inte äter, kissar eller ger kontakt så som de brukar ska man vara extra vaksam och, om det gäller små barn, kontakta sjukvården.

 

Hur kan jag hjälpa mitt barn hemma?

Det främsta jag kan göra för att underlätta för bebisen är att hålla rent i näsan så gott det går. Koksalt är det bästa för att lösa upp snor och slem så det lättare kommer ut. Det finns både som spray och droppar i pipetter. Om det är mycket snor i näsan kan man behöva skölja rejält med en pipett eller spruta med koksalt för att få rent så att barnet kan andas lättare, det är ofta obehagligt för barnet och kan upplevas som en ordentlig kallsup - men det är ingen fara. Besväret brukar vara väl värt det, för både barn och förälder, då det underlättar både amning och sömn om näsan är ren. Ni kan göra detta flera gånger om dygnet om barnet har mycket slem och snor. Att använda koksalt är speciellt gynnsamt före matning och sövning.

 

Snorsug för näsan

På små bebisar kan man använda en sug för näsan. Den suger rent på snor och tömmer näsan så det blir fritt att andas igen. Droppa först lite koksalt och vänta några minuter så slemmet får lösa upp sig, sug den rent i näsan och du har en betydligt nöjdare bebis!

Att sova med lite högläge är bra. Då sväller slemhinnor av något, vilka annars svullnar när man ligger ner platt på rygg. Man kan lägga dem på en vuxenkudde på längden i sängen så kommer de upp en bit eller lägga pocketböcker under huvudändan på sängen så hela sängen höjs.

 

Nässpray för bebisar

Från ett års ålder finns det nässpray för barn, som sväller av slemhinnorna i näsan, vilket kan underlätta ordentligt för barnet framför allt inför natten. Alvedon och Ipren är väldigt bra att ha hemma, både för feber men också för allmäntillståndet då de kan ha ont i halsen när de hostar och känna sig allmänt påverkade av sin förkylning. Då kan lite smärtlindring göra susen för att orka äta och dricka och bli frisk. Läs på förpackningen hur läkemedel ska tas.

Att röra sig gör att slemmet flyttar på sig i lungorna och kommer då lättare ut än om man bara ligger still. Små barn som är inneliggande för RS och svårare förkylningar gör man ”andningsgymnastik” på regelbundet under dygnet. Man har helt enkelt ett litet gympaschema med små, försiktiga vibrationer i olika lägen för att hjälpa till att skaka loss slemmet så det lättare komma ut. Hemma kan du tänka på att lägga barnet i olika positioner om de har mycket slem.

Camilla Thurell driver utbildningsföretaget Life in Mind som erbjuder hjärtstartare och utbildningar inom HLR och första hjälpen för barn och vuxna. Camilla är sjuksköterska som har arbetat med akut barnsjukvården och i ambulans. Parallellt har hon utbildat inom HLR i femton år, vilket var bakgrunden till att hon startade Life in Mind. Hon brinner för att bygga en verksamhet som sprider kunskap och trygghet på ett positivt sätt.

Produkter vid förkylning hos barn


Taggar: barn , förkylning , rs-virus

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.