Så tar du hand om den allra känsligaste huden

Små barn har tunnare och känsligare hud än hos en vuxen. Det innebär att huden behöver extra vård och skydd för att inte bli torr och irriterad. Huden mognar tillsammans med barnet från födseln till cirka 6 års ålder. Ung hud behöver särskild omtanke för att må bra och rätt hudvårdsrutin kan minska eventuella hudproblem. Lite längre ner följer några enkla råd för hela familjen för att slippa torr hud, året runt.

 Atopisk hud

En vanlig och genetisk hudåkomma som drabbar omkring 10-20% av alla barn i världen kallas för atopiskt eksem (dermatit). I en tredjedel av fallen växer barnen ifrån sjukdomen, men för andra kan den finnas kvar i vuxen ålder.

Atopiskt eksem kännetecknas ofta av väldigt torr, röd och kliande hud med fjälliga områden. Problemen förvärras när barnet kliar sig och stör den redan känsliga hudbarriären. Detta kan leda till inflammation som ger upphov till ytterligare klåda och ett försämrat tillstånd som kan skapa frustation och sömnsvårigheter.

Den drabbade går ofta igenom två faser; en inaktiv fas då huden är mycket torr och irriterad och kräver daglig återfuktning och mjukgörare, samt en aktiv fas där huden blossar upp och kan behöva topikala läkemedel.

Kontakta alltid en läkare för rådgivning om du misstänker att ditt barn kan ha en hudsjukdom som atopiskt eksem.

Hjälp huden med goda vanor

En mjuk start på dagen

Återfukta ansiktet med AtoControl Face Cream som lugnar huden och minskar stramhet och klåda. Den fungerar som dag- och nattcreme, både på dig och dina barn. Klappa försiktigt in cremen, var snäll mot huden. Gör hudvård till en naturlig och avslappnad del av er morgonrutin. Ska ni vistas i solen? Byt ut er fuktcreme mot en lugnande solskyddcreme med mycket högt skydd så som nyheten Eucerin Sun Kids Dry Touch SPF50+.

 

Torra händer & röda kinder

Händerna är särskilt utsatta vid torrt och kallt väder så använd gärna vantar vid utelek. Med hjälp av AtoControl Lotion, blir huden på händerna mjuk och smidig igen. Torra, spruckna händer och nagelband eller väderbitna kinder? Använd vattenfria Aquaphor Soothing Skin Balm som är det perfekta valet för att mjuka upp och skydda huden.

 

Fnasiga läppar

Läpparna blir lätt blir torra och spruckna, även slickeksem är vanligt hos barn. För att lugna och förebygga nariga läppar kan ni använda Aquaphor SOS Lip Care. Den hjälper till att reparera, skydda och lugna huden inom bara 60 sekunder.

 

Olja i badet

Häll några droppar AtoControl Bath and Shower Oil i badvattnet för att skapa ett mjukt skummande och vårdande kvällsbad. Denna bad- och duscholja är oparfymerad, rengör skonsamt och lugnar irriterad hud. Den innehåller en hög andel Omega 3 och 6-oljor som ger intensiv återfuktning.

 

Smörj rikligt och ofta

Efter badet kan du smörja in dig och barnen med mjukgöraren AtoControl Lotion, den ger omedelbar och långvarig återfuktning, lugnar huden och absorberas snabbt. På torra och röda områdena på ansiktet eller kroppen som armbågar, knogar och knän kan du smörja med AtoControl Acute Care Cream. Den ger intensiv vård när huden blossar upp. Kom ihåg att smörja en torr hud rikligt och ofta, gärna flera gånger per dag.

 

Vinnare i Bäst-i-test

Pricerunner har testat bodylotions för torr hud som behöver extra omvårdnad i flera olika prisklasser. Vinnaren av testet blev Eucerin AtoControl Care Lotion! En kort summering av motiveringen är att Eucerin AtoControl Care Lotion tillför mycket fukt till en torr hud. Den stillar även klåda och verkar lugnande på en irriterad hud. Den fungerar utmärkt både på vuxna och barn med exempelvis atopisk dermatit utan att svida. Här kan du läsa mer om Pricerunners Bäst-i-test bodylotion.

 

Kli på kvällen

Med torr hud kan det lätt börja klia på kroppen. Lugna huden med svalkande och lugnande AtoControl Anti-Itch Spray, den verkar inom bara 60 sekunder och har effekt upp till sex timmar. Perfekt om kliandet gör det svårt att komma till ro vid läggdags. Sprayen kan användas på barn från 3 år och kan sprayas på lite avstånd utan att behöva smörjas ut.

 

Visste du detta?

En regelbunden hudvårdsrutin kan bidra till att minska reaktionerna och förlänga de goda perioderna hos en känslig och atopisk hud. Eucerins serie AtoControl består av oparfymerade och skonsamma produkter. Innehåller aktiva ingredienser så som Licochalcone som lugnar och vårdar huden med kliniskt visad effekt.Taggar: babybox , eucerin autocontrol , känslig hud

Rekommenderade artiklar

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.