Vinterkräksjuka, hårlöss och springmask – föräldrarnas största oro

16 november 2021

Hårlöss, vinterkräksjuka och springmask är vanligt förekommande hos barn, speciellt under höst och vinter. Det är vanliga och ofarliga åkommor, men trots det gruvar sig många föräldrar för att barnen ska drabbas. Framför allt är det kvinnor som oroar sig, enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat. Samtidigt uppger kvinnor i högre grad än män att de har kunskap om hur de ska ta hand om problemen.

En ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat, visar vilka vanliga åkommor som oroar föräldrar med barn mellan 1 och 16 år mest. Undersökningen visar att vinterkräksjuka (38 procent), hårlöss (36 procent) och springmask (28 procent) är de åkommor som skapar störst oro. Andra åkommor som oroar föräldrar - i något lägre utsträckning - är vattkoppor (6 procent) tätt följt av vårtor (5 procent), höstblåsor (5 procent) och mollusker (5 procent).

Kvinnor oroar sig mer än män när det gäller barnens åkommor. Nästan hälften (46 procent) av de kvinnliga respondenterna är oroliga för vinterkräksjuka, medan motsvarande siffra för män är drygt var tredje (31 procent). När det gäller springmask är det fler än dubbelt så många kvinnor (40 procent) som känner oro, jämfört med männen (16 procent).


Kvinnor har större kunskap om hur barnens åkommor ska hanteras
Vid en jämförelse mellan sju vanligt förekommande åkommor är kvinnor de som har bäst koll på hur man behandlar och lindrar när någon har drabbats.

- Undersökningen visar ett tydligt glapp mellan kvinnor och män när det kommer till kunskap om hur man tar hand om och behandlar vanliga åkommor som barn ofta drabbas av, där kvinnor generellt sett ser ut att vara mer pålästa. För den som är osäker finns bra information tillgänglig online, och på våra apotek går det alltid att få ytterligare rådgivning, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Undersökningen visar att 82 procent av kvinnorna har kunskap om hur man bör gå tillväga när barnen fått vinterkräksjuka, motsvarande siffra för män är 63 procent. Andra påtagliga skillnader syns vid vattkoppor och höstblåsor. 79 procent av kvinnorna uppger att de har kunskap om hur man vårdar en person med vattkoppor, men bara 55 procent av männen. Och drygt dubbelt så många kvinnor (34 procent) vet hur höstblåsor ska tas om hand, i jämförelse med män (16 procent).

Topplista: föräldrarnas värsta åkommor
Vinterkräksjuka (38 procent)
Hårlöss (36 procent)
Springmask (28 procent)
Vattkoppor (6 procent)
Vårtor (5 procent)
Höstblåsor (5 procent)
Mollusker (5 procent)

Undersökningens resultat i korthet
Föräldrar känner störst oro för att deras barn ska drabbas av vinterkräksjuka (38 procent), hårlöss (36 procent) och springmask (28 procent).

Kvinnor är generellt något mer oroade än män. Exempelvis är 46 procent av de kvinnliga respondenterna oroliga för vinterkräksjuka, motsvarande siffra för män är drygt var tredje (31 procent). Fler än dubbelt så många kvinnor (40 procent) känner oro för springmask, jämfört med männen (16 procent).

Kvinnor har bättre koll på hur man tar hand om eller behandlar ett urval av vanliga åkommor såsom vinterkräksjuka, vattkoppor och höstblåsor. Exempelvis har 82 procent av kvinnorna kunskap om hur vinterkräksjuka tas om hand, motsvarande för män är 63 procent.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Sifo på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 2 300 intervjuer bland svenska allmänheten och är riksrepresentativ. Datainsamlingen gjordes mellan 15 och 26 juli 2021.

Tips: Så här gör du när barnen drabbats av…

Vinterkräksjuka
Se till att barnet vilar mycket och tar det lugnt.

Drick ofta, men lite åt gången. En matsked varannan minut är bra om ditt barn har svårt att behålla vätska.

Testa att mata med vätskeersättning om ditt barn kräks mycket eller har mycket diarré. Kroppen behöver ersätta vätska och salter som gått förlorade. Prova gärna med isglass (eventuellt gjord av vätskeersättning) om barnet inte vill dricka. Små barn har lättare att bli uttorkade vid kräksjuka.

Kontakta vården om barnet:

Inte får i sig någon vätska eller kissar mycket mindre än vanligt. Har mycket ont i magen, som inte går över eller blir värre. Är slött, inte orkar leka och är ointresserad av omgivningen.

Barn i förskoleåldern bör stanna hemma i minst två dygn efter senaste kräkning, diarré eller feber. När du som vuxen har haft vinterkräksjuka och är symtomfri ska du stanna hemma i minst ett dygn. 

Hårlöss
Undersök hela familjen om en familjemedlem har fått löss. Kamma noggrant över ett vitt papper – då kan du oftast se om löss ramlar ner. Titta samtidigt efter små gulvita lusägg som sitter fast på hårstråna nära hårbotten. Titta extra noga efter löss bakom öronen och bak i nacken.

Behandla med lusmedel om du har hittat levande löss. Välj i första hand ett medel som kväver eller torkar ut lössen. Ser du löss eller lusägg är det viktigt att börja behandlingen direkt. Följ noga instruktionerna på förpackningen. Observera att man med de flesta lusmedel behöver upprepa behandlingen efter cirka en vecka.

Berätta för förskolan eller skolan om ditt barn har fått löss. Det är en fördel om alla i en grupp undersöks samtidigt. Luskamma ditt barn om det går löss på förskolan eller skolan.

Fläta gärna håret på barn med långt hår.

Löss som hamnat utanför håret är försvagade och kan inte förflytta sig. De överlever högst ett dygn. Därför finns det inget egentligt behov av att rengöra lakan, handdukar eller leksaker.

Rengör kammar, borstar och kepsar/mössor. Dela inte kepsar/mössor, halsdukar, hårborstar och kammar.

Springmask
Receptfria läkemedel fungerar bra mot springmask. Behandla alla i familjen samtidigt och upprepa efter två veckor för att få bort det som eventuellt kan ha utvecklats ur äggen efter den första dosen. Var extra noggrann med familjens hygien i två veckor framåt. Barn och spädbarn under 2 år bör inte ges vissa typer av medicin utan att en läkare har gjort en bedömning. Prata med en läkare om du har frågor om vilken behandling ditt barn kan få.​

Se till att barnen tvättar händerna noga efter toalettbesök, före maten och gärna har kortklippta naglar. Använd flytande tvål och låt barnen torka sig på en egen handduk.

Tvätta bort ägg runt ändtarmen. Byt pyjamas och underkläder varje dag för att minska smittorisken.

Byt även sängkläder ofta och tvätta dem samma dag som de byts. Äggen dör vid 60 grader. Dammsug eller dammtorka badrum och sovrum varje dag. Rengör toalett och handfat.

Skölj gosedjur i vatten flera gånger. 30 grader eller varmare.

Tvätta husdjur, ägg kan finnas i pälsen.

För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se

apotekhjartat.se, icagruppen.se

Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 15 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen. För mer information, se icagruppen.se och apotekhjartat.se.


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.