Nya oroande siffror: Majoriteten svenskar klämmer inte på kroppen

2 oktober 2024

Fler än varannan svensk (53 procent) undersöker inte kroppen regelbundet efter knölar och/eller förändringar för att upptäcka eventuella sjukdomar. Majoriteten är män där nära sju av tio (67 procent) avstår självundersökning, jämfört med två av fem kvinnor (40 procent). 


Siffrorna kommer från en undersökning genomförd av Verian, på uppdrag av Apotek Hjärtat. 

– Det är oroväckande att många, främst män, låter bli att undersöka kroppen. Oavsett kön eller ålder är självundersökning en livsviktig egenvårdsrutin för att upptäcka eventuella sjukdomar som cancer. Tidig upptäckt ökar förutsättningarna avsevärt för en mer framgångsrik behandling, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat. 


Pungen, ljumsken och huden glöms bort 
Varannan kvinna (52 procent) undersöker regelbundet brösten. Motsvarande siffra för män som klämmer på pungen är endast var sjätte man (16 procent).

Det är också ovanligt bland såväl män som kvinnor att undersöka armhålor (6 respektive 21 procent), ljumskar (6 respektive 4 procent) och huden (15 respektive 16 procent) efter knölar och/eller förändringar.


– Det är viktigt att inte bara undersöka brösten och pungen, utan även armhålor, ljumskar och huden. Även om nya knölar, svullnader eller födelsemärken oftast är helt ofarliga och inte betyder cancer, är det viktigt att i god tid vara uppmärksam på förändringar och ta dem på allvar, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Oftast finns det naturliga förklaringar till nya knölar som till exempel pågående infektion, vätskefyllda cystor eller knölar bestående av fett eller bindväv. Vid nya knölar eller svullnader som inte försvinner, eller som succesivt växer, är det viktigt att få dem undersökta av vården för att kunna utesluta såväl cancer som andra sjukdomar.


ABCDE-metoden
Nya födelsemärken är oftast ofarliga, men det är viktigt att hålla koll på om de förändras. Osäker på vad du ska hålla utkik efter? Annika Svedberg tipsar om ABCDE-metoden som kan vara en bra utgångpunkt när man undersöker sina prickar – samt när man bör få sina prickar undersökta av vården.

A  Assymetri – är märket oregelbundet i ett eller två plan? 
B  Borders – är kanten på märket ojämn?
C  Colour – varierar färgen på märket? 
D  Diameter – är märket 6 mm eller större?
E  Evolution – har märket ändrat sig, ser det annorlunda ut jämfört med dina övriga födelsemärken?


Undersökningens resultat i korthet
Varannan svensk (53 procent) undersöker inte regelbundet kroppen efter knölar och/eller förändringar för att upptäcka eventuella sjukdomar. 

Det är betydligt fler män som inte regelbundet undersöker kroppen (67 procent), jämfört med kvinnor (40 procent).

Varannan kvinna (52 procent) undersöker brösten regelbundet.

Var sjätte man (16 procent) undersöker pungen regelbundet.

Var tjugonde svensk (5 procent) undersöker ljumskar regelbundet. Det är 6 procent av männen respektive 4 procent av kvinnorna som uppger detta.

Var sjunde svensk (15 procent) undersöker huden regelbundet. Det är 15 procent av männen respektive 16 procent av kvinnorna som uppger detta.

Var åttonde svensk (13 procent) undersöker armhålor regelbundet. Det är 6 procent av männen respektive 21 procent av kvinnorna som uppger detta.

Om undersökningen
Undersökningen har genomförts av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat. Den bygger på 4334 intervjuer med den svenska allmänheten 18–84 år. Datainsamlingen genomfördes i den slumpmässigt rekryterade Sifopanelen mellan 22 juli – 7 augusti 2024.

För mer information
ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: press@ica.se

apotekhjartat.se, icagruppen.se

Med omkring 390 apotek runt om i landet, en stadigt växande e-handel och en omsättning på cirka 19 miljarder kronor är Apotek Hjärtat Sveriges största apoteksaktör. Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och större välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och relevanta hälsotjänster. Apotek Hjärtat är en del av ICA Gruppen. För mer information, se icagruppen.se och apotekhjartat.se.


Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.