​Apotekskunderna lämnade in 17 ton mer överblivna läkemedel

5 maj 2015

Apotek Hjärtats miljökampanj som uppmanade till att bli fadder till en tvåkönad mört, är nu avslutad. Den bidrog till att öka insamlingen av överblivna läkemedel med 42 procent, eller 17 ton. Drygt 12 000 personer skaffade sin egen mört, och 74 000 besökte hemsidan som informerade om riskerna om läkemedel kommer ut i naturen.

Apotek Hjärtat har under två månader fokuserat marknadsföringen på miljöfrågorna vilket har gett resultat. Ökningen av insamlade läkemedel under perioden är 42 procent. Målet var 40 procent.

– Det är fantastiskt glädjande att våra kunder har hörsammat uppmaningen att lämna in sina överblivna läkemedel till oss. Det visar att viljan att värna om vår miljö är stor och vi hoppas nu att kunderna ska fortsätta att komma med sina överblivna läkemedel till oss, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Varje år slängs överblivna läkemedel direkt i avloppet och i vanliga hushållssoporna. Vattenreningsverken klarar inte att ta hand om alla läkemedelsrester så därför hamnar vissa ämnen i våra sjöar och hav. Läkemedel kan skada fiskarna, till exempel mörten, som på grund av östrogenrester kan bli tvåkönad och steril.

– Vi har fått många frågor, till exempel var överblivna läkemedel hamnar efter det att man lämnat i dem på våra apotek, säger Annika Svedberg.

Hjärtat har också fått viss kritik från avfallsbranschen för reklamen eftersom den kopplade läkemedel som hamnar i soporna till negativ påverkan för vattenlevande organismer.

– Vi vill bidra till att påverka beteenden och ibland måste reklamen förenkla. Vi är tydliga med att läkemedel inte ska spolas ned i toaletten för där är risken att vattenmiljön påverkas allra störst. Läkemedel ska inte heller kastas i hushållsoporna. Det är därför vi uppmanar alla att lämna in läkemedel direkt till oss så att de förbränns vid speciella anläggningar.

Så här funkar det:
Samla ihop gamla eller överblivna mediciner som du har hemma. Det gäller alla typer av läkemedel, till exempel värktabletter och nikotinplåster. Ytterförpackningarna kan du ta bort och lägga i pappersinsamlingen.

Lägg medicinen i en genomskinlig påse och lämna in på ditt apotek. Vi ser till att den förstörs på ett sätt som inte påverkar naturen negativt. På alla apotek finns påsar att hämta gratis.

Dina inlämnade mediciner transporteras till godkända förbränningsanläggningar. Läkemedelsavfallet bränns så att läkemedlen destrueras fullständigt. Rökgaserna renas innan de släpps ut och askan läggs på läckagesäkra deponier.

Postnord, som fraktar överblivna läkemedel från Hjärtats apotek till förbränningsanläggningarna, ställer krav och gör leverantörsbedömningar för att säkerställa att anläggningen har rätt tillstånd och lever upp till kraven.

Mörtar med två kön?
Sveriges lantbruksuniversitet gjorde provtagningar i Sunnebo och Hjälstaviken där de stötte på flera fall av muterade mörtar. Upp till 40 procent av de undersökta mörtarna visade sig vara tvåkönade.

Att mörtarna blivit tvåkönade har flera olika orsaker, men många forskare är eniga om att rester från mediciner är en av de mest troliga. I mörtarnas fall är det framför allt rester av östrogen från bland annat hormonplåster som bidrar till att de utvecklar äggceller i testikelvävnaden och därmed blir tvåkönade.

För mer information, kontakta:
Erika Burlin Hellman, telefon 0705-19 49 80, erika.burlin.hellman@apotekhjartat.se

Apotek Hjärtat

Apotek Hjärtat vill ge varje kund bättre hälsa och välbefinnande genom ett personligt bemötande, ett brett sortiment och utökade tjänster. Apotek Hjärtat är Sveriges största privata apoteksaktör med över 300 apotek runt om i landet. Omsättningen är cirka 9 miljarder kronor. Från januari 2015 ingår Apotek Hjärtat i ICA Gruppen.


Relaterade bilder


Relaterade pressmeddelanden

Hjärtat startar kampanj för ökad återlämning av överblivna läkemedel

6 maj 2014 - Apotek Hjärtat inleder en satsning på ökad återvinning av överblivna läkemedel. Enligt en ny undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Apotek Hjärtat lämnar knappt 60 procent av kunderna in överblivna läkemedel. Män och unga är sämst på att returnera läkemedel till apotek. I närvaro av miljöminister Lena Ek, som leder regeringens arbete för en giftfri vardag, inleddes Hjärtats kampanj idag. Läs hela pressmeddelandet

Passa på att lämna in överblivna mediciner i samband med höstens flytt

13 augusti 2014 - 250 ton läkemedel kastas i hushållsavfallet varje år i Sverige, till exempel i samband med flyttstädningar. Apotek Hjärtat vill att det ska vara enkelt för kunderna att värna om miljön. För att öka inlämningen av överblivna läkemedel delar vi nu ut en genomskinlig miljöpåse till alla receptkunder. Klubbmedlemmar som lämnar in överblivna läkemedel premieras med dubbla poäng under kampanjperioden. Läs hela pressmeddelandet

Miljöpåse till receptkunder ökade inlämning av läkemedel med 20 procent

23 september 2014 - Under en dryg månad delade Apotek Hjärtat ut miljöpåsar till alla receptkunder för att uppmuntra ökad inlämning av överblivna läkemedel. Uppföljningen visar nu att 30 ton kasserade läkemedel lämnats in under kampanjen. 20 procent mer överblivna läkemedel lämnades in under de fem veckor som kampanjen pågick. Läs hela pressmeddelandet

​Apotek Hjärtats miljöpåsar på Capios vårdcentraler

9 februari 2015 - Apotek Hjärtat och vårdföretaget Capio inleder ett pilotsamarbete för att öka insamlingen av överblivna läkemedel. Vid sex av Capios vårdcentraler kan patienterna ta med en miljöpåse från Hjärtat för sina överblivna läkemedel. Påsarna med läkemedel kan de sedan lämna in på sitt närmaste apotek. 250 ton läkemedel slängs varje år i hushållsavfallet. Varannan vuxen slänger sina överblivna läkemedel. Läs hela pressmeddelandet

​Fiskar och barn ska motivera till att returnera läkemedel

19 februari 2015 - 250 ton läkemedel slängs varje år i hushållsavfallet och var annan vuxen lämnar inte in sina överblivna läkemedel på apotek. Nu ska Apotek Hjärtat öka insamlingen av överblivna läkemedel med 40 procent. Genom en ny framtidsinriktad kampanj ska fler engageras i insamlingen. Tvåkönade mörtar är en av följderna när läkemedel hamnar i våra vattendrag. Bli fadder till en mört och sprid vårt budskap. Läs hela pressmeddelandet
Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2023 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.