Kvalitetsäkring av vårt sortiment

Kunderna ska kunna lita på att Apotek Hjärtats sortiment alltid håller en hög kvalitet vad gäller innehåll och funktionalitet. Vi vill också vara en apoteksaktör som värnar om miljön.

Våra produkter och leverantörer

I vårt sortiment har vi inte bara läkemedel utan även produkter som måste uppfylla andra lagstiftningar och krav. T ex kosmetiska produkter (tvål, schampo, hårspray, make up), medicintekniska produkter (plåster, graviditetstest, febertermometrar), biocider (myggmedel, handsprit), kosttillskott (vitaminer och mineraler), elektriska apparater (hårfön, locktång). Dessa kallar vi för handelsvaror och för att kunderna ska kunna lita på att alla produkter alltid håller hög kvalitet vad gäller ingredienser och funktion granskar vi alla produkter innan vi tar in dem i vårt sortiment.  

Alla produkter ska vara skonsamma mot människor och miljön både vad gäller ingredienser och förpackningar. De ska inte innehålla ämnen som är kända allergener eller på annat sätt påverkar hälsan negativt. För kosmetiska produkter har Apotek Hjärtat en ”negativlista”, en lista med ingredienser som vi inte vill ska ingå eller vill begränsa i produkter. På negativlistan finns både ingredienser som kan vara skadliga för miljö och hälsa. T ex allergena parfymämnen som vi inte tillåter i produkter till barn. Eller konserveringsmedlet methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone som orsakar allergier och är giftigt för vattenlevande organismer. Negativlistan gäller för alla varumärken som vi säljer men kraven är extra hårda för våra egna varumärken Hjärtat och Apolosophy samt för produkter som riktar sig till personer med känslig hud och till barn.

Alla produkter i vårt sortiment ska uppfylla gällande lagstiftning, vara korrekt märkta, uppfylla produktlöften på förpackningen och fungera såsom kunden kan förvänta sig. Alla leverantörerna måste underteckna ICA Gruppens inköpsavtal med hållbarhetsbilaga som säkerställer att produktspecifik lagstiftning, miljömässiga krav och krav om mänskliga rättigheter följs. Våra krav baseras på FNs deklaration om mänskliga rättigheter och ILOs (International Labour Organsisation) konventioner.

  

Våra egna märkesvaror

För våra egna varumärken räcker det inte att vi har skonsamma, säkra och miljövänliga produkter. Vi vill även ha produkter som kunderna verkligen tycker om att använda. Därför testar vi och följer upp hur våra produkter uppfattas av kunderna.

 

Så här går det till när vi tar fram våra egna märkesvaror 

 1. 1
  En idé om en ny produkt och man börjar med att ta fram kvalitetskrav, önskade produktegenskaper, och prisnivå.
 2. 2
  Tillsammans med våra tillverkare tar vi fram produktprover enligt våra uppsatta krav.
 3. 3

  Kvalitetsavdelningen säkerställer att produkterna lever upp till våra kvalitetskrav och en expertgrupp, en grupp medarbetare testar produktproverna i vårt kvalitetslabb. Är expertgruppen inte nöjd får leverantören justera proverna efter önskemål och vi testar tills vi är nöjda. När ett eller flera prover är godkända av expertgruppen får en större testgrupp testa proverna. Testgruppen måste var användare eller målgrupp av produkttypen. Ska man t ex testa schampo för torrt hår får alla torrisar ta med sig schampo hem och tvätta håret.
  När både expertgruppen och testgruppen har godkänt proverna kan vår design- och kvalitetsavdelningen ta fram förpackningsdesign och märkning som uppfyller lagkrav.

 4. 4
  Nu är produkten redo att produceras hos vår leverantör
 5. 5
  Äntligen finns produkten att köpa på apotek och e-handel!

 

 

 

Apotek med tillstånd av Läkemedelsverket
Kontrollera att webbplatsen är laglig

© 2021 Apotek Hjärtat AB. Vi använder cookies. Läs mer om användning av cookies.